Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2017, 0:22
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Slovenskí vedci objavili účinnú molekulu v materskej kašičke. Ich zistenia publikovali v prestížnom časopise Nature

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Vždy sa vedelo o liečivých účinkoch tohto včelieho produktu, no nikto nevedel prísť na to, čomu za to vďačí.

Materská kašička predstavuje produkt hltanových žliaz mladých včiel - robotníc, ktorými následne živia svoje larvy, ale aj matku po celú dobu jej života. Ide o koncentrát plný bielkovín, cukrov, tukov, ale aj minerálnych látok, vitamínov či hormónov. Jeho získavanie predstavuje náročný proces, preto sa začala sériovo spracovávať až v novodobej ére a svoje uplatnenie našla v kozmetike (súčasť pleťových krémov, masiek, vôd), farmaceutickom priemysle (pomáha pri poruchách trávenia, zvyšuje imunitu, podporuje liečbu astmy,...) a ako doplnok výživy. 

Už od pradávna sa vedelo, že materská kašička má jednu výnimočnú vlastnosť - výrazne napomáha liečbe rán. Naši predkovia túto skutočnosť iste mnohokrát ocenili, no nikto z nich vrátane študovaných vedcov nevedel, prečo je tomu tak. Až doteraz. Medzinárodný tím zložený zo slovenských a talianskych vedcov skúmal vlastnosti tejto substancie a dospel k vytúženému výsledku. Po zložitej separácii kašičky v laboratórnych podmienkach a jej následnému rozdeleniu do niekoľkých frakcií objavil molekulu malého proteínu (peptidu) s názvom defenzín-1. Následne naklonovali gén zodpovedný za jeho produkciu a zisťovali, či samotný defenzín-1 je rovnako účinný pri hojení rán ako celá zmes materskej kašičky.

Hojenie rany

(kontrolná vzorka bez liečby, po aplikácii materskej kašičky, po aplikácií defenzínu-1)

Slovenskí vedci objavili účinnú molekulu v materskej kašičke. Ich zistenia publikovali v prestížnom časopise Nature
Zdroj: www.acsh.org

Ako iste tušíte, ukázalo sa, že efekt bol v tomto prípade rovnaký. Napriek tomuto zisteniu vedci aj lekári varujú pred aplikáciou kašičky, zvlášť na otvorené rany. Napriek tomu, čo píšeme v predchádzajúcom odseku, odborníci hovoria, že v čase dnešnej modernej medicíny, keď sú dostupné iné, modernejšie alternatívy, ide o zbytočný risk. Jednak hrozí riziko aplikácie potenciálnych alergénov do tela a následného vyvolania alergickej reakcie, v horšom prípade až anafylaktického šoku, koncentrácia defenzínu-1 v kašičke je premenlivá. Avšak, autori štúdie hovoria o možnosti vyrábať defenzín-1 samostatne a využívať ho v koncentrovanejšej podobe ako liečivý prípravok.  

Domov
Zdieľať
Diskusia