Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2018, 13:07
Čas čítania 0:00
Sona O.

Slovensko má nové hlavné mesto kultúry

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO UMENIE
Uložiť Uložené

Projekt Mesto kultúry sa spustil tento rok. Jeho prvým víťazom je Banská Štiavnica, ktorá dostane finančnú podporu na rozvoj umenia.

Tento rok spustil Fond na podporu umenia prvý ročník súťaže o Hlavné mesto kultúry 2019. I keď ide o úplne novú myšlienku, do projektu sa zapojilo 8 miest a do finále nakoniec postúpili 3.

Fond výhercovi sľúbil finančnú podporu na kultúrne podujatia a to hlavne na propagáciu divadla, tanca, hudby, vizuálneho umenia, literatúry aj tradičnej kultúry a folklóru. Jeho ambíciou je vniesť viac kultúrneho povedomia do mestského života a zlepšiť spoluprácu so štátnymi zriadeniami a neziskovými organizáciami. Kultúrny program, ktorý mesto ponúkne, však musí mať aj celoslovenský a medzinárodný význam.

Jednou z podmienok preto bola aj spolupráca so zahraničím. K trojici finalistov patrili Nové Zámky, Spišská Nová Ves a Banská Štiavnica. Napríklad Nové Zámky plánovali spoluprácu s inými mestami vo svete, čo tiež nesú meno New Castle. Patrí sem veľké množstvo oblastí vo Veľkej Británii, Írsku či Johuafrickej republike. 

Banská Štiavnica bola vždy kultúrnym mestom, no domáci sa o takéto aktivity príliš nezaujímali. Presne to chcú organizátori sériou desiatky akcií s názvom "Almázia" zmeniť. V štiavnickom nárečí to znamená "dobre, ale málo". Umenie chcú priniesť aj do okolitých panelákových sídlisk, prilákať miestnych ale aj turistov. 

Slovensko má nové hlavné mesto kultúry
Zdroj: pexels.com

Almázia prinesie pouličné divadlo, súčasnú literatúru, výtvarnícke dielne aj rôzne umelecké predstavenia. Program bude ako v centre mesta, tak aj na perifériách. 

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Napríklad vo filmovom ateliéri si pre záujemcov pripravili kurz dokumentácie mesta. Prísť by malo až 120 umelcov zo siedmich krajín, na obyvateľov čaká 35 vzdelávacích akcií, 18 rezidenčných umeleckých projektov a 15 komunitných. Všetko odštartuje v máji budúceho roku

Banská Štiavnica dostane od Fondu na podporu umenia 300-tisíc eur. Mnohé z častí programu pritom budú v meste prebiehať pravidelne. 

"Hoci víťazom je Banská Štiavnica, všetky tri finálové projekty boli veľmi kvalitné. Ak by som sa mal sám rozhodnúť, titul Hlavného mesta kultúry 2019 by vyhrali všetky," povedal  Peter Michalovič predseda rady Fondu na podporu umenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia