Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2017, 15:12
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Tesla dokončila výstavbu najväčšej batérie na svete. Energetický systém poskytne šťavu tisíckam domácností

TECH AUSTRÁLIA ELON MUSK TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Sľub bol dodržaný. Megalomanský projekt teraz čaká séria finálnych testov.

Jednej z viacerých spoločností Elona Muska sa predsa len podarilo naplniť sľub, aký dala pred niekoľkými mesiacmi Austrálii. Z batérie, ktorá zvládne v prípade výpadku verejnej elektrickej siete naraz poháňať približne 30-tisíc domácností, je po tvrdej práci konečne realita. Aby ju však mohli uviesť do plnohodnotnej prevádzky, musia najskôr zrealizovať niekoľko testov. V opačnom prípade by mohla nastať nejedna komplikácia s potenciálom poškodiť sofistikovaný energetický systém a navýšiť už aj tak vysoké náklady.

Na výstavbu a inštaláciu najväčšieho akumulátora na svete stačili Tesle necelé tri mesiace. Pokiaľ by to nestihli do 100 dní, spomínaná krajina ju získa úplne zdarma. Samotnú prevádzku infraštruktúry dostane na starosti miestna energetická spoločnosť Electranet, píše web Electrek. K ruku dielu ale priložil aj Neone, francúzsky výrobca zariadení na získavanie zelenej elektrickej energie, ktorý zabezpečil dodanie obrovských veterných turbín, vďaka čomu vznikne obrovská farma. Tá je totiž tiež hlavnou súčasťou už takmer hotového projektu.

Tesla dokončila výstavbu najväčšej batérie na svete. Energetický systém poskytne šťavu tisíckam domácností
Zdroj: Timothy Artman / Tesla

"Ide o jasnú správu, že Južná Austrália bude veľkosťou batérie lídrom v segmente obnoviteľnej energie. Na dokončenie tohto projektu v tak krátkom čase vynaložili enormné množstvo tvrdej práce," uviedol premiér Jay Weatherill na margo ďalšieho významného úspechu Tesly a jej šéfa Elona .

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

Ozrutná li-ion batéria dostane za úlohu napájať verejnosť šťavou pre elektrické spotrebiče. Avšak iba vtedy, keď to nebude vedieť zabezpečiť tradičná sieť, takže bude Austrálčanom nápomocná v prípade jej neočakávaného aj očakávaného výpadku. Rovnako ale poslúži i vtedy, keď dopyt po energii prudko narastie. Kapacity energetického systému ponúkajú až 100 MW (129 MWh), čo znamená, že pri plnej prevádzke vydrží fungovať zhruba jednu hodinu, informuje austrálsky web ABC.

Domov
Zdieľať
Diskusia