Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2018, 14:46
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako budú slovenské mestá vyzerať v roku 2035? Ľudia sa čoraz viac začnú sťahovať do Bratislavy, z ostatných miest odídu

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA KOŠICE SLOVENSKO TRENČÍN ŽILINA
Uložiť Uložené

Bratislava bude jediným mestom, kde bude počet obyvateľov pribúdať.

Pre slovenské mestá nie je budúcnosť ani náhodou svetlá. Domáci experti z katedry humánnej geografie a demografie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a Výskumného demografického centra skúmali Bratislavu, Košice, Prešov, Žilinu, Nitru, Banskú Bystricu, Trnavu, Trenčín, Martin, Poprad a Prievidzu. Podrobne sa pozreli na vývoj počtu obyvateľov, ich migráciu či ďalšie demografické ukazovateľe a ako informuje portál aktuality.sk, až na hlavné mesto bude po celej krajine počet obyvateľov klesať.

Najväčší problém pramení z pôrodnosti. Posledné údaje pochádzajú z roku 2015, kedy išlo o 1,37 dieťaťa na jednu ženu. Experti síce predpokladajú nárast na 1,6 až 1,8 dieťaťa, no cez hranicu 2 detí by sa Slováci nemali preklopiť. Počet obyvateľov tak bude klesať. A nepomáha ani fakt, že Slováci žijú omnoho dlhšie než pred napríklad 25 rokmi. Priemerná dĺžka života má navyše do roku 2035 ešte narásť, o 3 až 6 rokov. Faktor prirodzeného úbytku preváži.

Ako budú slovenské mestá vyzerať v roku 2035? Ľudia sa čoraz viac začnú sťahovať do Bratislavy, z ostatných miest odídu
Zdroj: TASR - Branislav Račko

A v menších mestách o to viac, pretože aj v nasledujúcich rokoch má pokračovať trend migrácie do Bratislavy. Hlavné mesto si vplyvom pribúdajúceho počtu obyvateľov udrží zelené čísla, väčšina Slovenska však bude mať problémy. Niektoré mestá by však podľa univerzitného demografa Branislava Blehu mali byť schopné vytvoriť zelené čísla, pokiaľ sa stanú atraktívne pre svoj región. Mestá ako Prešov, Poprad, Martin či Prievidza, ktoré už majú teraz s migráciou poriadne problémy, to však nebudú mať ani náhodou ľahké.

Domov
Zdieľať
Diskusia