Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2018, 12:19
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Muž nechal na 1 deň svojich Instagram followerov rozhodovať o jeho živote. Skončil v cudzej krajine, lebo nemohol povedať nie

ZAUJÍMAVOSTI INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Instagram už neovláda naše životy len metaforicky.

Instagram už dlhší čas podporuje možnosť umiestniť do svojich každodenných príbehov aj hlasovanie, vďaka ktorému dokáže človek veľmi rýchlo zistiť, čo si myslia jeho sledovatelia. Instagram po uvedení príbehov prakticky prebral väčšinu priestoru, ktorý si vytvoril Snapchat, a ako základ zaujímavého experimentu to využil aj Oobah Butler, pretože na jeden celý deň nechal svojich sledovateľov na Instagrame rozhodovať o tom, čo bude robiť so svojím životom.

Oobah mal v čase experimentu, ktorý sa odohral ešte v októbri, približne 1000 fanúšikov, a tak bol jeho pokus o odovzdanie kontroly nad životom celkom úspešný, pretože stovky ľudí hlasovali v anketách, ktoré na deň riadili jeho život. Muž nielenže nechal sledovateľov vyberať či ráno vstane, alebo si pospí, ale aj jeho raňajky či oblečenie. Následne mu ľudia vybrali smer, kam sa má vydať, prikázali mu, aby celý deň kríval a prinútili ho, aby si vo zvolenej reštaurácii nechal poradiť pri výbere jedla od neznámeho muža, z ktorého sa vykľul vegetarián, čo nebola najšťastnejšia voľba.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Oobah užívateľom poskytoval aj možnosti, či má svoje jedlo zjesť, alebo ho radšej vyhodiť, a dokonca musel aj jazdiť v mestskej hromadnej doprave načierno. Užívatelia ho neskôr zaviedli priamo pred sídlo kontroverznej scientologickej cirkvi, kde stretol cudzieho chlapíka a spoločne sa vybrali dnu splniť výzvu, aby von vychádzali s 30 perami.

Napočudovanie, neskôr sa dokonca stretne s fanúšičkou, ktorá ho vezme do galérie na výstavu ruských umelkýň, a tak pár hodín strávi v spoločnosti bohatých ľudí, o ktorých netuší vôbec nič a musí sa s nimi snažiť nadviazať aspoň mierny kontakt, čo nejde úplne podľa predstáv. Predstavoval sa ľuďom podľa toho, čo mu prikázali sledovatelia a počet hlasujúcich sa postupom hodín zvyšoval, pretože ovládať niekoho život znie ako zábavná hra na vyplnenie voľného času.

Na záver dňa ešte sledovateľov postavil pred mimoriadne dôležité rozhodnutie, pretože mal chuť na chvíľu vypadnúť z Londýna, a preto im dal na výber len dve možnosti, ktoré si mohol dovoliť. Cesta lietadlom do Dublinu alebo cesta autobusom do belgického Bruselu proti sebe chvíľu bojovali, ale napokon tesne vyhrala cesta do Belgicka, pričom na nej sa zrejme odzrkadlila aj škodoradosť z niekoľkohodinovej cesty v plnom autobuse.

Oobah mal šancu predstaviť sa mužovi na vedľajšom sedadle ako ambiciózny módny návrhár, ale sledovatelia mu to zatrhli, a tak sa predstavil ako Oobah a spoločne s Patrickom zažili zopár hodín zábavy a nakoniec sa o piatej ráno museli srdcervúco rozlúčiť, pretože Patrick vystupoval v Gente.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Celý experiment teda Oobah zakončil v Bruseli a na svojich sledovateľov sa koniec koncov ani nehneval, pretože ho Brusel svojimi zákutiami celkom očaril a bol spokojný s mestom, ktoré mu užívatelia vybrali. Aj keď si nepredstavoval, že na konci dňa skončí v cudzej krajine, experiment sa mu nakoniec páčil, pretože v autobuse spoznal nového kamaráta a mohol ísť objavovať nové miesto.

V nej síce nikoho nepoznal, ale v dnešnom svete už toľko ľudí cestuje osamote, že spoznávanie ľudí na vlastnú päsť nepredstavuje žiadny väčší problém. Oobah chcel vďaka svojmu experimentu ukázať, ako dokážu sociálne siete ovplyvňovať naše životy a v skutočnosti očakával oveľa negatívnejší výsledok.   

Domov
Zdieľať
Diskusia