Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2018, 13:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Pytliakov v Keni zrejme čaká trest smrti. Krajine už s vrahmi zvierat došla trpezlivosť

ZAUJÍMAVOSTI PYTLIACTVO
Uložiť Uložené

Doživotie a obrovské pokuty už nestačia.

Počas minulého roka zomrelo zo vzácnej populácie 34 000 slonov až 69 kusov. Z tisíc nosorožcov zahynulo deväť. A to všetko vinou pytliakov. Levy, nosorožce, pštrosy, hrochy, byvoly, žirafy či zebry sú bežnými obyvateľmi horúcej Kene a, bohužiaľ, tiež obľúbeným terčom pre brokovnice pytliakov.

Ich rohy, koža a ďalšie komodity sa následne s obľúbou predávajú na čiernom trhu, kde sú poriadne žiadaným artiklom. Samozrejme, aj predaj je ilegálny a spoločne so zabíjaním zvierat zaň hrozia obrovské pokuty a pobyt za mrežami, dokonca až na doživotie.

Keňa neustále tresty sprísňuje a tvrdá ruka štátu sa postarala o 85 % zníženie v pytliactve nosorožcov. Vraždenie slonov kleslo o 78 %. Aj napriek tomu však začiatkom mája dostali pytliaci dvoch nosorožcov čiernych. Miestny minister Najid Balala tak ohlásil ďalšie sprísňovanie, ktoré podľa jeho slov bude obsahovať aj tvrdý trest smrti. 

Žiadne podrobnosti zatiaľ nie sú známe, no trest smrti je rozhodne neúprosným spôsobom, ako s pytliakmi naložiť. Keňa by však týmto krokom musela porušiť niektoré odseky medzinárodných dohôd, no za záchranu divokej prírody to zrejme stojí. Zdá sa totiž, že už niet inej možnosti, ako zabíjanie nevinných zvierat kvôli peniazom zastaviť.

Pytliakov v Keni zrejme čaká trest smrti. Krajine už s vrahmi zvierat došla trpezlivosť
Zdroj: TASR - Brent Stirton, Getty Images for National Geographic Magazine, World Press Photo via AP
Domov
Zdieľať
Diskusia