Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2017, 15:00
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovensko má vo vesmíre svoju prvú družicu! SkCUBE do kozmu vyniesla indická raketa, podieľať sa bude na vesmírnej misii

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO VESMÍR
Uložiť Uložené

Prvá slovenská družica bude skúmať odolnosť voči radiácii a skúmať rádiové vlny.

Sme poslední v regióne, no predsa. Slovenská kozmonautika sa v dnešné ráno posunula dopredu o míľové kroky. Z indického kozmodromu Satish Dhawan Space Centre, známeho tiež ako Šríharikota, dnes odštartovala indická raketa PSLV-C38. Tá na orbit vyniesla až 31 družíc a je nám obrovskou cťou oznámiť ti, že sa na jej palube nachádzala aj prvá slovenská družica s názvom skCUBE, ako informovala Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity.

Slovensko má vo vesmíre svoju prvú družicu! SkCUBE do kozmu vyniesla indická raketa, podieľať sa bude na vesmírnej misii
Zdroj: Zawin1 | wikimedia

Od prvých plánov slovenskej družice ubehlo už asi desať rokov a po niekoľkých rokov vývoja a testovania sa dospelo k momentu, kedy bola skCUBE hotová. Asi rok však Slovensko ešte muselo čakať na štart rakety, no dnes už sa nachádza vo vesmíre. SkCUBE by sa mala starať o posielanie asi troch stoviek rôznych údajov, mnoho z nich predovšetkým o jej vlastnom stave. Patrí medzi ne napríklad stav o príchodzej energie zo solárnych panelov či stav batérií. Na Zem budú prichádzať aj informácie z jej senzorov, aby sme mali podrobný prehľad o tom, ako sa družica správa. Samozrejme, skCUBE bude dostávať aj príkazy, predovšetkým o regulácii rýchlosti rotácie či o zmene natočenia k Zemi.

Hlavnou úlohou skCUBE je však vesmírna misia, na ktorej sa podiela viacero krajín. SkCUBE sa bude prijímačom veľmi dlhých vĺn snažiť zachytávať rôzne javy vo vysokej atmosfére zeme. Pre budúce experimenty bude testované, ako sú súčiastky družice odolné voči radiácii a plánované sú aj experimenty v oblasti rádiovej komunikácie. Samozrejmosťou sú i fotografie našej planéty a zaujímavou správou je to, že všetky dáta budú verejne dostupné a ktokoľvek z nich bude môcť čerpať informácie a tvoriť vlastné projekty. Na celom projekte sa okrem Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity podieľali aj  Fakulta elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach.

Domov
Zdieľať
Diskusia