Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2017, 18:36
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Prečo niektorí ľudia čítajú všetky správy v skupinovom chate, no nikdy sa nevyjadria? Za ich konaním sa skrýva zaujímavé vysvetlenie

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Messenger, Whatsapp či dokonca i Viber. Skupinové konverzácie skrývajú mnoho pozoruhodných psychologických javov.

Prescrolluj si svojím Messengerom či Whatsappom, vojdi do nejakej skupinovej konverzácie a rozhodne ich nájdeš. Ľudí, ktorí sa vyhýbajú akýmkoľvek správam a všetko len pozorne sledujú. Aj keď sa niekto zaujíma o všeobecný názor, ostanú ticho a zdá sa, že jediná pointa ich pôsobenia v skupine je, aby nasávali informácie. Takmer pri každej správe sa do pár sekúnd zjaví ich miniatúrna profilovka  svedčiaca o tom, že danú správu prečítali, pričom nezáleží na tom, že ide o vtipné meme, motivačnú hlúposť alebo dôležité globálne oznámenie.

Prečo niektorí ľudia čítajú všetky správy v skupinovom chate, no nikdy sa nevyjadria? Za ich konaním sa skrýva zaujímavé vysvetlenie
Zdroj: Kārlis Dambrāns | flickr.com

Jasné, tým najjednoduchším vysvetlením konania týchto ľudí je, že majú jednoducho na háku. Daná téma ich nezaujíma a skrátka nemajú dôvod sa vyjadriť, keď to spravia všetci ostatní. Existujú však určité prípady, v ktorých by sa naozaj vyjadriť mali, a to napríklad vtedy, keď sa v obzvlášť závažnej veci zisťuje názor všetkých ľudí v skupine. Podľa mnohých sociológov a kyberpsychológov to všetko tkvie v jednoduchej príčine, a síce, že daní ľudia sú neistí.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Sledujú každý detail dejúci sa v skupine a mnohých ľudí dokonca poprosia, aby ich informovali o všetkých novinkách pre prípad, že by niečo nebodaj vynechali. Takzvané fomo (fear of missing out) je dnes jeden z najrozšírenejších psychologických fenoménov a jeho pointa je veľmi jednoduchá a bohužiaľ i smutná. Daný jedinec trpí myšlienkou, že ostatní členovia skupiny budú profitovať z chvíľ, keď on v samotnej skupine nie je. Teda napríklad, že si užijú viac zábavy bez neho než s ním.

To, prečo sa nezapájajú, však môže byť omnoho väčší oriešok na rozlúsknutie. Najjednoduchšie vysvetlenie je opäť, že k téme jednoducho nemajú čo povedať. No ak sa od nich špecificky vyžaduje, aby sa vyjadrili, môže to dopadnúť rôznymi výsledkami. Vzhľadom na to, že si daná osoba nie je istá jej väzbami s priateľmi a okolím, môže sa snažiť nepobúriť svoje okolie vlastnou, neočakávanou odpoveďou a miesto toho prehlási niečo, čomu sám neverí, no myslí si to väčšina.

Prečo niektorí ľudia čítajú všetky správy v skupinovom chate, no nikdy sa nevyjadria? Za ich konaním sa skrýva zaujímavé vysvetlenie
Zdroj: downloadsource.fr | flickr.com

Podľa expertov dnes prinášajú sociálne siete až priveľa nástrah pre neistých ľudí. Už to, že ich niekto pridal do skupinovej konverzácie, by v nich malo prebudiť pocit, že niekam patria, no aj to spolu prináša veľké množstvo situácií, kde sa dá byť neistí. Napríklad otázka, poslať koľko správ je jednoducho až príliš veľa, aby som nebol otravný alebo či moje slová nebudú pre ostatných na smiech.

Domov
Zdieľať
Diskusia