Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. marca 2018, 14:30
Čas čítania 0:00
Sona O.

10 výhod, ktoré majú dnešní mladí ľudia oproti ich rodičom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Myslíš si, že ak by si sa narodil pred 50 rokmi, život by bol ľahší? Asi nie tak celkom... Každá doba ponúka svoje pre a proti. My ti prinášame 10 vecí, pre ktoré to máš vo svete ľahšie ako tvoji rodičia.

Možno si si aj ty už niekedy povedal, že tvoji rodičia či starí rodičia to mali kedysi v živote jednoduchšie. Je to však naozaj tak? Predstav si, že by si zrazu nemal prístup na internet a nemohol by si len-tak hocikedy napísať kamošovi, s ktorým sa inak nevidíš aj niekoľko mesiacov, ako sa má. Alebo by si si nemohol vygoogliť, ktoré mesto sveta je naozaj najväčšie a pre všetky informácie by si musel cestovať cez pol mesta do knižnice. A to ani nehovorím o tom, že na dovolenku by si sa dostal maximálne tak do Bulharska a aj to by ti všetci susedia závideli.

Aké výhody má teda dnešná generácia mladých ľudí a v čom je nám lepšie, ako bolo našim mamám a otcom? 

1. S priateľmi a rodinou môžeš komunikovať cez sociálne siete

Úplne zanevrieť na reálne vzťahy a kamarátstva výmenou za instagramovvých followerov je, samozrejme, riadna hlúposť. No striedme využívanie sociálnych sietí ti pomáha udržiavať kamarátstva aj s ľuďmi, s ktorými sa už v reálnom živote z nejakého dôvodu stretávať nemôžeš. Možno odišli do iného mesta, možno si sa sťahoval ty a nemáte čas ani priestor na návštevy. Vďaka internetu však môžete stále zostať v kontakte, to isté platí aj pri dlhodobých cestách do zahraničia alebo štúdiu v inom meste. Občasný videohovor s mamou ti síce domáci obed nenahradí, no minimálne dokáže spríjemniť osamelé večery v cudzine.

10 výhod, ktoré majú dnešní mladí ľudia oproti ich rodičom
Zdroj: pexels.com

2. Rande online

Možno sa ti zdá, že z písania s niekým cez internet nemôže vyrásť skutočný vzťah, no nie je tomu tak. Zoznamovanie je v dnešnej dobe oveľa ľahšie, ako tomu bolo pred 20 rokmi. Online zoznamky ponúkajú rýchlu a relatívne efektívnu formu randenia. Vďaka nim si v dnešnom svete dokážu nájsť partnerov aj tí hanblivejší z nás, ktorí by sa v realite pred novým človekom ostýchali čo i len otvoriť ústa. Mnohé z týchto partnerstiev aj skutočne vydržia a vedú k dlhodobému vzťahu či dokonca k založeniu rodiny.

3. Viac pracovných možností a flexibilný pracovný čas 

Našťastie, žijeme v dobe, v ktorej je práce nadostač. Preto sa firmy častokrát bijú o zamestnancov. Už to nie sú iba obedové lístky alebo zľavy do kina. Zamestnávatelia ponúkajú aj výhody ako flexibilný pracovný čas či viac dní dovolenky. Konkurencia na trhu je veľká, a preto sa dnes už firmy nesnažia zdrať ťa z kože, ako tomu možno bývalo v minulosti, ale poskytnúť ti podmienky, pri ktorých budeš pracovať rád

10 výhod, ktoré majú dnešní mladí ľudia oproti ich rodičom
Zdroj: pexels.com

4. Ľahší prístup k informáciám o zdraví

Dnes je už všetko bio, bez gluténové, raw, vegan a všetko možné. Starať sa o svoje zdravie sa stalo globálnym trendom. Každý sa chce zdravo stravovať a vyzerať dobre. Možností na to je skutočne veľa. Už aj v bežných potravinových reťazcoch sa objavujú špeciálne potraviny a všade sa uvádza zloženie. Tlak na kult tela, ktorý sa točí okolo cvičenie, je čím ďalej tým väčší. Aj preto trávi veľa mladých ľudí čas vo fitkách a v rôznych športových kluboch. Zdravý životný štýl je dnes viac trendy než kedykoľvek predtým.

