Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2017, 13:33
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nad Švajčiarskom začnú lietať autonómne drony. Unikátny dopravný systém spustia už budúci mesiac

TECH DOPRAVA NEMOCNICA ŠVAJČIARSKO
Uložiť Uložené

Technológie nám opäť zjednodušia život.

Americká logistická spoločnosť síce získala povolenie prevádzkovať v rozvinutej európskej krajine nevšedný prepravný systém ešte v marci, no až v týchto dňoch odhalila jeho dôležitú súčasť - špeciálnu, futuristicky vyzerajúcu stanicu. Malé lietajúce zariadenia tak spočiatku dostanú za úlohu prenášať vzorky krvi vrátane ďalších zdravotníckych predmetov ako medzi miestnymi nemocnicami, tak aj medzi klinikami či takými laboratóriami, píše The Verge.

Systém pozostávajúci z autonómnych, čiže samostatných dronov, za ktorým stojí Matternet, je unikátny v tom, že nič podobné momentálne nikde neexistuje. Po testovaní už onedlho príde rad aj na ostrú prevádzku, pričom tá by mala byť podľa dostupných informácií spustená niekedy počas nadchádzajúceho mesiaca.

Vyhľadať stanicu a použiť mobil

Celé to bude fungovať prostredníctvom takzvaných Matternet staníc, kam dotyčný vloží balíček a o všetko ostatné sa následne postará počítačom riadený prepravný systém. Ešte pred odletom však musí vytiahnuť z vrecka svoj smartfón a otvoriť mobilnú aplikáciu, kde je potrebné zadať detaily súvisiace s tým, kam má zásielka poputovať. Po doručení do inej stanice sa už iba oskenuje na displeji zobrazený QR kód a ten, pre koho je určená, ju potom môže veselo prevziať. 

Odporúčané
Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš 19. apríla 2024, 14:00

Prepravné drony vraj dosiahnu rýchlosť až 70 kilometrov za jednu hodinu a čo sa týka samotnej výdrže, na jedno nabitie batérie zvládnu približne 20 kilometrov. Výhoda tu ale spočíva v tom, že používateľ nemusí čakať na dobitie elektrickej energie, pretože v momente, keď zariadenie uskutoční fyzický kontakt so stanicou, vybitý akumulátor sa automaticky nahradí za nabitý.

Domov
Zdieľať
Diskusia