Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2017, 12:21
Čas čítania 0:00
Radka T.

Nemecké mesto vymyslelo spôsob, ako nevyhadzovať jednorazové poháre na kávu. Ich náhrada sa dá použiť 400-krát

ZAUJÍMAVOSTI KÁVA RECYKLÁCIA
Uložiť Uložené

Pohár stačí odniesť do niektorej zo zapojených kaviarní, kde ho vyčistia a pripravia na ďalšie použitie.

K množstvu plastového odpadu, ktorý sa hromadí na našej planéte, významne prispievajú práve rôzne jednorazové plastové predmety. Medzi ne sa zaraďujú aj poháre na kávu. Bez svojej dennej dávky kofeínu si totiž nevie predstaviť život množstvo ľudí, no často si ju vezmú so sebou.

Len v Nemecku sa preto takýchto "šálok" spotrebuje každú hodinu 300-tisíc. Podľa zástupcov mesta Freiburg sa kvôli tomu každý rok zničia tisíce stromov, spotrebuje množstvo energie, ale aj vody. Tá sa dá pritom rátať na miliardy litrov. A to všetko len kvôli 13 minútam. Presne toľko v priemere trvá, kým človek kávu vypije a potom pohár vyhodí, v tom lepšom prípade do koša.

No práve v meste Freiburg prišli so skvelým riešením, ako si stále dopriať svoju obľúbenú kávu so sebou, ale zároveň nezaťažovať životné prostredie.

Pre milovníkov kávy tam vznikol takzvaný Freiburgský pohár, ktorý sa dá získať za jediné euro. Ale opätovne sa dá používať až 400-krát. Jednoducho s ním stačí po vypití kávy prísť do jedného zo zúčastnených podnikov, kde ho špeciálne vyčistia, aby bol pripravený na ďalšie použitie pre niekoho ďalšieho. Do tohto projektu sa pritom zapojilo už viac ako sto pekární či kaviarní. 

Takéto poháre sú označené zelenou nálepkou. Po vypití jeho obsahu ho tak vďaka možnosti odovzdania v kaviarni netreba vyhodiť do koša. V podniku sa už oň postarajú, takže nikto nemusí mať výčitky z toho, že si doprial nápoj v jednorazovom pohári. Opätovne sa však nedá použiť vrchnák, ten ale skončí v žltej taške určenej na recykláciu.

Odporúčané
Vlado zo Sorenu: Našich zákazníkov vídam bežne sedieť aj vo Vespe, nech si každý pije, čo chce Vlado zo Sorenu: Našich zákazníkov vídam bežne sedieť aj vo Vespe, nech si každý pije, čo chce 24. novembra 2023, 9:00

Prvotné správy naznačujú, že tomuto projektu sa darí a zaznamenáva úspech. Ľudia totiž kvôli nemu nemusia robiť nič špeciálne, len nájsť si ten správny pohár, čo však nie je ťažké. A pri srdci ich môže hriať pocit, že urobili niečo pre ochranu životného prostredia.

Domov
Zdieľať
Diskusia