Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2017, 22:05
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Hackni slovenského ministra vnútra a získaj sladkú finančnú odmenu. Prilepšiť si môžeš o viac ako 1 000 eur

TECH SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Aféra s elektronickými občianskymi preukazmi začína naberať na obrátkach.

Zatiaľ, čo si naše Ministerstvo vnútra ide svoje, tá druhá strana rieky, kde stojí špička z IT sféry, sa snaží poukázať na závažný nedostatok v zabezpečení kontroverzných elektronických dokladov totožnosti. A keďže to myslia smrteľne vážne, ľudia z Hacktrophy ponúkajú celkom slušnú finančnú odmenu tomu, komu sa podarí získať z verejného kľúča ministra vnútra ten privátny.

Odborníci z Masarykovej univerzity podľa informácií, ktoré zverejnil web dennikn.sk, tvrdia, že ak niekto tento osobný kľúč niekoho iného získa, vo falšovaní digitálneho podpisu mu už nič nestojí v ceste. 

"Na získanie privátneho kľúča totiž nie je potrebné mať fyzicky k dispozícii občiansky preukaz ani jeho ochranný kód. Privátny kľúč je možné získať z verejného kľúča akéhokoľvek digitálne podpísaného dokumentu. Preto je dôležité, čo najskôr prijať adekvátne opatrenia, ako o tom napokon hovorí i dnešné prehlásenie IT security odborníkov „VYZÝVAME MINISTERSTVO VNÚTRA„."

Skúste hacknúť môj občiansky

Ako píše web hnonline.sk, vo vypísaní spomínanej odmeny majú prsty odvážne slová ministra vnútra, ktoré zazneli počas nedávnej tlačovej konferencie. Róbert Kaliňák prostredníctvom nich vyzval širokú verejnosť na prelomenie zabezpečenia vlastného digitálneho podpisu, čím chcel dať v podstate najavo, že za súčasnou úrovňou bezpečnosti pevne stojí. "To je podľa mňa celkom dobrá výzva, že skúste hacknúť môj občiansky."

"Cieľom projektu je na základe verejnej výzvy ministra vnútra SR. R. Kaliňáka získať jeho privátny kľúč prelomením jeho verejného kľúča, ktorý sa nachádza v každom verejnom dokumente, ktorý digitálne podpísal svojím eID občianskym preukazom."

Odporúčané
OH 2024 zažiješ aj v Bratislave. SOŠV predstavil Olympijský festival a ukázal, ako bude vyzerať náš národný dom v Paríži OH 2024 zažiješ aj v Bratislave. SOŠV predstavil Olympijský festival a ukázal, ako bude vyzerať náš národný dom v Paríži 8. mája 2024, 10:00

Ten, kto splní pravidlá a pošle ministrom vnútra podpísaný súbor ako prvý, získa odmenu v hodnote sladkých 1 337 eur, respektíve 0,31337 BTC. Všetko záleží už od toho, akú menu dotyčný preferuje. Pokiaľ máš záujem, viac detailov nájdeš priamo na webe spoločnosti Hacktrophy, ktorá združuje takzvaných etických hackerov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia