Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2017, 16:23
Čas čítania 0:00
Radka T.

Na Slovensku vyrastajú domčeky na stromoch. Po Bratislave sa dá nájsť ďalší aj v Trenčianskych Tepliciach

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V takýchto domčekoch síce chýba voda aj elektrina, no zážitok z nich je na nezaplatenie.

Predstava domčeka na strome znie nielen romanticky, ale tak trochu aj adrenalínovo. Túžia po ňom nielen deti, ale i čoraz viac dospelých. Samozrejme, postaviť si ho nie je v každého možnostiach, no predsa existuje spôsob, ako sa do takéhoto domčeka dostať a stráviť v ňom noc. Domčeky na strome už istý čas fungujú v bratislavskom lesoparku, ale niečo podobné vyrástlo aj v Trenčianskych Tepliciach, a to päť minút chôdze od kúpeľného parku.

V dnešnej dobe ľudia hľadajú nevšedné zážitky. Aj preto vznikajú rôzne netradičné reštaurácie či hotely. Klasikou sa síce nedá nič pokaziť, no pri troche odvahy si možno dopriať ozajstný zážitok či splnený sen. To chce splniť aj koncept domčekov na strome. 

Projekt domčekov na strome hlása návrat k prírode. Hostia, ktorí sa v takejto chatke ubytujú, totiž budú tráviť všetko svoj čas vrátane prenocovania v lese. Zvuky nočného lesa sú adrenalínovým zážitkom, ale pre niektorých aj poriadnou romantikou. „Prajeme si, aby všetci návštevníci lesa a hostia nášho treehouse objavili v sebe už možno stratené nutkanie stráviť významnú časť svojho života v prírode,“ uvádzajú investori projektu, ktorý nesie výstižný názov Treehouse

Keďže ide o filozofiu v štýle návrat k prírode, v domčeku netreba čakať žiadne vymoženosti. Veď cieľom pobytu v ňom je predsa uniknúť pred ruchom mesta a neustálym zhonom, trochu si oddýchnuť v pokojnom prostredí lesa. Domček je však zariadený útulne, nachádzajú sa v ňom manželská aj dvojposchodová posteľ, zmestia sa tam totiž až štyri osoby. Nábytok je vyrobený z miestneho dreva, preto sú aj stôl, stoličky či lavice drevené. 

Pri odskočení si na záchod treba rátať s „kadibúdkou“, ale aj to je súčasťou autentickej atmosféry, podobne ako lavór a džbán na umývanie rúk a vykonanie hygieny. Táto voda však nie je určená na pitie, na to sú v domčeku nachystané fľaše.

„Samozrejmosťou sú všetky toaletné potreby, ktoré sú ekologické a šetrné k životnému prostrediu,“ uvádza sa na webovej stránke projektu. Keďže je domček postavený v lese, nie je napojený na rozvod vody, ale ani elektriny. K dispozícii sú však baterky na svietenie, „čelovky“ aj náhradné sviečky. „Závisláci“ od mobilov sa budú musieť zmieriť aj s tým, že v domčeku sa telefón nabiť nedá, preto si treba skontrolovať stav batérie ešte predtým. 

Keďže zúria zimné mesiace, domček na strome by spolu s mrazmi a snehom neuniesol ubytovať ľudí v ňom, preto si na romantické prenocovanie bude treba počkať. Rezervovať sa však dá už aj teraz. Sezóna pritom môže začať už veľmi skoro na jar a končiť až v decembri, no všetko závisí od teplôt a priaznivosti počasia. Tak či onak je v rámci zimnej prechádzky minimálne skvelým objektom na obdivovanie. Nie je však jediný, podobné chatky sa nachádzajú aj v bratislavskom lesoparku.

Bratislavské domčeky na strome sú projektom hlavného mesta a mestských lesov. Prvý vznikol v Kačínskej doline a ako uvádza magistrát, v rámci celého Slovenska bol prvý svojho druhu. Keďže bol oň veľký záujem, vznikol aj druhý domček, a to v lokalite Pod dubmi. Počas celej sezóny boli obsadené, takže je jasné, že ľudia si takýto spôsob ubytovania jednoducho obľúbili, aj keď si zaň treba priplatiť. Jedna noc v domčeku na strome stojí 100 eur, a to platí nielen v Bratislave, ale i v Trenčianskych Tepliciach. A aj keď niektorí oponujú tým, že za čo si vlastne majú platiť, keď tam nie je ani elektrina, ani voda, ide skôr o autentický zážitok a dobrodružstvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia