Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2018, 10:26
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V televízii vyhral rande, aj keď bol uprostred série brutálnych vrážd. Rodney mohol zabiť viac ako 100 žien a skončil s trestom smrti

ZAUJÍMAVOSTI MASOVÍ VRAHOVIA
Uložiť Uložené

Rodney Alcala je jedným z najstrašidelnejších sériových vrahov.

Pri každej prechádzke po ulici sa ti do očí môže zadívať vrah, ktorý by ťa bez váhania nechal zmiznúť, keby navôkol nekráčali desiatky nič netušiacich ľudí. Nie je možné, aby sme pri pohľade na človeka vedeli presne odhadnúť, či za sebou daná osoba nemá viacero trestných činov, ktoré polícia nikdy nevysvetlila, a ešte strašidelnejšie vyznieva účasť v televíznej šou, kde vyhráš rande so sériovým vrahom, ale jeho smrteľnému zovretiu ujdeš len vďaka nečakanej intuícii.

V televízii vyhral rande, aj keď bol uprostred série brutálnych vrážd. Rodney mohol zabiť viac ako 100 žien a skončil s trestom smrti
Zdroj: All That Is Interesting

Rodney Alcala v mladosti nejavil žiadne zvláštne známky toho, že by mal o pár rokov skončiť odsúdený na trest smrti za viacero vrážd, ale svet ho postupom času zmenil. Už ako 12-ročný zažil prvý veľký bolestivý bod vo svojom živote, pretože ho opustil vlastný otec a nevedno presne povedať, či práve strata rodičovskej autority v ňom nenarobila škody, ktoré boli neskôr základom krvilačného vyčíňania.

Rodney bol v mladosti považovaný za inteligentného mladého muža a krátko pred dovŕšením dospelosti vstúpil do americkej armády, kde dlho nevydržal, pretože ho po štyroch rokoch museli prepustiť. Ešte stále iba 21-ročný muž už viac nedokázal zvládať stres, psychické a nervové napätie a po zrútení mu lekári diagnostikovali psychopatiu. Napriek diagnóze Rodney zvládol štúdium na vysokej škole v Los Angeles a získal bakalársky titul z umenia, vďaka čomu v budúcnosti pokračoval v štúdiu aj na New York University.

Odporúčané
Vyvraždil svoju 5-člennú rodinu, FBI unikal 18 rokov a s druhou manželkou začal nový život Vyvraždil svoju 5-člennú rodinu, FBI unikal 18 rokov a s druhou manželkou začal nový život 21. apríla 2023, 16:30

Nadpriemerná inteligencia v spojení s psychopatiou však nepredstavovala najlepšiu kombináciu a Rodney v sebe už viac nevedel udržať nahromadenú energiu. Svoju prvú obeť, aj keď našťastie nezomrela, si vytipoval počas jej cesty do školy. Tali Shapiro mala v tom čase iba 8 rokov, a tak si Rodney len potvrdil, že ho priťahujú dievčatá v takmer akomkoľvek veku, pričom neskôr vyšlo najavo, že ho vzrušovali aj mladí chlapci.

Tali mala jediné šťastie v tom, že si ju niekto všimol nastupovať ku Alcalovi do auta a svedok ich sledoval až do bytu, kde ju zbitú a znásilnenú našli policajti, ale Alcala ju nestihol zabiť. Po úteku, ktorý sa mu podaril, ho americká FBI zaradila medzi najhľadanejších zločincov v Spojených štátoch amerických a Alcala aj napriek tomu odišiel do New Yorku, kde mal zabiť mladú letušku a do rúk polície sa dostal len vďaka plagátu na pošte, ktorý si všimli dievčatá z detského tábora, kde Alcala vypomáhal.

V televízii vyhral rande, aj keď bol uprostred série brutálnych vrážd. Rodney mohol zabiť viac ako 100 žien a skončil s trestom smrti
Zdroj: New York Daily News

Rodney bol zatknutý a putoval za mreže, avšak po 34 mesiacoch bol prepustený na slobodu, pretože vtedy zločincom v podobných prípadoch stačilo preukázať, že sa dokázali rehabilitovať a budú sa vedieť vrátiť späť do spoločnosti. Vtedy ešte iba jednonásobný vrah do dvoch mesiacoch od svojho zatknutia uniesol mladé dievča, ale sudca ho aj po tomto čine poslal do väzenia iba na dva roky a vražedný cyklus sa mal ešte iba začať. Aj napriek výhradám sa po prepustení dostal do New Yorku, kde vraždil znovu a po čine sa zase raz vrátil do Los Angeles a chvíľku pracoval v novinách Los Angeles Time.

