Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2017, 8:49
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Majsterka sveta v mažoretkovom športe Nina: Talent človek potrebuje hlavne ako sólista a na súťaži sa musí vedieť predať (Rozhovor)

ŠPORT
Uložiť Uložené

Slováci môžu byť hrdí na množstvo poctivých reprezentantov a práve Nina si našu pozornosť a pochvalu určite zaslúži.

Pred pár dňami sme na našej stránke aj instragrame zverejnili výzvu, v rámci ktorej sme našim čitateľom dali možnosť zasiahnúť do obsahu tipmi na zaujímavých ľudí, ktorých by sme mali osloviť s ponukou na rozhovor. Ako úplne prvý návrh sme dostali majsterku sveta v mažoretkovom športe, no a keďže ide o pomerne netradičnú disciplínu, ani chvíľu sme neváhali. Nina Chovančeková je mladá rodáčka z Púchova, ktorá sa od predškolského veku venuje tancu a športu, výsledkom čoho je jej profesionálna kariéra mažoretky. Pravidelne sa zúčastňuje súťaží regionálneho, európskeho aj svetového charakteru a aktuálne je aj držiteľkou titulu Majstra sveta. Viac o tom, čomu sa venuje a čo všetko obnáša život najlepšej mažoretky planéty sa už dozvieš zo samotného rozhovoru. Ešte predtým, ako začneme, dávame do pozornosti aj Ninin instagram, kde nájdeš veľa pekných fotiek.

Majsterka sveta v mažoretkovom športe Nina: Talent človek potrebuje hlavne ako sólista a na súťaži sa musí vedieť predať (Rozhovor)
Zdroj: Nina Chovančeková

Ahoj, Nina! Na úvod by si sa nám mohla v krátkosti predstaviť a prezradiť, čomu sa venuješ.  

Ahoj, volám sa  Nina, mám 17 rokov, pochádzam z Púchova, venujem sa tancovaniu, a to konkrétne mažoretkovému športu, ktorý sa delí na dve disciplíny -  pom-pom a baton. Pom-pom je práca s tkz. bambulkami (môžete si pod tým predstaviť tie trasúce sa veci,  s ktorými vystupujú roztlieskavačky) a baton je palička. Ja osobne sa venujem práve pom-ponom.

Odporúčané
Suplementy pre športovcov – od začiatočníkov po pokročilých Suplementy pre športovcov – od začiatočníkov po pokročilých 27. marca 2024, 13:30

Budem sa ťa pýtať ako úplný laik, keďže mi táto oblasť nie je úplne najbližšia, no zároveň ma dosť zaujíma. Poďme teda pekne po poriadku. Je mažoretkovanie viac športom alebo tancom?  

Je to spojenie. Mažoretka musí vedieť perfektnú prácu s náčiním, a to je práve ten tanec, ale zase na druhej strane musí mať aj tú "klasickú" športovú prípravu, čo je kondícia aj svalstvo.

 

Ako si sa k tomu vlastne dostala a aké boli tvoje začiatky? Je podľa teba dôležité začať čo najskôr?  

Dostala som sa k tomu tak, že moja celá rodina je dosť športová a ja som doma proste neobsedela a stále som behala a niečo vymýšľala. Tak ma mama dala v štyroch rokoch na tanečný krúžok práve do centra voľného času Včielka v Púchove. Odpoveď na otázku, či je dôležité začať čo najskôr, je jednoduchá. Určite áno, pretože tam ide tak trošku aj o gymnastické prvky, pri ktorých treba začať od mladého veku.

 

Predpokladám, že je to aj časovo a fyzicky náročný koníček. Mám pravdu?

Tak ako každý šport, fyzicky náročný je hlavne pred veľkými súťažiami. Preto som musela ukončiť aj tanec v druhom klube.

 

Majsterka sveta v mažoretkovom športe Nina: Talent človek potrebuje hlavne ako sólista a na súťaži sa musí vedieť predať (Rozhovor)
Zdroj: Nina Chovančeková

Myslíš si, že sú na Slovensku podmienky pre mažoretky dobré? Napríklad v porovnaní so susednými krajinami.

Podmienky by mohli byť lepšie (haha), pretože na Slovensku máme veľmi veľké talenty, ktoré nie sú podporované, aj keď by si to určite zaslúžili. 

Keď si predstavím vystúpenie mažoretiek, skôr mi napadne, že ide o tímovú záležitosť. Vedela by si nám teda objasniť túto problematiku? Teda, môžem si ako mažoretka vybrať, či chcem fungovať sólo alebo v skupine? Predstavivosť si trafil, ale samozrejme, že existujú menšie aj väčšie zoskupenia. Takže môže si vybrať, no závisí to napríklad aj od klubu a tréneriek. Ale musí si to aj zaslúžiť.

 

Len okrajovo. Existujú aj mažoretky – muži?  

Možno to bude divné, ale na Slovensku máme úžasného majstra Európy a porazil dokonca ruské zastúpenie, čo je pre Slovenské mažoretky veľký úspech. Takže áno, existujú.

Odporúčané
Robert Pukač: „Mal som pocit, že celý svet je proti mne.“ Svoje chyby z minulosti chce napraviť v zápase proti Jungwirthovi Robert Pukač: „Mal som pocit, že celý svet je proti mne.“ Svoje chyby z minulosti chce napraviť v zápase proti Jungwirthovi 20. marca 2024, 17:00

Si niekoľkonásobnou majsterkou Slovenska, Európy a momentálne dokonca aj sveta, čo je úžasné a veľmi ti gratulujeme. Aký je pocit byť držiteľkou titulu majsterky sveta?

Ďakujem veľmi pekne, veľmi si to vážim! Je to krásny pocit, pretože po dlhoročnej tanečnej kariére je to obrovský úspech a šťastie. Išla som si za tým, čo som chcela, za čo som bojovala a práve toto ma motivuje, aby som bola ešte lepšia.

 

Môžeš nám prezradiť, ako prebiehajú prípravy na súťaž mažoretiek na svetovej úrovni?

Aj keď si veľa ľudí myslí, že je to ľahký šport, opak je pravdou. Skupinové choreografie sú o to náročnejšie, pretože keď nie je celá skupina na tréningu, tak to je nevyužitý tréning. Pokiaľ ide o sólo choreografiu, čo tancujem ja, tak je to ľahšie. Mávam prípravu aj mimo riadnych tréningov, čo znamená, že cvičím doma alebo to fitko. A samozrejme, snažím si upravovať aj stravu.

Majsterka sveta v mažoretkovom športe Nina: Talent človek potrebuje hlavne ako sólista a na súťaži sa musí vedieť predať (Rozhovor)
Zdroj: Nina Chovančeková

Musíš si teda pripraviť nejakú choreografiu, za ktorú následne dostávaš body, alebo ako prebieha samotné hodnotenie súťažiacich?

Hodnotí sa takým spôsobom, že máme určené povinné prvky, ktoré musíme, alebo teda mali by sme splniť, aby sme mali dostatočný počet bodov. Od toho sa odvíja koncové umiestnenie.

Máš v pláne zúčastňovať sa pravidelne?

Áno, stále sa mám motiváciu.

Možno je táto otázka mimo, no zaujímalo by ma, či sa venuješ aj takým klasickým vystúpeniam, kde si ľudia môžu tvoje skills užiť aj ako umelecký zážitok, alebo je to len o tej súťažnej stránke?

Úplne bežne vystupujem na mestských akciách alebo rôznych plesoch. Tak isto majú ľudia možnosť ma vidieť tancovať v klipe speváka Andrew Maya a dávnejšie na turné Nely Pociskovej.

 

Venuješ sa popri mažorektovaní aj iným tanečným disciplínam? Prípadne, čo okrem mažoretkovania ťa zamestáva najviac?

Dva roky naspäť som práve kvôli nedostatku času skončila v jednom klube, kde som tancovala disco a show dance. Pri týchto štýloch som ochutnala aj iné súťaže na iný štýl, s inými choreografiami ako len mažoretky. Rok na to som sa intenzívne začala venovať scénickému tancu, ktorý som si veľmi zamilovala.

A čo aktivity mimo športu/tanca? Občas človek potrebuje od tej profesijnej stránky úplne vypnúť, a tak ma zaujíma, ako relaxuješ.

Niekedy vypnem práve pri tom scénickom tanci, ale teraz som väčšinou s rodinou alebo priateľom a trávime spolu čas.

Zohráva podľa teba v tvojom obore podstatnú rolu talent? Prípadne, myslíš si, že je potrebné navštevovať školu, ktorá úzko súvisí s pohybom?

Podľa mňa talent človek potrebuje hlavne, keď je sólista. Na pódiu musí tak trošku predať tu choreografiu a nesmie sa hanbiť. Keď ide o pohybovú stránku, tak tam je talent tiež podstatný - či už na gymnastiku, alebo pri práci s paličkou. Ja osobne si myslím, že na to treba mať aspoň kúštik talentu, ale za tým všetkým sa skrýva tvrdá práca.

Prezraď nám ešte, čo ťa momentálne najviac zamestnáva a na aké súťaže sa chystáš.

No, najviac ma zamestnáva škola, aj keď je ešte len september! Pripravujem sa na novú sezónu a na súťaž, ktorá bude v Púchove.

Predpokladám, že si vďaka súťažiam mala možnosť precestovať nemalú časť Európy. Ktoré miesta si mala ako mažoretka možnosť navštíviť a kde sa ti páčilo najviac.

Mala som možnosť navštíviť hlavne susedné štáty a potom napríklad Taliansko, Chorvátsko, Bielorusko, ale najviac sa mi ľúbi v Chorvátsku, kde práve boli aj majstrovstvá sveta.

Čo by si poradila dievčatám, ktoré by chceli kráčať v tvojich šľapajach a robiť to, čo ty? 

Ako prvé by som im radila poctivo chodievať pravidelne na tréningy, trénovať aj mimo nich a hlavne dať do toho srdce. Nebáť sa predať, pretože stres v tomto zohráva určitú rolu, s čím je treba sa naučiť pracovať. 

Odporúčané
Bude to boj. Basketbalový klub Inter Bratislava sa postaví proti šampiónom a lídrom Niké SBL Bude to boj. Basketbalový klub Inter Bratislava sa postaví proti šampiónom a lídrom Niké SBL 20. marca 2024, 13:30

Ak mám správne informácie, tak robíš aj učiteľku, resp. trénerku. Hneď z prvej mi napadlo, či by si dokázala aspoň základy naučiť aj hocijaké drevo alebo sú ľudia, s ktorými jednoducho nemá zmysel ani začínať?

Áno, trénujem moju sesternicu, ktorá je taktiež veľmi uspešná v mažoretkách. Vlastne ide v mojich šlapajách a na posledných majstrovstvých Europy obsadila prvé miesto. Musím sa priznať, že ja nie som trpezlivý človek na takýchto drevených ľudí. Ja by som ich rada naučila, ale som zvyknutá byť 10-11 rokov sólistka. Takže ja si to všetko robím sama a som schopná spraviť za týždeň choreografiu, s ktorou budem súťažiť na majstrovstvách. Ale stále je šanca, že by sa to dokázalo napraviť.

Na túto otázku odpovedať samozrejme nemusíš, no nedá sa mi neopýtať. Dokážeš sa ako mažoretka aj uživiť alebo je to skôr naopak, že si to vyžaduje nemalé investície. Mám na mysli, či existujú nejakí sponzori, ktorí sú ochotní ťa podporovať, prípadne sú atraktívne samotné výhry. 

Môj klub, kde trénujem, má sponzorov, aby sme nemuseli platiť celé náklady na súťaže, keď ideme do zahraničia. Síce platíme niečo aj my, ale nie je to až taká vysoká suma. Ja osobne si nemyslím, že sa tým dá živiť. Maximálne ako trénerka, teda v prípade založenia vlastného klubu, ale priamo mažoretkovým športom asi nie. To skôr z iných štýlov tanca.

Ďakujem ti veľmi pekne za rozhovor. Na záver ešte priestor pre  teba na pár slov našim čitateľom. 

Ďakujem aj ja a som veľmi rada, že som mohla odpovedať na otázky, pretože o mažoretkovom športe sa veľa na Slovensku nerozpráva. Chcela by som poďakovať trénerom, rodine, priateľovi a všetkým za podporu, ktorú mi dávate! Ďakujem krásne.

Majsterka sveta v mažoretkovom športe Nina: Talent človek potrebuje hlavne ako sólista a na súťaži sa musí vedieť predať (Rozhovor)
Zdroj: Nina Chovančeková

A za pozornosť ďakujeme veľmi pekne aj my. Už čoskoro sa vidíme pri ďalšom rozhovore s človekom, ktorý vzišiel z vašich návrhov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia