Jahody si síce sám nazbieraš, ale o to lepšie chutia.
Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie. Svojou sladkou chuťou dokážu výborne doplniť akýkoľvek koláč, ale Slováci ich obľubujú aj bez úprav. Nanešťastie, cena jahôd v obchodoch vie v súčasnosti vyrásť do výšin. Nie je ničím výnimočným, ak nájdeš v supermarkete kilogram jahôd za 5 či 6 eur, čo je už cena, ktorú väčšina z nás zrejme nie je ochotná zaplatiť.
Na druhej strane, na Slovensku stále funguje samozber. Viacero jahodových polí v okolí Hlohovca už otvorilo samozbernú sezónu a záujem je obrovský. Na jednom poli sa ľudia preháňajú už od siedmej ráno, ďalšie otvárajú o hodinu neskôr a často sa stáva, že musia byť polia zatvorené skôr, než sa čakalo.
Prekaziť zážitok zo samozberu vie aj neprajné počasie, ale ak zvažuješ výlet na najbližšie dni, určite treba dať poliam pri Hlohovci šancu. Hlavným lákadlom samozberu jahôd je určite cena. Za zopár desiatok minút či hodín práce investuješ do kilogramu sladkého ovocia iba 2,2 eur, čo je minimálne dvakrát lacnejšie ako v obchodoch.
Polia navštevujú rodinky s deťmi, takže program pre budovanie vzťahu k prírode je pomocou jahôd efektívne zabezpečený a nemusíš sa báť ani toho, že si doma zabudneš nádobu. Na poliach ti ju radi predajú, pričom pravidlá zbierania sú jednoduché. Treba pozerať, kam stúpaš, aby si jahody zbytočne nepošliapal, a dávať pozor na otváracie hodiny. Určite si pozri aj krátku reportáž od televízie Markíza.