Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2018, 13:32
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Mladí Slováci ti dokážu, že starať sa o včely nie je len pre dedkov. Vo vlogoch sa Adam a Táňa neboja žihadiel a hmyz chytajú holými rukami

ZAUJÍMAVOSTI HMYZ VČELY
Uložiť Uložené

Odvážni Slováci ti prezradia všetko o sladkom mede a o tom, ako sa dostane až do tvojej kuchyne.

Sladučký med miluje každý z nás, no pritom nemáme ani poňatia, ako takáto dobrota vzniká. Za jednou fľaškou medu sa pritom skrýva ohromná hromada úsilia, čo sa ti Adam s Táničkou, dvaja mladí Slováci, pokúsia predstaviť. Obaja totiž stoja na čele projektu Adoptuj úľ, ktorý podporuje slovenských včelárov a navyše remeslo prináša k mladým ľuďom. Za pár eur si môžeš adoptovať vlastný úľ. Z neho ti následne bude chodiť med a navyše si ho môžeš aj pomenovať, ako len budeš chcieť.

Mnoho ľudí považuje včely len za otravný hmyz, Adam s Táničkou ťa však vo vlogu presvedčia, že to tak vôbec nemusí byť. Vďaka projektu Adoptuj úľ sa môžeš stretnúť priamo so svojím včelárom, navštíviš svoj úľ a uvidíš aj včielky, ktoré ti pripravujú med – a dvaja mladí Slováci sú na to naozaj odborníci. Nemajú problém strčiť holú ruku priamo medzi včely či sa bez ochranného obleku priblížiť k úľom. 

V jednom z ich prvých vlogov ti samotní včelári vysvetlia, ako vlastne to ich remeslo funguje a čo všetko sa udeje na časovej osi medzi úľom a medom v tvojej kuchyni. Podľa mnohých názorov je navyše slovenský med tým najkvalitnejším na svete, mladí včelári z Liptova ti aj vysvetlia prečo je tomu tak a aj práve preto by sme sa o naše zlaté bohatstvo mali naozaj zaujímať.

Priemerný vek včelára na Slovensku je až 60 rokov, čoskoro sa tak môže stať, že sa o vzácny hmyz nebude mať kto starať. Ceny jedla tak pôjdu hore, v zahraničí zasa napríklad cena bavlny, čiže u nás oblečenia. Momentálne je na Slovensku len jedna škola, ktorá sa včelárstvu venuje. To je dosť málo na to, že v Európskej únii opeľujú včely až 80 % plodín a divých rastlín. 

Mladí Slováci ti dokážu, že starať sa o včely nie je len pre dedkov. Vo vlogoch sa Adam a Táňa neboja žihadiel a hmyz chytajú holými rukami

Domov
Zdieľať
Diskusia