Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2018, 17:20
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Historické kasárne v Bratislave chcú študenti premeniť na úžasný verejný priestor. Pozri sa na zmeny otrasných priestorov na konci Obchodnej

KULTÚRA BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Študenti Fakulty architektúry STU v Bratislave priniesli niekoľko skvelých návrhov.

V Bratislave máme hromadu miest, ktoré nedosahujú svojho potenciálu. Jedným z nich je aj historická budova Hurbanových kasární na Kollárovom námestí pri križovatke s Obchodnou a Mickiewiczovou ulicou. Počas zimného semestra dostala stovka študentov Fakulty architektúry STU v Bratislave zadanie zveľadiť túto bratislavskú lokalitu.

Hurbanove kasárne sú v súčasnosti len málo využitou historickou budovou priamo v centre hlavného mesta. Z jednej strany budovu objíma chaotická križovatka, z druhej strany do nej vedie slepá ulica. Kasárne však po využití ich plného potenciálu majú šancu pomôcť lokalite okolo Kollárovho námestia a dokonca zvládnu vytvoriť príjemné prepojenie Starého Mesta s Novým Mestom.

Lokalita je teraz akurát vyústením rušnej Obchodnej ulice do nešťastne vyriešenej spodnej časti Kollárovho námestia. Podľa architektov si však priestor žiada omnoho viac pozornosti a mal by sa stať oveľa atraktívnejším. Ministerstvo kultúry SR navyše dáva šancu, že pri dobrej koordinácii viacerých inštitúcií môže vzniknúť živé centrum pre umeleckú komunitu s množstvom benefitov v prospech celej lokality. Záujem ľudí a verejná diskusia by mohli vytvoriť tlak na verejné zložky, aby sa s Hurbanovými kasárňami predsa len niečo dialo.

Návrhy študentov

Zaoberať sa podobou Hurbanových kasárni je dôležité, pretože objekt tvorí neuralgickú urbánnu situáciu. Od policajného riaditeľstva vedie Dobrovského ulica, ktorá je desaťročia slepá a naráža do zadnej steny kasární. Vytvára to zlý priestorový aj komunikačný prvok. Študenti sa otvorenia tohto objektu pre verejnosť zhostili naozaj kreatívne a vytvorili z kasární nový atraktívny verejný priestor v centre Bratislavy. Komplex navrhli spriechodniť a v novom priestore riešili námestie, galérie, tvorivé dielne, kaviarne, oddychové zóny... a, samozrejme, podzemné parkovisko," zhodnotil výkon študentov garant programu Robert Špaček.

Domov
Zdieľať
Diskusia