Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2017, 17:52
Čas čítania 0:00
Radka T.

Mladá Češka vzkriesila starú dobrú sieťovku. Takmer nezničiteľná taška dobyla aj Austráliu

MÓDA ČESKO
Uložiť Uložené

Legendárna sieťovaná taška sa dočkala moderného a štýlového dizajnu,

Kedysi bola hitom skoro každej socialistickej domácnosti, po revolúcii však upadla do zabudnutia. Ak sa veľmi posnažíš, možno legendárnu sieťovku ešte nájdeš v dome svojich rodičov alebo u starkých. No či sa s ňou odvážiš ísť aj na nákupy, to je už iná otázka. Avšak sieťovky v modernom a originálnom šate vzkriesila Češka Karolína Pechová. A v tomto prípade ide o dizajn, ktorý síce vychádza z retro štýlu, no vyzerá veľmi dobre.

Prvá sieťovka sa zrodila v Česku, vymyslel ju Vavřín Krčil. Prvú výstavu sieťoviek usporiadal ešte v 20. rokoch minulého storočia. To, že išlo o revolučný nápad, dokazuje aj fakt, že o jeho tašky bol medzinárodný záujem. Postupne však s príchodom modernej doby upadli do zabudnutia, kde-tu prišla snaha o ich znovuzrodenie. O to sa pokúsila aj Karolína Pechová a treba povedať, že vcelku úspešne. Sieťovky totiž pozdvihla na úplne inú úroveň.

Vďaka Karolíne sa od roku 2012 začala písať nová éra týchto mimoriadne praktických, pevných, ľahkých i skladných tašiek. Vznikla zároveň nová značka známa ako Česká síťovka. Týchto tašiek sa už dodali státisíce. Tajomstvom úspechu je aj fakt, že Karolína sieťovky nevyrába len ako praktické tašky, ale aj ako módny doplnok. Každá taška sa tak šije podľa registrovaných vzorov a poväčšine aj ručne farbí. „Sú farebné, zdobené, sú šik,“ opísala podnikateľka pre český portál iDNES.cz. Podľa nej je dôležité podporovať české vynálezy, sieťovky navyše považuje za veľmi kreatívnu a hravú vec. 

Odporúčané
Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7) Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7) 28. januára 2024, 16:30

Niektorí ľudia sa možno boja, že sieťovaná taška neudrží nákup pokope, to však Karolínina firma vyvracia. Do tašky treba najprv začať ukladať väčšie predmety a až potom tie menšie. Takzvaný efekt hniezda tak udrží veci tam, kde majú ostať. Všetky sieťovky od Karolíny sa vyrábajú v chránených dielach, zložitejšie dizajny majú na starosti skúsené krajčírky. Ide však o lokálne produkty, pri ktorých sa netreba báť, že by ich vyrábali ľudia v nedôstojných podmienkach. Navyše, každý kus je originál.

Česká sieťovka však neostala len znovuzrodenou ikonou v našich končinách, dobre ju poznajú aj v ďaleko zahraničí. Napríklad v Austrálii o ňu vzbudila záujem istá Češka, ktorá si kedysi u Karolíny sieťovku kúpila. Najprv sa rozhodla predať pár kusov, teraz si od nej objednáva tieto tašky každý mesiac. Karolína by chcela sieťovky vyvážať aj do iných krajín. Sústrediť sa chce na prímorské krajiny, kde majú problém s odpadom z igelitových tašiek. Práve sieťovaná taška by mohla byť ekologickejšou alternatívou, kde sa tiež všetko zmestí, no po nákupe ju netreba vyhodiť, pretože ju možno použiť znovu a znovu. Navyše, vďaka atraktívnemu dizajnu sa dá nosiť hrdo a štýlovo, a to nielen na nákupy.

Domov
Zdieľať
Diskusia