Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2017, 20:20
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Študentka za deň požila vyše 50 dávok rajského plynu. Lacnej drogy sa nebála, teraz však nevie ani chodiť

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

Vysokoškoláčku teraz musia znovu učiť chodiť.

Neznáma dvadsaťročná študentka z Austrálie to počas nedávneho týždňa až príliš prehnala. Za sedem dní totiž zvykla požiť absurdných 360 dávok takzvaného rajského plynu, ktorý patrí medzi tie najlacnejšie drogy, aj keď na Slovensku rozhodne nepatrí medzi najpožívanejšie látky. Na deň to tak v priemere vychádza viac než päťdesiat dávok, ktoré mala študentka porozdeľované v menších nádržkách. Univerzitná študentka teraz nemôže chodiť, postaviť sa zvládne len s pomocou a aktuálne leží v nemocnici, kde sa podrobuje psychoterapii, kde ju okrem iného učia i chodiť.

Rajský plyn, čiže oxid dusný, N2O, poškodzuje vo veľkom množstve nervové či mozgové tkanivá. Navyše látka reaguje so samotným kyslíkom, čím vytvára oxid dusičitý, NO2, inými slovami sa pri jeho extrémne nadmernom používaní môže stať, že mozog jednoducho nebude zásobený dostatočnými zásobami kyslíka. Jeho požívanie na vyvolanie psychoaktívneho efektu je vo väčšine krajín zakázané, je však povolené používať ho v potravinárskom či farmaceutickom priemysle. Keďže sa nachádza v mnohých produktoch, hojnými zásobami disponujú mnohé firmy a je tak jednoduché ho získať. Rajský plyn je siedmou najrozšírenejšou drogou na svete a jeden muž jej vplyvom už zomrel.

Študentka za deň požila vyše 50 dávok rajského plynu. Lacnej drogy sa nebála, teraz však nevie ani chodiť
Zdroj: rbwr
Domov
Zdieľať
Diskusia