Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2017, 21:02
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenská filharmónia bráni škôlkarov pred pokazeným hudobným vkusom z rádií. Aj 4-ročné deti si vedia užiť klasickú hudbu

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Mimoriadne zaujímavá hudobná iniciatíva našej filharmónie.

Hudbu dokážu deti vnímať už od útleho veku, a preto je potrebné navádzať ich už od malička na kvalitných interpretov a skladby. Uvedomujú si to aj členovia Slovenskej filharmónie, čo je inštitúcia, kde by si našiel tú najkvalitnejšiu hudbu široko ďaleko, a tak je spojenie filharmónie a malých detí skvelým krokom, ako aspoň čiastočne ochrániť ich hudobný vkus. Deti sú v dnešnej dobe vystavované všemožným hudobným vplyvom a z rádií počúvajú skladby, ktoré by naše staré mamy a starí otcovia často ani nepovažovali za hudbu.

Párkrát do roka preto naša filharmónia zorganizuje koncert pre tých najmenších a do svojich útrob si pozve žiakov materských škôl už vo veku 4 rokov. Aj keď by si človek mohol myslieť, že 4-ročné dieťa len veľmi ťažko pochopí krásu a vážnosť klasickej hudby, jeden by sa čudoval, aké vyspelé názory majú už naši najmenší spoluobčania.

Tento rok sa filharmónia rozhodla deťom predstaviť najmä nástroj, ktorý by si v dnešnej rádiovej tvorbe hľadal len veľmi ťažko. Členka orchestra Slovenskej filharmónie Katarína Turnerová si pre detí pripravila plnohodnotný koncert na svojej harfe a škôlkari zostali z jej vystúpenia očarení, čo možno nečakala ani ona sama. Filharmónia pritom koncerty pre najmenších organizuje v pravidelných intervaloch, vďaka čomu majú deti možnosť spoznať v každom mesiaci rozdielne hudobné nástroje a štýly, ku ktorým by sa zrejme mimo školy len tak ľahko nedostali. Hudobný vkus je predsa len veľmi krehký koncept a ak si dieťa vie užiť kvalitnú hudbu už od útleho veku, snáď mu to vydrží aj do dospelosti.

Reportáž o škôlkaroch začína v čase 34:45

Domov
Zdieľať
Diskusia