Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2018, 23:31
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu?

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL DROGY ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Zistenia vedcov Chief Medical Officers hovoria jasne.

V mnohých častiach sveta je popíjanie alkoholických nápojov bežnou súčasťou života či rôznych spoločenských udalostí. Napriek tomu so sebou nesie požívanie alkoholických nápojov značné zdravotné a sociálne riziká spojené najmä s jeho omamnými a toxickými účinkami. Kedy je však pitie alkoholu už skutočným problémom? Obrázok nižšie zobrazuje ročnú spotrebu čistého alkoholu v litroch na jednu osobu a spotrebu podľa typu alkoholického nápoja v % čistého alkoholu v rôznych častiach sveta.

Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu?
Zdroj: https://bbs.boingboing.net/t/liquor-consumption-by-country/21774 - Lili Chiok

Z týchto zistení môžeme konštatovať, že najväčšia spotreba alkoholu sa už tradične drží v Rusku a východnej Európe (Bielorusko – 17,6 l, Moldavsko – 16,8 l, Litva – 15,5 l) nasleduje západná Európa (Írsko – 11,9 l, Luxembursko 11,9 l, Belgicko – 11 l), za ktorou sú v tesnom závese Spojené štáty americké a najmenšiu tradíciu konzumácie alkoholu má už tradične Blízky východ, za čo môže najmä odlišné náboženstvo (Sýria – 1,2 l, Irak – 0,5 l, Kuvajt – 0,1 l).

Koľko je už príliš?

Aby som odpovedal na vyššie položenú otázku, využijem závery Chief Medical Officers z Veľkej Británie (CMO). Tí stanovili maximálne množstvo alkoholu na týždeň, ktoré by človeku nemali spôsobovať väčšie sociálne či zdravotné riziká. Zistenia CMO hovoria o maximálne 14 jednotkách alkoholu prijatého za týždeň v prípade mužov a 7 jednotkách prijatého alkoholu v prípade žien (maximálne 4 resp. 3 jednotky alkoholu na deň). Takáto „jednotka“ pritom predstavuje 150 ml vína, 350 ml piva alebo 40 ml destilátu. V prepočte tak hovoríme zhruba o 2 litroch vína, 5 litroch piva či 0,5 litre tvrdého alkoholu pre mužov za týždeň.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Päť dní sa udržiavať triezvy, aby si si to následne všetko vynahradil v piatok večer, teda určite nie je to správne riešenie. Nápoje by mali byť pokiaľ možno rovnomerne rozložené počas týždňa či v priebehu pár dní. Akonáhle tieto množstvá prečerpávaš, gratulujeme, môžeš sa oficiálne zaradiť do určitej skupiny alkoholikov, ktoré si rozoberieme nižšie.

Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu?
Zdroj: pixnio.com

Typy alkoholikov

Každý alkoholik je iný a okrem dôvodov, pre ktoré pije, sa líši aj spôsob, akým pije, resp. ako sa pomocou alkoholu vyrovnáva so životom. Z tohto dôvodu sa musí liečba prispôsobovať konkrétnym okolnostiam. Nie vždy boli však alkoholici roztriedení podľa určitých kritérié a alkoholizmus bol tak braný ako jeden celok. Tým pádom bola aj liečba u všetkých aplikovaná rovnako, čo malo samozrejme nulové alebo dokonca nepriaznivé dopady na samotných pacientov. Podľa štúdie Dr. Howarda Mossa, výskumného pracovníka National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (Národného ústavu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmu), existuje 5 rôznych typov alkoholikov. Pomenoval ich nasledovne: Young adult, Young adult antisocial, Functional, Intermediate familial, Chronic severe.

Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu?
Zdroj: pixabay.com

Young adult alcoholic

Prvá skupina bude pre všetkých určite veľmi známa. Násťroční, čo celý týždeň čakajú na piatok, aby sa opäť spili do nemoty alebo ako sa slušne hovorí, „zresetovali si hlavu“, oddýchli si od problémov v škole, zapili úspechy či neúspechy dosiahnuté cez pracovný týždeň, jednoducho na chvíľu vypli. Tak by sme túto skupinu mohli vyobraziť v našich končinách. „Mladí dospelí“ tvoria najväčšiu skupinu alkoholikov, pričom napr. v USA predstavujú až 32% pijanov. Ich priemerný vek je 20 – 24 rokov a alkoholizmus ako taký u seba ako problém vôbec nevnímajú, keďže si ho ani nie sú vedomí. Pretože nejde o dennodenné pitie, ale nárazové požívanie zväčša tvrdého alkoholu, prítomnosť problému si oni alebo ich príbuzní nepripúšťajú. Preto aj alkoholici z tejto skupiny zriedka hľadajú odbornú pomoc.

