Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2017, 12:00
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Pražskí taxikári sa rozhodli sabotovať dopravu v hlavnom meste. V žalúdku im leží UBER aj primátorka Krnáčová

ZAUJÍMAVOSTI UBER
Uložiť Uložené

Taxikári nedokážu obľúbenej aplikácií konkurovať, a tak sa rozhodli riešiť problémy po svojom.

Mnohí z vás už určite mali možnosť zaregistrovať, že po dlhšej dobe sa v českom hlavnom meste opäť naplno obnovil konflikt medzi pražskými taxikármi a vodičmi za aplikáciu Uber. Teda lepšie povedané, nejde o vzájomný konflikt, skôr jednostrannú záležitosť z iniciatívy taxikárov ovládajúcich Prahu dlhé roky. Tým sa pochopiteľne nepáči, že vďaka obyčajnej aplikácii im ostatní veľmi jednoducho preberajú klientelu vďaka podstatne nižším cenám aj oveľa lepšej dostupnosti. Uber sa  za pár rokov stal jednou z najhodnotnejších mobilných služieb sveta a odhaduje sa, že jeho vodiči po celom svete do roku 2016 najazdili vzdialenosť, ktorá by stačila na spiatočnú cestu na Saturn. S pokojným svedomím ho teda môžeme označiť za revolúciu v doprave, ktorá však nestretáva s pochopením na všetkých frontoch. 

vo februári prejavili "tradiční" taxikári iniciatívu a v hojnom počte zablokovali hlavné mesto. Uber zachoval chladnú hlavu a svojim zákazníkom ponúkol zľavu 50 percent na nasledujúce tri jazdy a v konečnom dôsledku sa ho prostest nijako vážnejšie nedotkol. Pražskí taxikári teraz útočia opäť a ako už mnohí viete, v posledných dňoch okupovali Letisko Václava Havla, kde sa združovali a nielen verbálne útočili na vodičov Ubru, pre ktorých je toto miesto pochopiteľne obľúbenou destináciou. Zároveň dali primátorke Krnáčovej ultimátum, že sa stiahnu len v prípade, že dá pokyn na úplne zrušenie prevádzky aplikácie v Prahe.

 

Pražskí taxikári sa rozhodli sabotovať dopravu v hlavnom meste. V žalúdku im leží UBER aj primátorka Krnáčová
Zdroj: Alexandr Malachovský

Nemysleli však na skutočnosť, že nič podobné v jej kompetencii nie je a jedinou možnosťou je Uber kontrolovať. Pre Českú tlačovú kanceláriu sa Krnáčová vyjadrila takto: "Na ultimáta jsem nikdy nereagovala, nicméně i kdybych to tentokrát udělat chtěla, nic bych nezmohla. Taxikáři nechápou, že město nemůže Uber zakázat ani pro něj určovat podmínky. To je úlohou těch, kteří vytvářejí zákony, a to je v tomto případě ministerstvo průmyslu a obchodu." Reakcia taxikárov na seba nenechala dlho čakať. Ich hovorca David Bednář prezradil, že sa v budúcom alebo tom nasledujúcom týždni chystá veľký protest, súčasťou ktorého bude aj zablokovanie dopravy v celej Prahe.

Odporúčané
5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády 5G, Instagram či Tesla. Toto boli najzásadnejšie technológie druhej dekády 26. januára 2021, 12:34

Taxikárom vadí, že Uber jazdia vodiči bez taxikárskej koncesie, ich autá nie sú evidované ako špeciálne vozidlá taxislužby a nemajú ani taxametre. Tieto všetky náležitosti sú relatívne nezanedbateľným nákladom, čo sa v konečnom dôsledku odráža aj na cene. Zabúdajú však, že bežnému zákazníkovi, ktorý sa potrebuje rýchlo, lacno a pohodlne prepraviť z bodu A do bodu B, je koncesia úplne ukradnutá. Neporovnateľný je aj komfort pri objednávaní, keďže volanie na dispečing nepríjemnej drzej pani už dávno nie je v móde. Zavolať si odvoz prodstredníctvom aplikácie a zaplatiť cez internet je podstatne jednoduchšie. 

Pražskí taxikári sa rozhodli sabotovať dopravu v hlavnom meste. V žalúdku im leží UBER aj primátorka Krnáčová
Zdroj: www.pexels.com
Domov
Zdieľať
Diskusia