Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2018, 16:52
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

31. január prinesie úžasné zatmenie s krvavočerveným Mesiacom. Šarlátový Blue Moon možno vidieť len raz za 151 rokov

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Všetko bude viditeľné voľným okom a navyše nebude zamračené.

Rok 2018 nám už priniesol záplavu meteoritov, ktoré sme mohli pozorovať i voľným okom, koniec januára však uzavrie ďalší úžasný úkaz. Už druhý spln v tomto mesiaci pripadne práve na 31. januára o 14:27. Podobná udalosť sa nazýva Blue Moon, čiže Modrý Mesiac, no okrem zhody okolností nezvykne prinášať žiadne mimoriadne okolnosti, kedže kalendárne mesiace sú len ľuďmi umelo rozdelené časti roka.

Na tom by teda nebolo nič zaujímavé, no práve 31. januára zhodou okolností nastane aj zatmenie Mesiaca, čo nám prinesie úžasné pohľady na večernú oblohu. Mesiac sa totiž ocitne na rovnakej priamke so Slnkom a Zemou a mal by byť v úplnej tme, no akonáhle naň prestane prichádzať akýkoľvek slnečný lúč, stane sa niečo úžasné. Moci sa chopí odraz lúčov od našej planéty, ktoré pristanú na čiernom Mesiaci a z nášho prirodzeného satelitu urobia jasnočervenú guľu.

31. január prinesie úžasné zatmenie s krvavočerveným Mesiacom. Šarlátový Blue Moon možno vidieť len raz za 151 rokov
Zdroj: space.com

Tú je najlepšie pozorovať v Austrálii či na Aljaške, no pri východe Mesiaca vidno zatmenie aj zo Slovenska či okolitých krajín. Mesiac sa nad obzor dostane o 16:40, kedy už bude pološero a zatmenie bude možné zreteľne sledovať aj niekoľko nasledovných minút, samozrejme i voľným okom. V stredu, 31. januára, má byť na väčšine územia polooblačno. Podobná kombinácia sa naposledy odohrala počas štvrtého tohoročného splnu, 31. marca 1866.

Domov
Zdieľať
Diskusia