5. Dokážeš sa učiť aj mimo školy

Neobmedzený prístup k informáciám je úplnou samozrejmosťou. Sme zvyknutí neustále niečo googliť, stačí iba pár klikov myškou a dozvieme sa všetko, čo potrebujeme. Tiež sa môžeme zapísať do online kurzov a učiť sa bez toho, aby sme vytiahli päty z domu. Vzdelávanie nikdy nebolo jednoduchšie.  

10 výhod, ktoré majú dnešní mladí ľudia oproti ich rodičom
Zdroj: pexels.com

6. Nemusíš sa hanbiť, ak máš emocionálne problémy

Kedysi bola taká depka veľké taboo. Kto ju mal, bol slaboch, cvok, nikto sa o takýchto veciach nechcel baviť. Dnes je to už úplne normálne. Ak povieš, že máš problémy, iba skutoční blbci na teba budú ukazovať prstom. Nemusíš sa báť vyhľadať pomoc a terapia sa stala už takmer bežnou súčasťou života mladých. Pomoc dokážeš získať oveľa jednoduchšie, ako tomu bolo v minulosti. 

7. Môžeš neobmedzene cestovať

Železná opona padla už v roku 89 a tak sa pekne poďakuj ockovi, že bol štrngať kľúčmi a ty teraz môžeš bez problémov vycestovať na dovolenku. Cestovanie je úplnou samozrejmosťou a ľudia čím ďalej, tým viac vyhľadávajú aj exotiku a vzdialené kúty sveta. Vo väčšine Európy hranice neplatia a nepotrebuješ ani len pas. Ceny sú tiež priaznivé, už stačí iba zbaliť kufre a objavovať otvorený svet.

10 výhod, ktoré majú dnešní mladí ľudia oproti ich rodičom
Zdroj: pexels.com

8. Môžeš otvorene vyjadriť svoj názor

V súčasnosti sa stále viac podporuje kritické a kreatívne myslenie. Ani na prednáške už nemusíš iba prikyvovať, dobrý profesor si rád vypočuje, čo si myslíš. No a keď je najhoršie a máš pocit, že o tvojich myšlienkových pochodoch by mal vedieť celý svet, daj si status na Facebook alebo pošli niečo na internetové fóra. Nikto ťa neudá ŠTB ani ťa nezavrú za počúvanie Adele.

9. Ovládaš jazyky

Naučiť sa cudzí jazyk je pomerne jednoduché pri tom neskutočnom tlaku anglických a amerických seriálov, hudby a filmov. Ak sa aj nesnažíš, minimálne určite poznáš základné výrazy a vieš sa orientovať v základnej konverzácii. To sa ti samozrejme zíde aj pri cestovaní, keďže už nemusíš chodiť iba na Balaton. Je pomerne jednoduché skontaktovať sa s ľuďmi z iných krajín a priučiť sa čo to o ich zvykoch a kultúre. 

10 výhod, ktoré majú dnešní mladí ľudia oproti ich rodičom
Zdroj: pexelscom

10. Nikto na teba netlačí, aby si sa usadil

Ešte v 80. rokoch boli 25-roční starí mládenci a staré dievky. Kto sa nevydal a neoženil, kým dosiahol štvrťstoročnicu, bol skrátka mimo a musel platiť daň. Netreba ani spomínať všetky tie babky, čo zalamovali rukami nad nevydatou 20-ročnou vnučkou a pýtali sa, kedy konečne budú deti? Niežeby to niektorí nerobili aj teraz, no tlak na to usadiť sa a mať rodinu, je čím ďalej tým menší. Svadba okolo 30 nie je pre súčasnú generáciu ničím výnimočným. Ak sa niekto na rodinu a deti necíti, tak to skrátka posunie aj o 10 rokov neskôr alebo sa neusadí vôbec. Mladý človek tak získa viac času na to dokončiť si školu, nájsť si slušnú prácu a získať lepšie finančné zázemie pre budúcich potomkov či partnerský život. Máme tak aj viac priestoru emocionálne dozrieť a usporiadať si hodnoty, kým ich budeme vštepovať do našich detí.

Domov
Zdieľať
Diskusia