Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2018, 11:56
Čas čítania 2:02
Sona O.

5 najkrajších miest v Banskej Bystrici, ktoré musíš navštíviť

5 najkrajších miest v Banskej Bystrici, ktoré musíš navštíviť
Zdroj: Unsplash/Tomáš Malík
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE SLOVENSKO TURISTIKA
Uložiť Uložené

Banská Bystrica, srdce stredného Slovenska, je oveľa viac než len bývalým banským mestom. Miesto medzi kopcami dýcha históriou.

Banská Bystrica je metropolou stredného Slovenska. Počtom obyvateľov je to piate najväčšie mesto na Slovensku a vďaka svojej pomerne veľkej rozlohe a bohatej histórii ponúka skvelé miesta nielen na kultúru, ale aj turistiku. Osídlená bola už v období praveku približne 2000 rokov pred naším letopočtom. Ako prvá sa na tomto území v dobe bronzovej ťažila meď. Viedli tu mnohé významné obchodné cesty, a to hlavne údolím Hronu, Slatiny a Neresnice.

Žili tu slávne kmene a národy, hlavne Kelti, Rimania, Kotíni, neskôr Avari a ďalšie germánske kmene. Slovania prišli na toto územie až v 7. storočí, keď sa zjednotili a vznikla Samova ríša. Prvá zmienka o Banskej Bystrici ako o samostatnom meste pochádza z roku 1255. Práve vtedy tu uhorský kráľ Belo IV. začal ťažiť nerastné suroviny ako meď, železo a striebro

Banska bystrica
Zdroj: archív OOCR Stredné Slovensko

Mesto zohralo veľmi významnú úlohu počas mnohých národných protestov a odbojov. V 17. storočí bolo centrom protestanstva v spore s Maďarmi a Turkami. 20. augusta 1620 tu dokonca zvolili aj  protestantského uhorského kráľa, ktorým sa stal vtedajší princ Gabriel Betlen

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Asi najdôležitejšiu rolu však Banská Bystrica zohrala počas Slovenského národného povstania. Od roku 1941 tu začali vznikať protifašistické odbojové skupiny a o 3 roky neskôr sa v meste vytvorilo Vojenské ústredie pre prípravu SNP. V Banskej Bystrici vysielal aj slávny Slobodný vysielač. 

Funkcionalistický pamätník SNP slúži ako pocta vojakom SNP a rovnako tak aj obetiam vojny a holokaustu. Postavený bol v roku 1969. V blízkosti nájdeš aj múzeum SNP a výstavu obrnených vozidiel z čias druhej svetovej vojny.

bánská bystrica
Zdroj: Creative Commons / Miroslav Zlevský

Ďalším symbolom úlohy, ktorú mesto zohralo počas 2. svetovej vojny, je Námestie SNP, priamo v centre Bystrice. Od roku 1526 si už prešlo mnohými pomenovaniami. Napríklad v roku 1937 ho miestni poznali ako Masarykovo námestie. Momentálne je kultúrnym centrom, kde nájdeš kopec príjemných barov, kaviarní a obchodíkov. 

bánská bystrica
Zdroj: Unsplash/Milan Bališin

Medzi skvosty Banskej Bystrice určite patrí aj Mestský hrad. Priamo vedľa neho stojí aj farský kostol Nanebovziatia Panny Márie. Kostol pochádza z 13. storočia a opevnenie z konca 15. Jeho hlavnou funkciou bolo chrániť zisk z nerastných surovín. Posledná veľká rekonštrukcia prebehla v roku 2005 a o 4 roky neskôr pribudol aj bar a kaviareň.

bánská bystrica
Zdroj: Unsplash / Milan Bališin

Ak zatúžiš po nenáročnej turistike, určite si nenechaj ujsť výstup na vrch Urpín, z ktorého sa ti naskytne pohľad na mesto. Celá cesta má svoje čaro, pretože veriacim slúži ako krížová a na úpätí kopca sa nachádza aj kalvária.

bánská bystrica
Zdroj: Unsplash / Lad.Szeghö

Hoci Banská Bystrica ako-taká nemá žiaden významný šľachtický hrad, iba 15 kilometrov od nej sa nachádza hrad Ľupča v Slovenskej Ľupči. Postavený bol v 13. storočí a Belo IV. tu podpísal výsadnú listinu pre Banskú Bystricu. V 15. storočí bol zničený zemetrasením a po rekonštrukcii sa dostal do rúk rodu Dóczyovcov. Tí tu vládli takmer sto rokov až do príchodu poľského šľachtica Gašpara Tribela. V 18. storočí hrad stratil politický význam a v druhej polovici 19. storočia tu vznikol štátny sirotinec. V roku 2002 dostal hrad nového majiteľa, sú ním Železiarne Podbrezová a.s, tie tu previedli rozsiahlu obnovu.

Odporúčané
Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ 13. apríla 2024, 9:00

Návštevu hradu Ľupča môžeš zatiaľ absolvovať iba cez pracovné dni po telefonickom dohovore s vlastníkom, no v letných mesiacoch je hrad pre turistov otvorený denne

Domov
Zdieľať
Diskusia