Odporúčané
Alabamská profesorka s IQ 180 zavraždila na porade kolegov. V detstve brokovnicou zastrelila brata, väzeniu sa však vyhla Alabamská profesorka s IQ 180 zavraždila na porade kolegov. V detstve brokovnicou zastrelila brata, väzeniu sa však vyhla 3. marca 2023, 12:30

Známejším sa v skutočnosti stal až v roku 1978, keď sa nevedno z akého dôvodu prihlásil do televíznej šou The Dating Game. V šou ho predstavili ako úspešného fotografa, čo v skutočnosti bola pravda, pretože Alcala popri svojich agresívnych a vražedných chúťkach nahováral stovky prevažne mladých ľudí na to, aby sa nechali odfotografovať do jeho portfólia. Alcala deti a mládež fotografoval úplne nahé a fotkami sa potom aj chválil a práve neskôr nájdené fotografie dodnes zamestnávajú myseľ vyšetrovateľov.

Televízna šou spočiatku Alcalovi pridala na sebavedomí, pretože vďaka svojej účasti vyhral rande s mladou ženou, ale aj napriek tomu s ním potom odmietla ísť na večeru, pretože argumentovala so slovami, že Alcala je príliš strašidelný. Práve ona bola ženou, ktorá si vďaka inštinktu zrejme zachránila život, ale s najväčšou pravdepodobnosťou podľa psychológov vyprovokovala Alcalu a psychologicky ho prinútila vraždiť ďalej. Psychopati ako Alcala ťažko znášajú odmietnutie, čo sa ešte znásobilo kvôli tomu, že vrah vyhral rande pred očami stoviek tisíc ľudí v televízii.

Od momentu, kedy musel ako víťaz a zároveň ako porazený opustiť televízne štúdio až do chvíle, kým ho konečne zatkli policajti, zavraždil Alcala ešte minimálne ďalšie tri ženy, avšak jeho skutočná bilancia by podľa vyšetrovateľov mohla byť strašidelne vysoká. Alcala si ako svoju poslednú obeť vyhliadol mladučkú 12-ročnú dievčinu Robin Samsoe, čím len potvrdil, že nemal problém ani s pedofíliou, a aj keď ho k činu následne vďaka precíznej práci vyšetrovateľov pripojilo viacero dôkazov, Alcala vo väzení dokonca napísal knihu. V nej vraždu malého dievčaťa poprel.

V televízii vyhral rande, aj keď bol uprostred série brutálnych vrážd. Rodney mohol zabiť viac ako 100 žien a skončil s trestom smrti
Zdroj: CDCR/Wikimedia Commons

Alcala sa ani po svojom zatknutí rozhodne nechcel vzdať, a tak sa dvakrát dostal do súdneho sporu s kalifornským väzenským systémom a nebyť šikovných trikov jeho právnikov, sériový vrah už mohol byť po smrti. Alcala bol síce v roku 1980 odsúdený na smrť, ale dvakrát sa rozsudky podarilo zvrátiť, čo bolo dosiahnuté spochybnením integrity poroty a následne aj uvedením, že svedok v prípade bol zhypnotizovaný.

Odporúčané
Zavraždili a znásilnili aj deti. 10 najdlhšie väznených Slovákov odsúdených na doživotie Zavraždili a znásilnili aj deti. 10 najdlhšie väznených Slovákov odsúdených na doživotie 2. júla 2022, 9:30

Našťastie, spravodlivosť si pre Alcalu prišla v rámci príprav na tretí súd, kedy ho testy DNA spojili s novými vraždami, a preto čelil v roku 2010 obžalobe z piatich vrážd a aj tak dostal trest smrti, na ktorého vykonanie si však ešte zopár rokov počká. Najsmutnejšie na celom prípade je, že Alcala pravdepodobne zavraždil omnoho viac ľudí, ako sa v skutočnosti podarilo dokázať, o čom svedčí aj viac ako 1000 inkriminovaných fotografií, ktoré boli nájdené v úschovni v americkom meste Seattle.

Polícia za roky pátrania zverejnila 120 fotografií, na ktorých sa nachádzali osoby, najčastejšie ženy, v rôznych obnažených pozíciách, pretože chcela, aby sa obete Rodneyho úchylných chúťok prihlásili a vyvrátili s každou novou fotografiou podozrenie, že by malo ísť o ďalšiu obeť. Dodnes však v archívoch zostáva cez 900 fotografií, ktoré neboli zverejnené, a preto je možné, že charizmatický Rodney Alcala nezabil len päť žien, ale desiatky ďalších, ku ktorým sa on sám samozrejme neprizná a samotné obete už sa na polícii nemajú ako prihlásiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia