Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti BILLA.
včera 12. júna 2025 o 14:00
Čas čítania 2:04
Sponzorovaný obsah

Oskoruša či mišpuľa. Na akom čudnom ovocí si to fičali naši prarodičia?

Oskoruša či mišpuľa. Na akom čudnom ovocí si to fičali naši prarodičia?
Zdroj: Adobe Stock
HISTÓRIA HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Žiadne ananásy, avokáda ani bataty, ale zato oskoruše, kvaka či duly.

Máš vôbec tušenie, aké podivné ovocie a zeleninu kedysi na Slovensku pestovali tvoji predkovia? A že im našli využitie aj mimo kuchyne. Pomocou a zeleniny a ovocia liečili bolesti a dokonca nimi bojovali proti démonom.  

Saď zemiaky na Ďura, bude plná pivnica i komora. Kto nenasial hrachu v marci, nebude ho variť v hrnci. Že zelenina a ovocie boli dennodennou súčasťou života starých Slovákov, ťa asi veľmi neprekvapí. Ale to, do akých čudných povier a rituálov sa dostali, už áno.

O takej mrkve nechceli v niektorých regiónoch ani počuť, pretože rástla pod zemou, navyše smerom nadol a to bolo fuj a temné. Veľkú moc mal pre našich prarodičov cesnak, a zďaleka nebol iba prvou pomocou pri boľavých zuboch. „Cesnak sa využíval ako ochrana proti bájnym démonickým bytostiam, akými boli upíri a bosorky. Počas takzvaných stridžích dní, ktoré sa spájali so zimným slnovratom, gazda strúčikom cesnaku natieral zárubne dverí v dome a maštaliach, aby sa do nich nedostali bosorky. Podobný účinok mal aj mak, ktorý sa rozsýpal pred prah domov,“ vysvetľuje historička a etnologička Katarína Nádaská.

Za posvätné sa považovali vlašské orechy, preto boli dlho súčasťou Štedrej večere. Každý z rodiny si pri stole rozlúskol jeden orech, aby sa mu z neho vyveštilo zdravie na ďalší rok. Ak bolo vnútro nepoškodené, malo byť všetko OK.

Druhy, na ktoré sa (ne)zabudlo

Pamätáš si z prázdnin u babky a deda na sladučké moruše alebo, naopak, na kyslasté ríbezle a egreše? Tam sa ale zoznam ovocia, ktoré raz kraľovalo slovenským sadom, zďaleka nekončí. V záhradách a pri poľných cestách rástli duly a z ich žltých plodov si ľudia doma vyrábali džemy a sirupy.

Na medziach a hraniciach pozemkov sa zas sadil obrovský strom so zvláštnym názvom – oskoruša. „Plody sa podobali jablkám či hruškám, so žltou až karmínovočervenou farbou. Ako sa vravievalo na dedine, jesť sa dali až vtedy, keď ich mráz pobozkal, a vyrábal sa z nich mušt, lekvár, ale aj pálenka,“ objasňuje Katarína Nádaská.

A hovorí ti niečo taká „mišpuľa“? To bol zas strom s malými oranžovohnedými chlpatými plodmi, ktoré na sa prvý pohľad zdali duté. Tiež sa zbierali až po premrznutí, inak boli kyslé a trpké. Z dobovej zeleniny si dnes pestovatelia spomenú napríklad na kvaku, ktorá vyzerá ako veľký kaleráb, kapusta a repa dokopy. Varili sa z nej polievky a omáčky, mladé listy zas putovali do šalátu. 

Mišpuľa
Mišpuľa Zdroj: Adobe Stock

Ovocie a zelenina len za 1 euro

Čo bolo pre našich prarodičov pokladom, dnes berieme ako samozrejmosť a nad zeleninou a ovocím poriadne ohŕňame nos. Podľa prieskumu BILLA má tieto plody denne na tanieri iba každý štvrtý človek na Slovensku. A napriek tomu, že 9 z 10 ľudí si myslí, že ovocím a zeleninou prispievajú k zvyšovaniu svojej imunity, len 12 % z nás si ich denne dopraje v dostatočnom množstve. Nechoď preto s davom a daj si zeleninu a ovocie každý deň.

V BILLA počas leta dokonca nájdeš až do 80 % ovocia a zeleniny zo slovenských fariem. A poteší sa aj tvoja peňaženka, pretože vybrané druhy stoja od 11. do 17. júna iba 1 euro. Sladučké paradajky, svieže uhorky, ľadový šalát – v BILLA sa vždy môžeš spoľahnúť na top kvalitu za super cenu.

BILLA
Zdroj: BILLA
Domov
Zdieľať
Diskusia