Young adult antisocial alcoholic

Druhá kategória alkoholikov je taktiež pomerne bohato zastúpená (21%). Priemerný vek členov je 26 rokov, avšak na rozdiel od Young adult títo pijani začali s pitím oveľa skôr, počnúc 15. rokom a rozvíjajúc alkoholizmus do 18. roku života. Pitie je taktiež charakteristické svojou nárazovosťou.  Veľmi častým javom u tejto skupiny je, že až 50% z nich má rodinného príslušníka závislého od alkoholu. Oproti prvej kategórii Young adult antisocial viac inklinujú aj k užívaniu iných drog, najmä marihuany, kokaínu a opiátov. Každý tretí člen bude napokon hľadať aj odbornú pomoc pri boji s alkoholizmom.

Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu?
Zdroj: pixabay.com

Functional alcoholic

„Functional“ – názov tretej, už oveľa nebezpečnejšej skupiny pijanov. „Funkčný alkoholik“ je ten, ktorý pije denne, pričom zvyčajne požíva najmenej 5 štandardných alkoholických nápojov počas jedného dňa (pozri jednotky alkoholu). Priemerný vek je oveľa vyšší ako u predošlých dvoch skupín, väčšina funkčných alkoholikov sa nachádza v stredných rokoch. Za funkčných sú považovaní preto, lebo aj napriek nadmernému pitiu sa im stále darí udržiavať dobré vzťahy s blízkymi a prácu. I keď je ich fungovanie v spoločnosti relatívne bez problémov, prvé problémy sa objavujú s ich zdravotným stavom. Tráviaca a nervová sústava, to sú prvé oblasti, u ktorých dochádza ku komplikáciám kvôli nadmernému pitiu. V USA tvoria zhruba 19% všetkých alkoholikov.

Intermediate familial alcoholic

Rovnakú veľkosť (19%) vykazuje v USA aj štvrtá kategória prezývaná Intermediate familial. S alkoholom začínajú už v adolescentnom veku, avšak alkoholizmus sa naplno prejaví „až“ okolo 30. roku života. Polovica závislých trpí alebo má skúsenosti s ťažkou formou depresie a u štvrtiny je diagnostikovaná bipolárna porucha, ktorá je charakterizovaná výraznými výkyvmi nálady, myslenia, telesnej a psychickej aktivity a správania. U chorého sa striedajú obdobia depresie s fázami mánie. V rámci tejto skupiny je tiež bohato zastúpené užívanie drog, pričom najčastejšie je zneužívaná marihuana a kokaín. Približne 25% jednotlivcov zaradených do tejto triedy vyhľadá pomoc odborníka.

Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu?
Zdroj: pixabay.com

Chronic severe alcoholic

Finálne štádium alkoholizmu – chronic severe alcoholic. Jedinec patriaci do poslednej a najťažšej kategórie alkoholizmu je iba jedným z 9% takýchto alkoholikov v USA. Neustále opitý zúfalec, na ktorom to okamžite vidno. Toto je najčastejšia stereotypná predstava o alkoholikovi. Platí to však iba pre túto skupinu. Zväčša sa sem zaradujú muži s vyššou ako priemernou rozvodovou mierou. Takmer u polovice sú diagnostikované poruchy osobnosti a celková miera iných duševných onemocnení je vyššia ako v ktorejkoľvek inej skupine.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

S chronickým alkoholizmom sú tiež spojené srdcovo-cievne ochorenia, nezvratné poškodenie pečene, nedostatok vitamínov a minerálov atď. Ruka v ruke s alkoholom idú samozrejme aj iné drogy. Napriek týmto vážnym skutočnostiam majú práve títo pijani najväčšiu pravdepodobnosť získania pomoci, keďže viac ako 65% sa napokon odváži vyhľadať odbornú pomoc, čo môže byť spôsobené uvedomovaním si svojej bezvýchodiskovej situácie.

Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu?
Zdroj: pixabay.com

Škodlivosť alkoholu

Škodlivosťou dvadsiatich rôznych drog sa v roku 2010 zaujímal vedecký tím na čele s profesorom Davidom J. Nuttom, pričom brali v úvahu fyzické následky, ktorá droga spôsobí užívateľovi, stupeň závislosti drogy a dopad jej užívania na rodinu, komunitu a spoločnosť. Konkrétne boli drogy vyhodnocované podľa 16 kritérií: 9 zahŕňali poškodenie spôsobené užívateľovi, 7 sa týkalo škodlivosti, akú droga spôsobuje pre spoločnosť. Tzv. MCDA spôsob hodnotenia (multicriteria decision analysis). A výsledky veľmi prekvapili. Ukázalo sa, že súčasná klasifikácia drog vo svete absolútne nezodpovedá ich potencionálnej nebezpečnosti. Celú štúdiu dávam do odkazu.  

Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu?
Zdroj: sci-hub.tw
Domov
Zdieľať
Diskusia