Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2018, 10:36
Čas čítania 0:00
Sona O.

Nemci boli potomkovia bohov. Nacista Heinrich Himmler nechcel iba vyhubiť Židov, ale bol posadnutý aj okultizmom

ZAUJÍMAVOSTI ADOLF HITLER HISTÓRIA VOJNOVÉ ZLOČINY VOJNY
Uložiť Uložené

Ahnenerbe bola organizácia, ktorá hľadala dôkazy božského pôvodu Nemcov. Podľa Himmlera boli potomkovia severských bohov.

Študijná spoločnosť pre intelektuálnu históriu a dedičstvo nemeckého pôvodu, pod takýmto názvom bola založená organizácia Ahnenerbe 1. júla 1935.  Na jej čele stáli Heinrich Himmler, Herman Wirth (holandský historik posadnutý Antlantídou) a  Richard Walther Darré (hlava úradu SS pre rasu a osídlenie).

Úlohou Ahnenerbe bolo získať dôkazy o existencii mýtickej severskej populácie, ktorá kedysi ovládala svet. Podľa Himmlera práve z nej pochádzala árijská rasa. Pôvodne malo ísť hlavne o archeologické a historické výskumy, no kvôli Himmlerovej záľube v okultizme sa z nej rýchlo stala psuedovedecká organizácia. 

Nemci boli potomkovia bohov. Nacista Heinrich Himmler nechcel iba vyhubiť Židov, ale bol posadnutý aj okultizmom
Zdroj: Wikimedia commons

Hoci Ahnenerbe znie ako spoločenstvo vystrihnuté z filmov, skutočne existovalo a jeho poprední zástancovia naozaj verili v magický pôvod nemeckého národa. Pri svojich výskumoch zašli oveľa ďalej, než by si dovolila väčšina filmových režisérov. Okrem vykopávok, folklórnych štúdií, čarodejníctva a okultizmu sa venovali aj extrémne nehumánnym lekárskym pokusom na ľuďoch.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Himmler sa stal veliteľom SS v roku 1929. Vďaka nemu sa za dva roky SS rozrástlo z 300 členov na 10-tisíc. V mladých Nemcoch vzbudzoval pocit nadradenosti a v jeho očiach ich transformoval na rasovú elitu. Súčasťou transformácie bol aj vznik Úradu SS pre rasu a osídlenie. Vďaka nemu sa Himmler stretol s Richardom Waltherom Darrém, z ktorého urbil šéfa novej časti ochranného oddielu. 

Pôvodne malo SS až dva útvary, ktoré sa venovali archeologickému výskumu a histórii. Zúčastnili sa niekoľko vykopávok, ktoré slúžili hlavne na propagandu. Svoje poznatky potom vštepovali do mladých príslušníkov SS. Oba oddiely však boli zrušené v roku 1935, kedy vznikla Ahnenerbe a všetky povinnosti prešli na ňu. 

S Hermanom Wirthom sa Himmler zoznámil v Berlíne, na stretnutí s rasovými odborníkmi. Wirthomova posadnutosť Atlantídou a konšpiračnými teóriami sa príliš nepozdávala ani samotnému Hitlerovi, no Himmler s ním vo veľkom sympatizoval.

Organizácia sa dokonca pokúsila vytvoriť niečo ako nové pohanské náboženstvo, založené na poznatkoch z okultizmu, keďže Himmler opovrhoval ako judaizmom tak aj kresťanstvom. Jedna z najšialenejších teórií hovorila o tom, že okolo Zeme kedysi krúžilo niekoľko ľadových mesiacov. Jeden po druhom postupne padali na zemský povrch a spôsobili tak veľké klimatické zmeny. Podľa Ahnenerbe tak došlo aj k zatopeniu bájnej Atlantídy. Časť obyvateľstva sa ale zachránila a ukryla sa v Himalájach.

Odporúčané
Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla 13. apríla 2024, 9:30

Táto šialená idea spustila vlnu výskumov na území Tibetu v roku 1937. Nemci verili, že tu nájdu nielen pozostatky árijského osídlenia, ale že aj samotní obyvatelia sú svojím spôsobom potomkami dávnej populácie z Atlantídy. Pri bláznivom pátraní napríklad merali črty tváre domorodcov, aby tak zistili, či sa naozaj podobajú tým árijským. Archeológ Hans F. K. Günther veril, že aj Buddha bol vzdialeným potomkom árijcov. Walthe Wüst, neskorší prezident Ahnenerbe, vyslovil názor, že Hitlerova ideológia korešponduje s Buddhovou, pretože majú rovnaký pôvod. Hitler sa však o Buddhu ani budhizmus nikdy nezaujímal.

Nemci boli potomkovia bohov. Nacista Heinrich Himmler nechcel iba vyhubiť Židov, ale bol posadnutý aj okultizmom
Zdroj: Wikimedia commons
Nemci boli potomkovia bohov. Nacista Heinrich Himmler nechcel iba vyhubiť Židov, ale bol posadnutý aj okultizmom
Zdroj: Wikimedia Commons

Podľa Himmlera boli árijci jedinou rasou schopnou civilizovaného osídlenia. Odsudzoval všetky zdroje, ktoré tvrdili, že klinové písmo či hieroglyfy boli staršie než germánske. V rokoch 1935 - 1936 natočil film o vykopávkach vo Švédsku, ktoré podľa neho dokazovali, že nordické kmene poznali piktogramy už v období pred 12-tisíc rokmi. Film bol potom použitý na edukáciu tej "správnej" histórie v nemeckých školách.

Nasledovalo množstvo výskumov po celej okupovanej Európe, ktoré hľadali ďalšie dôkazy dávnej nemeckej civilizácie. V roku 1937 našli v Taliansku nordický runový symbol, na základe tohto objavu vyhlásil archeológ Franz Altheim práve severské kmene za zakladateľov antického Ríma

Nemci boli potomkovia bohov. Nacista Heinrich Himmler nechcel iba vyhubiť Židov, ale bol posadnutý aj okultizmom
Zdroj: Wikimedia Commons

Himmlerov záujem o pohanstvo a čarodejníctvo ho priviedlo k spisovateľovi Yrjö von Grönhagenovi z Fínska potom, čo videl jeho článok o  Kalevale, epickej poézii z 19. storočia plnej mytológie a folklóru. Chcel, aby ho spisovateľ priviedol k čarodejnici, ktorá by na kameru predviedla tradičný, pohanský rituál

Odporúčané
Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov 9. apríla 2024, 14:30

Filmársky tím nakoniec našiel Miron-Aku, vešticu, ktorá tvrdila, že predvídala ich príchod. Nemci ju dotlačili, aby pre nich vykonala rituál, pri ktorom zvolávala duchov predkov a božských budúcich udalostí.

Filmári tu taktiež zozbierali množstvo informácii o fínskych saunách.

Šéf SS veril v severskú mytológiu. Považoval ju však za niečo viac než len mýtické príbehy o vzniku sveta. Podľa Himmlera bolo Thorove kladivo iba metaforou pre skutočnú, mocnú zbraň nordických predkov. "Som presvedčený, že sa nejedná o žiadnu formu hromov a bleskov, ale že ide o inteligentnú, vyspelú vojenskú zbraň," vyjadril sa. 

Island považoval za kolísku severskej a teda aj nemeckej histórie. V roku 1936 sem vyslal expedíciu na čele s Ottom Rahnom, ktorý bol známy svojím výskumom svätého grálu. S veľkou podporou domácich sa tu však nestretol, väčšina vnímala nemeckú ideológiu ako čisté šialenstvo a musel čeliť množstvu posmeškov od domácich. Potupený potom Himmlerovi povedali, že Islanďania stratili svojho vikingskéhu ducha. Misia mala pôvodne nájsť pozostatky stratenej osady Thule, no účastníci expedícii nezískali od domácich dostatok financií na zrealizovanie výskumu.

Mesačník Germanien sa stal hlavnou platformou propagandy pre Ahnenerbe. Akademici, ktorí nezdieľali jej názor, boli bez milosti cenzúrovaní. Tu však propaganda ani zďaleka nekončila. Akékoľvek germánske artefakty, ktoré Nemci našli v iných európskych štátoch, zneužívali ako dôkazy toho, že Zem patrí im a preto majú na okupáciu plné právo.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Toto všetko je iba zlomok čudesných, mýtických výprav, ktoré za druhej svetovej vojny financovala Nemecká ríša. Ani samotný Hitler však Ahnenerbe veľmi nedôveroval. "Prečo upriamujeme pozornosť celého sveta na to, že nemáme žiadnu minulosť? Nestačí, že naši predkovia žili v hlinených chatrčiach, zatiaľ čo Rimania stavali prekrásne budovy? Teraz sa Himmler prekopáva dedinami z blata a teší sa z každej kamennej sekerky, ktorú nájde," povedal na adresu organizácie.

Súčasťou výskumov boli aj brutálne pokusy na ľuďoch, jeden z tých najohavnejších robil Dr. Sigmund Rascher. Chcel dokázať, že árijci mohli skutočne pochádzať z Himalájí. Podľa jeho teórie tam mohli zamrznúť v ľade počas doby ľadovej a neskôr znova ožiť, keď sa planéta opäť spamätala z klimatických zmien a oteplila sa. 

Vyberal si hlavne Židov a ľudí z "nižších" rás, ktorých zamrazoval v kryogenickej komore. Potom sa snažil zdvihnúť ich telesnú teplotu pomocou spacích vakov, vriacej vody a sexu s prostitútkami. Tí, ktorí experiment prežili, boli chaldnokrvne zavraždení. 

Ďalší projekt testoval Polygal, prostriedok na zrážanie vyrobený z pektínu (spôsobuje rôsolovatenie) repy a jabĺk. Subjektom výskumu amputoval končatiny bez anestézie, aby tak testoval efektivitu látky.

Nemci boli potomkovia bohov. Nacista Heinrich Himmler nechcel iba vyhubiť Židov, ale bol posadnutý aj okultizmom
Zdroj: Wikimedia Commons

Himmlerova pozornosť sa však stále viac upriamovala na veci medzi nebom a zemou. Mal dokonca vlastného veštca a čarodejníka, ktorý tvrdil, že si pamätá až 300-tisíc rokov histórie. Jeho meno bolo Karl Maria Wiligut a Himmler doňho vkladal obrovskú dôveru.

Odporúčané
Príbeh skutočného Frankensteina: taliansky vedec sa pokúšal oživovať mŕtvych. Desivé experimenty robil pred desiatkami divákov Príbeh skutočného Frankensteina: taliansky vedec sa pokúšal oživovať mŕtvych. Desivé experimenty robil pred desiatkami divákov 29. marca 2024, 12:30

Ahnenerbe mala zohrať kľúčovú úlohu v porazení kresťanstva a pretransformovať tak náboženskú ideológiu Nemcov. Nikdy sa tak však nestalo, pretože invázia spojencov v roku 1945 ich zastavila. Väčšina spisov spoločenstva bola zničená, no niektoré sa zachovali až dodnes. 

Dokumenty boli použité aj proti obvineným v Norimberskom procese, no mnohým vtedajším akademikom sa podarilo uniknúť pod falošnými menami.

Domov
Zdieľať
Diskusia