Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2017, 18:50
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Smartfóny ako brána do sveta závislostí? Už 13-ročné dievčatá nevidia problém v posielaní nahých fotiek cez internet

ZAUJÍMAVOSTI DETI KOKAÍN
Uložiť Uložené

Závislosť na nás číha z každej strany.

Závislosť na digitálnych technológiách sa oproti situácia spred desiatich rokov niekoľkonásobne zväčšila a zhoršila, a tak dnešné deti a mladí ľudia trávia oveľa viac času na internete ako v skutočnom svete pri oveľa podnetnejších aktivitách. Jedna z najlepších špecialistiek na liečbu závislostí Mandy Saligari z Londýna dokonca opisuje používanie mobilných zariadení a počítačov ako bránu do sveta závislostí, ktorá je porovnateľná s tým, ako keby rodičia dali svojim deťom do ruky gram kokaínu alebo fľašu vína a nechali ich zamknúť sa za dverami svojej izby.

Saligari upozorňuje na to, že rovnako ako drogy, aj závislosť na internete a smartfónoch dokáže ovplyvňovať rovnaké oblasti v mozgu, a tak netreba nadmerné používanie moderných technológií v žiadnom prípade podceňovať. Už 13-ročné deti dnes nútene navštevujú kliniky, aby ich tam liečili zo závislostí, pretože tretina britských detí vo veku od 12 do 15 rokov priznala, že ich rovnováha medzi používaním internetu a životom mimo neho nie je zdravá ani vyvážená.

Smartfóny ako brána do sveta závislostí? Už 13-ročné dievčatá nevidia problém v posielaní nahých fotiek cez internet
Zdroj: Pixabay

Odborníčka Saligari ďalej dodáva, že probémom spojeným s malými deťmi neustále pripojenými na internete je aj narastajúce používanie zariadení na zdieľanie sexuálne obsahu. Už 13-ročné dievčatá dnes v rozhovoroch s odborníkmi priznávajú, že cez internet posielajú svoje nahé fotky a nevidia na tom nič zlé až do momentu, kým na to neprídu ich rodičia.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Len v Spojenom kráľovstve bolo za posledné tri roky nahlásených cez 2000 detí za šírenie nevhodných materiálov na internete a odborníci podčiarkujú dôležitosť toho, aby sa mladá generácia naučila v prvom rade rešpektovať samú seba a priučila aj regulácii vlastného času. Podľa Saligari existuje viacero spôsobov, ako mladých ľudí viesť ku správnej životospráve aj v oblasti internetu, a teda namiesto prísnych rozkazov zaviesť do ich životov len úpravy a menšie zmeny, ktoré ich postupom času naučia tomu, že v živote je toho oveľa viac ako internet.

Domov
Zdieľať
Diskusia