Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2018, 16:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vakcína na rakovinu dosiahla 97 % úspešnosť pri myšiach. Vyliečila väčšinu nádorov a začína sa testovať na ľuďoch

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedci hlásia veľký pokrok v medicíne, ktorý by mohol zmeniť životy miliónov ľudí.

Pre ľudí trpiacich rakovinou prichádza nová nádej. Vedci už dlhšiu dobu testujú špeciálnu vakcínu, ktorá po experimentoch na myšiach vykazuje mimoriadne vysokú úspešnosť a o pár rokov by mohla doraziť aj do lekární. Odborníci vakcínu doteraz testovali na myšiach, pri ktorých sa jej podarilo vyliečiť až 97 percent nádorov v tele.

Výsledky testovania boli také skvelé, že už pred koncom tohto kalendárneho roka by sa mali uskutočniť prvé experimenty aj na ľuďoch. Pacienti, na ktorých bude vakcína testovaná, nebudú musieť prechádzať silnou chemoterapiou, čo výrazne zlepší ich kvalitu života. Doteraz vedci objavili dokonca len dva vedľajšie účinky a pri pohľade na ich zoznam by nejeden pacient kývol rukou.

Vakcína na rakovinu dosiahla 97 % úspešnosť pri myšiach. Vyliečila väčšinu nádorov a začína sa testovať na ľuďoch
Zdroj: Flickr/Pan American Health Organization

Vakcína by mala spôsobovať len zvýšenú horúčku a rovnako aj spôsobovať väčšiu bolesť v oblasti, kde bude ihla prenikať do kože. Látky vo vakcíne boli označené za bezpečné a zaujímavý je aj princíp jej fungovania. Namiesto vzniku dlhodobej imunity dokáže vakcína aktivovať imunitný systém a umožniť mu atakovať nádory, čím sa zvyšuje efektivita boja proti rakovine.

Vakcína však nebude vhodná pre každý druh rakoviny. Účinná by mala byť najmä pri ochorení s názvom lymfom, ktoré napáda lymfatický systém a zvyčajne ho naša imunita dokáže zaznamenať. Na testovanie vakcíny budú prebiehať dve osobitné štúdie a celkovo ju dostane 35 pacientov v období šiestich týždňov.

Bližšie informácie zatiaľ neboli zverejnené, a tak nám zostáva len dúfať, že vakcína bude úspešná. Šéf štúdie o vakcíne Ronald Levy vyhlásil, že lekári nebudú so svojimi výsledkami spokojní dovtedy, kým nevymyslia vakcínu na každý druh rakoviny, a maličkými krokmi ako tento sa to snáď jedného dňa podarí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia