Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2017, 11:35
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Aké vojnové konflikty nás čakajú v roku 2018? Nejnebezpečnejším regiónom bude Afrika a Ázia

ZAUJÍMAVOSTI VOJNY
Uložiť Uložené

Ďalších 365 dní za nami, no svet stále nie je 100% bezpečným miestom. Ukážme si, kde to najviac vrie.

December je okrem iného aj mesiacom bilancovania. Hodnotí sa končiaci rok, v našom prípade 2017, a vychádzajú predpovede, analýzy a predpoklady na 2018. Podobné témy sa vždy dobre čítajú, pretože človek tak vopred získava prehľad, čo čaká jeho i svet. Kategórií by sa našlo veľa - od vesmíru cez technológie až po významné udalosti. My nakukneme do sveta vojenstva a konfliktov, o ktoré, s nadhľadom napísané, nikdy nie je núdza. Ani rok 2017 nepatril k perióde, kedy by sa dalo povedať, že situácia vo svete bola pokojná. Práve naopak. Veľa roztržiek začalo aj skončilo, no veľa z nich si presúva svoje trvanie aj do 2018.

Severokórejská raketová kríza

 Embed from Getty Images

Poďme geograficky od východu smerom na západ. KĽDR, resp. Severná Kórea,za uplynulé obdobie zapĺňala titulky médií častejšie ako predtým. Režim vedený Kim Čong-unom už stihol vykonať 23 raketových testov, čím znepokojil susedov i "západ". Počas roka sa stihla zaznamenať aj neobvyklá seizmická aktivita, ktorej sa pripisuje test silnej bomby. Južná Kórea i ďalšie štáty už nepochybujú, že režim disponuje vodíkovou bombou. Ich tvrdenia potvrdzujú viaceré testy. Web Arms Control Association uvádza, že KĽDR aktuálne disponuje materiálom na výrobu 10 až 16 nukleárnych zbraní. Ak sa im podarí vyrobiť zbrane hromadného ničenia a rakety (napr. Taepodong-2, 80-tonová raketa schopná zasiahnuť cieľ na vzdialenosť 6 700 kilometrov) schopné ich niesť, pôjde o nebezpečnú situáciu.

Súperenie o dôležité more medzi Čínou a Japonskom

 Embed from Getty Images

Východočínske more. Priestor o rozlohe 836 000 km² spôsobuje vyostrenie napätia medzi dvoma veľmocami v regióne, Čínou a Japonskom. Konkrétnym ohniskom sváru je skupina 8 skalnatých a neobývaných ostrovov. Súostrovie Senkaku leží 370 kilometrov východne od čínskeho pobrežia. Od roku 1895 patrilo Japonsku, okrem krátkej prestávky v dôsledku 2. svetovej vojny, kedy ich spravovali Spojené štáty americké. Čína si však od sedemdesiatych rokov minulého storočia snaží uplatniť svoj historický nárok na dané územie, a tak dodnes dochádza k nepríjemným ťahaniciam medzi oboma stranami. Ako všetko dopadne, ťažko odhadnúť. Treba aj podotknúť, že vo Východočínskom mori sa odhaduje prítomnosť až 200 000 000 barelov ropy pod hladinou vody.

Vplyv v strategickom mori

 Embed from Getty Images

Ak sa presunieme o kúsok južnejšie, narazíme na ďalší problém. Veľmi podobný problém badať aj južnejšie, konkrétne v Juhočínskom mori, kde sa hašterí opäť Čína, Filipíny a ďalšie krajiny. Medzinárodný súdny dvor v Haagu síce rozhodol v neprospech miliardovej krajiny, no tá sa rozhodnutie rozhodla ignorovať. Prečo je kameňom úrazu práve dané more? Predstavte si, že na jeho dne ležia zásoby ropy v objeme 11 miliárd barelov a ešte viacej plynu. Zároveň ide o strategické miesto, keďže za rok 2016 tadiaľto loďami prešiel tovar v hodnote vyše 3, 37 triliónov amerických dolárov. Čína zachádza v snahách tak ďaleko, že na plytkých miestach buduje umelé ostrovčeky, kde si umiestňuje "figúrky".

