Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. októbra 2017, 13:17
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Jeho klientelu tvoria známi raperi, športovci, ale i politici. Mladý reseller si svojou šikovnosťou podmanil trh

MÓDA STREETWEAR
Uložiť Uložené

Dominik stojí za úspešným projektom Tuzex, ktorý u nás ponúka najzaujímavejší streetwearový tovar.

V rámci našej záľuby v spoznávaní diania v slovenskej móde sme si nemohli nevšimnúť niekoľko výrazných resellerských mien, ktorým v podstate patrí táto "hra". V prvej polovici roka sme ti predstavili to najväčšie z nich, WTWLDN, dnes nadišiel čas zaostriť si na obrovský projekt mladých šikovných ľudí s názvom Tuzex. Pri jeho zrode stál iba dvadsaťročný Dominik. Poďme spolu zistiť, ako to všetko začalo.

V mene redakcie ťa pozdravujem a zároveň by som ťa poprosil, aby si sa v krátkosti predstavil.

Ahoj, som dvadsaťročný cépečkár zo slovenského mesta módy známy pod prezývkou Vexlak, ktorý študuje ekonomiku v Bratislave a popri škole sa venuje predaju streetwearového oblečenia a high fashion. 

Ako by si zhrnul tvoje zoznámenie sa so streetwearovou módou? Plánoval si podieľať sa na obchodovaní s ňou už od samého začiatku?

Všetko to začalo asi v roku 2013, kedy som uvažoval, ako si u nás zohnať veci, po ktorých som túžil, ale jedinou voľbou, ako ich získať, bol eBay. Prvotnou myšlienkou vôbec nebolo zarábať na nich, ale nosiť ich. Pamätám si, ako vtedy existovala asi iba jedna skupina na Facebooku, v ktorej bolo sotva 30 ľudí, ktorí mali záľubu v streetwearovej móde. Všetci sme sa poznali a vedeli, kto je z akého mesta a aký má šatník. Ešte som nebol ani dospelý a bolo niečo nemysliteľné kúpiť si mikinu v hodnote polovice platu bežného Slováka. Nejaké peniaze mi zostali z predošlého jobu, a tak som si kúpil svoje prvé veci zo spomínaného eBay-u.

Jeho klientelu tvoria známi raperi, športovci, ale i politici. Mladý reseller si svojou šikovnosťou podmanil trh
Zdroj: Alexander Hudák

Kedy si prvýkrát začal špekulovať o predaji s cieľom zarobiť?

V dobe, kedy som sa zaujímal o Supreme, poznal túto značku iba málokto a vlastne ku nám veci ani neodosielala. Mojím prvým oficiálnym nákupom bola obyčajná sada tričiek “Hanes”, ktorá mi bola na(ne)šťastie príliš veľká a ja som ju tým pádom musel predať. Po dvoch dňoch sa mi to podarilo so ziskom neuveriteľných 2 €. Bola to doba, kedy box logo hoodie nebola vypredaná a keď áno, tak ju bolo možné zohnať pod retail.

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

Dovolím si tvrdiť, že práve Zayo rozpútal najväčšiu honbu za kúskom od Supreme, konkrétne čelenkou. Dobre som si uvedomoval, aká šanca sa mi naskytla a keďže som vedel, odkiaľ objednávať, chytil som sa rozumu. Kúpil som 4 kusy týchto čeleniek a ľudia boli ochotní zaplatiť za ňu viac ako dvojnásobok. Dokonca mi napísal aj sám Zayo, že by sa mu ešte jedna zišla. Môj kapitál tvorilo týchto 200 € zo zárobku a všetko zrazu nabralo rýchly spád. Deň čo deň som sledoval množstvo skupín a týždeň čo týždeň mi začalo chodiť viac a viac balíkov. Točil som väčšie a väčšie peniaze.

Zmenil sa trh s resellom u nás radikálne? Ako by si charakterizoval aktuálnu situáciu?

Vzniklo veľmi veľa rádoby resellerov, ktorí sa snažia čo najrýchlejšie predať akúkoľvek vec, aj keď len so ziskom 5 €. Vnímam kladne fakt, že decká už nemusia selliť gramy v škole, aby si zarobili peniaze, ale našli si niečo zmysluplnejšie. Ďaľšie pozitívum vidím v ich predajnej cene, pretože im postačí zopár €, čo mne v konečnom dôsledku pomôže, lebo to stocknem na istý čas do skrine a po istej dobe predám s oveľa väčším profitom. Za negatívum považujem to, že už jedenásťroční chlapci míňajú nemalé peniaze na handry, aby sa ukázali pred babami zo 6. C. Predsa len, kto z nás mal v ich veku takéto záľuby? Ďalšia skupina sú bratislavskí trylessáci, ktorí sa hrajú na vlkov z Wallstreet, ale chodia oblečení ako cirkusanti. Vykúpia všetko, čo vidia a pýtajú si za to nehorázne ceny. Keď to nepredajú, tak mi to ponúkajú za retail.

Fanúšikovia a ľudia "z brandže" ťa poznajú pod prezývkou Vexlak. Mohol by si nám ju trochu priblížiť?

U nás som predával už dlhšiu dobu a veľa ľudí ma poznalo pod mojím občianskym menom Dominik. Minulý september som si uvedomil, že chcem iný spôsob predaja, a tak vznikol instagramový účet, na ktorom som sa volal Vexlak, čo bola moja prezývka od kamarátov práve preto, lebo mojím jobom bolo to, čo vekslákov počas komunizmu, len v inej sfére a legálnou cestou. Moja klientela si prezývku rýchlo osvojila, našli si ma a začali sledovať a robiť nákupy práve v directoch na IG. Vždy som bol perfekcionista, a tak som sa snažil, aby veci neboli iba náhodne odfotené, ale aby to malo svoju štruktúru. Stačil fotostan a všetko bolo vyriešené.

Odporúčané
Kvalitná mikina ti na jar nesmie chýbať v šatníku. Toto je TOP 9 dámskych mikín pre každý rozpočet Kvalitná mikina ti na jar nesmie chýbať v šatníku. Toto je TOP 9 dámskych mikín pre každý rozpočet 2. apríla 2024, 15:00

Veksláci nie sú tvojou jedinou inšpiráciou z histórie. Jedným z najprosperujúcejších resellerských projektov u nás nesie názov Tuzex a ty si zodpovedný za jeho vznik. Ako by si nám ho v krátkosti opísal? 

Tento nápad som mal v hlave dlhodobo. Tuzex počas komunizmu predstavoval obchod, pred ktorým sa čakalo dlhú dobu, aby ste mohli kúpiť tovar inde nedostupný. Resell má s ním teda množstvo podobností. Na začiatku som začal sám, ale veril som, že príde niečo väčšie. Prišlo to. S priamou konkurenciou sme si sadli v januári na rokovanie a netrvalo dlho, aby sme zistili, že si nadmieru rozumieme a naše vízie sú zhodné. Rozhodli sme sa zlúčiť a makať spolu.

Jeho klientelu tvoria známi raperi, športovci, ale i politici. Mladý reseller si svojou šikovnosťou podmanil trh
Zdroj: www.instagram.com/boisbb/
Jeho klientelu tvoria známi raperi, športovci, ale i politici. Mladý reseller si svojou šikovnosťou podmanil trh
Zdroj: Alexander Hudák

Spôsob predaja sa po vzniku väčšieho projektu určite o trochu pozmenil. Akým spôsobom fungoval, respektíve funguje?

Jedného dňa som v škole uvažoval nad tým, ako efektívne predávať. Vedel som, že najväčšia traffic na internete je v nedeľu večer okolo ôsmej až deviatej hodiny, a práve preto som vymyslel Tuzex Nedele o 21:00. Každú nedeľu o deviatej pridám veci na web, aby si ľudia mohli kúpiť svoje graily. Ľudia si postupom času na tento cyklus navykli. Mnohokrát som dostal správy s otázkami, čo bude na predaj najbližšiu nedeľu. Netrvalo dlho a veľa resellerov na Instagrame si “vymyslelo” totožný čas a totožný spôsob, aký som používal ja.

Počas leta bolo okolo vás akési podozrivé ticho. Bol to zámer, alebo ste chystali opäť niečo väčšie?

V lete sme si chceli odpočinúť, ale keďže nám ľudia dávali viac ako pozitívny vibe s prosbami, nech sa vrátia Tuzex Nedele, nedalo nám to. Museli sme rýchlo vyriešiť stock vecí na sell a všetko vypukne zase! Fanúšikovia sa neuspokojili iba s online predajom a práve preto sme boli súčasťou poslednej Fashion Dealã, aby mali ľudia s nami aj osobný kontakt. Vymyslel som ďalší krok, v rámci ktorého budeme cestovať po rôznych mestách na Slovensku a v Česku a predávať veci osobne, kde bude možnosť pokecať s nami, spraviť párty a utužiť komunitu. Najviac ľudí nás na naše počudovanie chce vidieť v srdci Slovenska, v Banskej Bystrici, a práve preto bude toto mesto naše pilotné. Nebude to iba o predaji cudzieho oblečenia, chystáme tiež vlastné veci. Nechcem škatuľkovať, či pôjde o merch alebo značku, bude to proste niečo naše, čo sa nebudeme hanbiť nosiť ani my sami. Nechajte sa prekvapiť. 

Jeho klientelu tvoria známi raperi, športovci, ale i politici. Mladý reseller si svojou šikovnosťou podmanil trh
Zdroj: Alexander Hudák
Jeho klientelu tvoria známi raperi, športovci, ale i politici. Mladý reseller si svojou šikovnosťou podmanil trh
Zdroj: Vexlak

Pri takomto úspechu snáď nemáš núdzu i o prominentnú klientelu. Mohol by si nám čo-to poodhaliť? 

Prvotný impulz prišiel vtedy, keď som bol na dozvukoch a Otis mi hodil follow na môj Instagram. Bol som prekvapený, keďže som vtedy nemal ani 1000 followerov. Následne napísal aj Expl0ited, že by rád niečo kúpil. Netrvalo dlho a už sa tešil zo Supreme stoličky. Vždy to začalo obchodným vzťahom, ale postupom času sa zo zákazníkov stali kamaráti, s ktorými už fellíme vo voľnom čase alebo nás napíšu na guest list v klube. Všetko stojí a padá na tom, že sa snažíme byť k ľuďom takí, akí chceme, aby boli oni ku nám. Našu stabilnú klientelu tvoria okrem bežných ľudí aj umelci z rapovej scény ako napríklad Otis, Dalyb, Fobia Kid, youtuberi, blogeri, módni návrhári, známi športovci a dokonca i politici, ktorí si však neprajú byť menovaní. Aktuálne napríklad riešim veľkú objednávku 18 párov tenisiek pre celý tím FC Spartak Trnava.

Kde ťa teda môžeme skontaktovať a spolupodieľať sa tak na vývoji pouličnej módy u nás?

Oficiálna stránka www.tuzex.co je spustená každú nedeľu o 21:00 s novou vlnou oblečenia a doplnkov. Všetko to vypukne nanovo už zajtra, takže sa máte na čo tešiť. V blízkej dobe chystáme pre vás blogy o dianí vo svete streetwearu, rôznych fashion akcií a v neposlednom rade veci zo zákulisia resellu. Túto úlohu aktuálne do istej miery zohráva náš rozbehnutý profil s názvom tuzex_community. Na našom oficiálnom instagramovom profile nájdeš všetky novinky a informácie o jednotlivých dropoch a môj osobný slúži na vlastnú prezentáciu.

Na záver ti prenechávam krátky priestor. Chcel by si začínajúcim resellerom alebo svojim fanúšikom odkázať niečo konkrétne?

Na záver by som chcel poďakovať všetkým ľuďom, ktorí ma podporovali vo všetkých smeroch a začínajúcim resellerom prajem veľa šťastia s biznisom. Hlavne vás prosím, aby ste nepredávali fejkové oblečenie. Nie je to cool.

Ďakujeme ti za rozhovor a držíme ti palce. Nech sa ti darí i naďalej.

Domov
Zdieľať
Diskusia