Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2024 o 9:30
Čas čítania 6:50
Lukáš Čelka

Domorodci z kmeňa Korowai patria k posledným žijúcim ľudožrútom na svete: bežne jedia svojich priateľov, najviac im chutia mozgy

Domorodci z kmeňa Korowai patria k posledným žijúcim ľudožrútom na svete: bežne jedia svojich priateľov, najviac im chutia mozgy
Zdroj: Wikipedia Commons/@♪ ~
ZAUJÍMAVOSTI KANIBAL KANIBALIZMUS
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Korowaiji nejedia ľudské mäso pre potešenie, ani pre jeho výživové hodnoty. Rituálne konzumovanie tiel svojich blízkych súvisí s ich vierou a tradíciami.

Na odľahlých miestach v džungli platia iné zákony ako v civilizovanej spoločnosti. Domorodé kmene sa riadia vlastnou vierou, pravidlami a presvedčeniami, ktoré môžu byť pre vyspelý svet síce šokujúce, pre nich však predstavujú normu.

Patrí medzi ne aj kmeň Korowai žijúci hlboko v džungliach Papuy-Novej Guiney. Ich vôbec prvý stret s človekom z vyspelej spoločnosti sa datuje do 70. rokov minulého storočia, pričom obyvatelia kmeňa dovtedy ani len netušili, že existujú aj iní ľudia okrem nich.

Hoci dodnes žijú izolovane a ľudí z vonku medzi seba púšťajú len veľmi zriedkavo, niekoľkým dobrodruhom sa podarilo s domorodcami zblížiť a nahliadnuť do ich kultúry. Okrem množstva zážitkov, ktoré si zo života v spoločnosti Korowaijov odniesli, prišli aj k šokujúcemu zisteniu: ide o jeden z posledných kmeňov na svete, ktorý bežne praktizuje kanibalizmus.

Domorodci si veľmi dôkladne vyberajú, koho medzi seba pustia. Aby si človek získal ich dôveru, musí prejsť nejednoduchým testom. Svoje o tom vie aj sprievodca džungľou Kornelius Kembran, ktorý v divočine s domorodcami strávil neuveriteľných 13 rokov.  

Odporúčané
Rodina kanibalov z jaskyne údajne zožrala tisíc ľudí. Svoje deti, ktoré vznikli incestom, učili, ako loviť obete Rodina kanibalov z jaskyne údajne zožrala tisíc ľudí. Svoje deti, ktoré vznikli incestom, učili, ako loviť obete 2. júna 2024 o 9:30

„Raz v noci mu dali balíček mäsa a povedali mu, že to bol človek. Dali mu na výber, že ak to zje, môže zostať s nimi. Ak nie, musí odísť. Zjedol to, a potom sa s nimi veľmi zblížil,“ povedal pre The Jeruzalem Post americký dobrodruh Drew Binski, ktorého Kembran sprevádzal počas návštevy kmeňa.

Binski jedným dychom prezradil, že domorodci nejedia ľudské mäso pre potešenie, ani pre jeho výživové hodnoty. „Kedysi to bola forma trestu. Ak ste niečo ukradli, upálili vás na hranici a zjedli.“

V súčasnosti sú dôvodom na kanibalizmus v kmeni choroby. V prípade, že nejaký muž ochorie a zomrie, príbuzní z kmeňa zjedia jeho pozostatky, lebo veria, že smrť daného človeka spôsobil zlý duch či čarodej. Jediný spôsob, ako sa démonovi pomstiť, je podľa ich kultúry zjesť mäso „posadnutého“.

Ešte predtým, než spoločne nahliadneme do kultúry snáď posledných aktívnych ľudožrútov na svete, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto, ak sa ti naša práca páči, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo domorodci nedôverujú cudzincom a veľakrát sa im vyhrážajú zabitím.
  • Ako žijú ľudia z kmeňa Korowai v súčasnosti.
  • Prečo domorodci jedia svojich blízkych a k čomu prirovnávajú chuť ľudského mäsa.
  • Prečo jedia iba mužov a nikdy nie ženy.
  • Akým spôsobom pripravujú ľudské mäso.
  • Prečo ľudské pozostatky nemôžu jesť deti mladšie ako 13 rokov.
  • Ako sa spoznal novinár Paul Raffaele s domorodcom z kmeňa, ktorý zabil a zjedol 23 mužov.

Cudzinci nie sú vítaní

Kmeň Korowai bol objavený v roku 1978 holandským misionárom Johannesom Veldhuizenom, ktorý na domorodcov náhodne natrafil v džungli. Keď sa dozvedel o ich existencii, snažil sa o tajomnom kmeni zistiť čo najviac, píše portál Adventure Indonesia.

Odporúčané
Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed 25. januára 2024 o 16:30

V pátraní po Korowaijoch mu pomáhal miestny sprievodca zo susedného kmeňa Citak. Tieto kmene totiž mali medzi sebou v minulosti časté konflikty, ktoré neraz končili zabíjaním a kanibalizmom. 

Domorodec z kmeňu Korowai.
Domorodec z kmeňu Korowai. Zdroj: Wikipedia Commons/@710928003

Boje medzi kmeňmi prebiehali tým najprimitívnejším spôsobom. Domorodci sa navzájom vraždili lukmi a šípmi, čo korowaiským ľuďom zostalo dodnes. Ako píše portál The Culture Trip, Korowaiji aj v súčasnosti používajú luky, a to nielen na lov zvierat, ale aj na boj proti votrelcom z konkurenčných kmeňov či nevítaným cudzincom.  

O nevľúdnosti kmeňa vie svoje aj austrálsky novinár Paul Raffaele, ktorý ho mal možnosť v roku 2006 osobne navštíviť. Ako napísal vo svojej reportáži zo strastiplnej cesty za domorodcami, Korowaiji sa často vyhrážajú cudzincom, že ich zabijú, ak vstúpia na ich územie.

„Verí sa, že niektorí ľudia z kmeňa Korowai nikdy nevideli človeka s bielou pleťou. Cudzincov nazývajú ‚laleo‘, čo v preklade znamená ‚duchovia – démoni‘,“ priblížil Raffaele.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako žijú ľudia z kmeňa Korowai v súčasnosti.
  • Prečo domorodci jedia svojich blízkych a k čomu prirovnávajú chuť ľudského mäsa.
  • Prečo jedia iba mužov a nikdy nie ženy.
  • Akým spôsobom pripravujú ľudské mäso.
  • Prečo ľudské pozostatky nemôžu jesť deti mladšie ako 13 rokov.
  • Ako sa spoznal novinár Paul Raffaele s domorodcom z kmeňa, ktorý zabil a zjedol 23 mužov.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 166391 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia