Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2017, 22:32
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Do vesmíru bol poslaný čokoládový koláč. Malá sladkosť v ňom bude plniť dôležitú úlohu

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Ak by našu Zem videli mimozemšťania s koláčom vedľa nej, pravdepodobne by sa hneď otočili domov.

Ak mimozemšťania existujú a náhodou by sa prišli pozrieť na to, čo všetko vypúšťame do vesmíru, pravdepodobne by si neboli istí, či s nami vôbec chcú prísť do kontaktu. Veci, ktoré totiž posielame smerom k našej obežnej dráhe, sú viac než pozoruhodné. Minulý rok do vesmíru putoval kus mäsa so zemiakovým koláčom, neskôr sa k nemu pridal i marihuanový joint. Tento rok zasa mimo našej planéty putuje čokoládový koláč a na rozdiel od ostatných predmetov je za tým dobrý dôvod.

O cestu takzvaného Tunnock's Teacake do vesmíru sa postaralo vedecké centrum v Glasgowe a neskrýva sa za ním žiadna vedecká úloha. Miesto toho má koláč slúžiť na popularizáciu vedy medzi ľuďmi. Mal by rozpútať diskusiu o vypúšťaní predmetu do vesmíru a o vesmíre samotnom. Ľudia by sa mali podľa autorov projektu väčšmi zaujímať o svet okolo nich, pričom vesmír nie je žiadnou výnimkou.

Takto ľudia začnú vyhľadávať informácie o tom, prečo sa do vesmíru dostane taká maličkosť, akou je neveľký čokoládový koláč, odkiaľ sa môžu presunúť na stránky s omnoho zaujímavejšími informáciami. Koláč do vesmíru putoval na meteorologickom balóne, jeho cesta trvala hodinu a 29 minút, pričom sa dostal až do výšky 37 007 metrov nad morom. Všetko sa pritom streamovalo na Facebooku, kde sa v jednu chvíľu nazbieralo až 30 000 ľudí.

Odlet začal v 1:47.

Domov
Zdieľať
Diskusia