Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2018, 20:32
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenskí maturanti svoj materinský jazyk veľmi dobre neovládajú. Výsledky ukázali medziročný prepad, ale zachraňovala ich matematika

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Písomné maturity dali slovenským študentom zabrať.

Slovenskí maturanti už majú v prevažnej väčšine svoju skúšku dospelosti za sebou, a tak sa môžu sústrediť na svoju budúcnosť. Aj keď písomná maturita prebehla ešte v polovici marca, výsledky sa maturanti dozvedeli len nedávno a naše ministerstvo školstva zverejnilo aj zaujímavé štatistiky o tom, ako slovenskí študenti maturitu zvládli či nezvládli. Pri pohľade na priemerné výsledky musí byť každému jasné, že výsledné hodnotenie by mohlo byť aj vyššie, ale zároveň treba dodať, že priemer stúpa len veľmi pomaly. Celkovo sa pritom písomných maturít zúčastnilo 42 483 študentov.

Zo slovenského jazyka a literatúry maturovalo 39 386 študentov a priemerný výsledok bol 54,7 percenta. Oproti minulému roku priemer klesol z 57,6 percenta. Maturantom sa o čosi viac darilo v elektronickej forme, pretože v nej bol priemerný výsledok 58,2 percenta, zatiaľ čo čisto v písomnej forme sa vyšplhal len na 54,5 percenta. Ako by sa dalo očakávať, gymnazisti svojich rovesníkov zo stredných odborných škôl prekonali, pretože mali priemerne výsledok 66,2 v porovnaní s 48,3 percentami. Objavilo sa aj 3024 študentov, ktorí nedokázali uspieť a maturitu zakončili len s 33 percentami a menej. Úspešnosť pod 33 percent bola zaznamenaná u 7,7 percenta maturantov zo slovenčiny.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Študenti maturujúci z maďarčiny zvíťazili nad maturantmi zo slovenčiny. Priemerná úspešnosť v maďarčine sa vyšplhala na 61,3 percenta, takže o čosi viac ako pri slovenskom jazyku, ale na školách s vyučovacím jazykom maďarským, kde sa píše test zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry, čiže od klasickej slovenčiny trochu rozdielny, bol priemer iba 47,1 percenta. Čo sa týka ukrajinského jazyka, celkovo 21 maturantov získalo priemerne 48,3 percenta.

Slovenskí maturanti svoj materinský jazyk veľmi dobre neovládajú. Výsledky ukázali medziročný prepad, ale zachraňovala ich matematika
Zdroj: TASR/Roman Halc a Martin Baumann

Matematika nebola ani tento rok extrémne populárna, ale v porovnaní s minulosťou počet študentov maturujúcich z matematiky stúpol. Zúčastnilo sa na nej 5422 maturantov a výsledný priemer dosiahol 57 percent, čo je oproti minulému roku výrazný nárast zo 45,9 percent.a Aj tu sa potvrdilo, že elektronická forma znamenala pre žiakov o pár percent v priemere navyše.

Až 20 229 študentov písalo testy z anglického jazyka na úrovni B1, ale úspešnosť dosiahla len 53,9 percenta. O úroveň vyššie to už bolo 63,4 percenta a na úrovni C1 bola úspešnosť najvyššia so 66,8 percentami. Nemčina na najnižšej úrovni B1 skončila prepadákom, pretože priemer dosiahol len 39,4 percenta, na úrovni B2 však žiaci zabrali a skončili s 62 percentami. Pri úrovni C1 už úspešnosť dosiahla len 50 percent. Španielčina nemala najnižšiu úroveň, a tak na úrovni B2 študenti zaknihoval slušný priemer 72,6 percenta. Ruština nebola výrazne odlíšená, pretože výsledky dosahovali 51,2 percenta, 54,6 percenta a 48,2 percenta v jednotlivých úrovniach.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Mimochodom, ak by si potreboval informácie o tom, kedy sa uskutoční opravný termín z písomnej časti maturitnej skúšky, nemusíš sa strachovať. Aj keď náhradný termín už bol na začiatku apríla, opravný príde až od 4. do 7. septembra, takže ešte nič nie je stratené. A na tej slovenčine treba popracovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia