Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2018, 17:08
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mexická polícia zadržala fentanyl, ktorý by mohol zabiť viac ako 10 miliónov ľudí. Nebezpečná látka vie byť smrteľná aj v miligramoch

ZAUJÍMAVOSTI SMRŤ
Uložiť Uložené

Nebezpečná látka si zrejme mala nájsť cestu do USA.

Látka s názvom fentanyl spôsobuje vrásky na čelách policajtov aj lekárov najmä v Spojených štátoch amerických, kde začalo prekvitať užívanie tejto drogy najmä v posledných rokoch. Fentanyl je pritom mimoriadne nebezpečná látka, ktorá pri nesprávnej manipulácii a spracovaní dokáže vo veľkom zabíjať aj pri pár miligramoch.

Mexickí policajti si preto môžu gratulovať, že sa im v meste Ensenada v oblasti Baja California podarilo úplnou náhodou zastaviť auto, ktoré viezlo toľko drog, že by z nich menšie mesto mohlo fungovať aj zopár rokov. Policajti zastavili vozidlo po tom, čo si všimli, že mu chýba predná poznávacia značka, ale keď nazreli do interiéru, odrazu zistili, že nie je všetko v kostolnom poriadku.


V kufri auta objavili vrecia naplnené drogami, medzi ktorými sa nachádzalo 44,5 kilogramu syntetického fentanylu, 415 kilogramov metamfetamínu, 40 gramov kokaínu a 8,4 kilogramov heroínu. Hodnota celého kontrabandu ani nebola presne vyčíslená, ale pohybovala by sa samozrejme v miliónoch dolárov, pričom do Spojených štátov amerických drogy zrejme aj mali smerovať, pretože policajti auto zastavili len hodinu a pol cesty od amerických hraníc.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Silu fentanylu pritom podčiarkuje aj incident z minulého roku, pri ktorom bol v americkom meste Columbus v štáte Ohio objavený balíček s 3 kilogramami fentanylu, po čom bolo odhadnuté, že len 3 kilogramy tejto látky by potenciálne dokázali zabiť všetkých 860-tisíc obyvateľov mesta. Viac ako 44,5 kilogramu by preto mohlo stačiť na zabitie takmer 13 miliónov ľudí, aj keď droga samozrejme nie je primárne využívaná ako zbraň hromadného ničenia.


Domov
Zdieľať
Diskusia