Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2018, 23:24
Čas čítania 0:00
Marek R.

Bratislavský kraj je šiestym najbohatším regiónom Európskej únie

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Rebríček ovládli hlavne nemecké regióny, tie najchudobnejšie naopak nájdeme v Bulharsku či Rumunsku.

Štatistický úrad Európskeho spoločenstva, alebo teda skrátene Eurostat, má hlavne za úlohu poskytovať Európskej únii vysoko kvalitný štatistický informačný servis. Používa jednotné pravidlá na zhromažďovanie všetkých štatistických údajov z národných štatistických inštitútov každého z 28 členských štátov Únie. Po zhromaždení údajov v požadovanej forme nasleduje ich konsolidácia a harmonizácia berúc do úvahy špecifiká každej krajiny, a tak dané údaje môžu byť použité globálne alebo komparatívne.

Posledný deň tohtoročného februára bol zverejnený dokument, ktorý sa zaoberá najbohatšími regiónmi Európskej únie podľa HDP na obyvateľa za kalendárny rok 2016 a ako sme sa z neho dozvedeli, najbohatšie regióny nájdeme ako na Slovensku, tak aj v Českej republike.

Bratislavský kraj je šiestym najbohatším regiónom Európskej únie
Zdroj: Eurostat

Na šiestom mieste sa totiž umiestnil Bratislavský kraj, ktorý má HDP v prepočte na obyvateľa na úrovni 184 percent únijného priemeru. Zle na tom nie sú ani naši českí susedia, keďže hlavné mesto Praha sa umiestnilo hneď za Bratislavským krajom, teda na siedmom mieste. Jej HDP v prepočte na obyvateľa bolo v roku 2016 na úrovni 182 percent únijného priemeru. 

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Rebríček úplne suverénne ovládla časť Londýna s názvom Inner London - West, vysoké priečky poobsadzovali taktiež nemecké regióny, medzi tie najchudobnejšie potom patria hlavne regíony Bulharska, Rumunska či dokonca aj Maďarska. Celkovo bolo porovnaných 276 územných jednotiek.

Domov
Zdieľať
Diskusia