Nepokojný Afganistan

 Embed from Getty Images

Problémová časť sveta pod úpätím Himalájí už síce nezapĺňa titulky novín intenzívne ako na začiatku tretieho tisícročia, no to neznamená, že sa už nič nedeje. Bombové útoky, streľba a strach sú každodennou realitou, a preto v krajine stále zostávajú americké jednotky spoločne s vojakmi NATO. Spoločne by malo ísť okolo 27 500 osôb. O slovo sa stále hlási Taliban aj Islamský štát a je v nedohľadne, kedy konečne zavládne pokoj.

Občianska vojna v Sýrii

 Embed from Getty Images

Od roku 2011 nie je v krajine uprostred Blízkeho východe čistý vzduch. Ešte horšie ako v Afganistane, momentálne ide o jeden z najväčších prebiehajúcich konfliktov vo svete. Počas svojho trvania si vyžiadal už desaťtisícky obetí a ešte niekoľkonásobne viacej utečencov (cc. 5 300 000, takmer ako celá populácia Slovenska v pohybe). A práve druhá spomenutá skupina spôsobuje zasa ďalší problém, o ktorom si napíšeme viacej neskôr. Každopádne, v roztržke sú zainteresované Spojené štáty americké, Ruská federácia, Turecko, Kurdi/Kurdistan a ďalšie strany. Všetko je komplikované.

Rozvrátená Líbya plná zmätku

 Embed from Getty Images

Ťažko skúšaná krajina si vytrpela svoje v roku 2011, počas arabskej jari. Vtedy totižto došlo k snahe o zvrhnutie Muammara al-Kaddáfího, najmocnejšieho muža Líbye. Nepokoje pre neho dopadli neslávne, keďže ho v októbri chytili povstalci a následne zabili. Problémy sa ale jeho zastrelením nevyriešili, ba ešte viacej narástli. Od roku 2014 o moc bojuje hneď niekoľko frakcií vrátane vlády, povstalcov, Islamistov a ďalších. Spôsobený chaos taktiež napomáha utečencom snažiacim sa dosiahnuť európske pobrežie práve odtiaľto. Kedy sa Líbya dostane do životaschopného stavu, zatiaľ presne nevedno.

Európska utečenecká kríza

 Embed from Getty Images

Chaos a rozbroje na Blízkom východe a v Afrike spôsobili, že sa celé masy obyvateľov začali hýbať. Triviálne, migrantov môžeme rozdeliť do dvoch skupín - na ekonomických a vojnových. Jedni utekajú pred vojnou, druhí zasa za lepšími životnými podmienkami. A práve dané skupiny ľudí poriadne otriasli Európou a Európskou úniou. Trauma z roku 2015 doteraz "nezhasla" a ide stále o aktuálnu tému. Cesta do Európy už nie je otvorená ako kedysi, ľahké to nie je ani na mori. Za rok 2016 zomrelo vo vodách Stredozemného mora 5 000 ľudí. O azyl požiadalo v Európe 1 200 000 osôb a až 51% z nich malo menej ako 18 rokov. V budúcnosti nemožno vylúčiť ďalšie exodusy z dôvodu klimatických zmien. Očakáva sa ešte väčší nápor. Konkrétny dátum je ale otázny.

Odporúčané
Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu 3. apríla 2023, 12:30

Migrantov však neprijíma len Európa. Takmer 2 000 000 ich prichýlilo Turecko, 1 200 000 Libanon, 650 000 Jordán, Saudská Arábia 0 a tak ďalej. Vyššie spomenuté svetové problémy však nie sú jediné. Stále badať hrozbu na východe Ukrajiny, teroristi z Boko Haram v Nigérii taktiež neutíchajú. V ohrození je taktiež aj Mali, Južný Sudán, Somálsko, Stredoafrická republika, Burundi, Kongo a ďalšie. Netreba zabúdať ani na vojnu v Jemene, teroristické aktivity v Egypte, izraelsko-palestínsky konflikt a tak ďalej.

Embed from Getty Images

Aj napriek všetkému musíme byť radi za to, že žijeme v pokojnej a bezpečnej krajine. Milióny cudzincov by s nami hneď menili. Primárnym zdrojom článku bol Global Conflict Tracker.

Domov
Zdieľať
Diskusia