Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2017, 19:32
Čas čítania 0:00
Dominik Ján M.

Perfektný hardvér a okopírovaný dizajn. Čínska spoločnosť OnePlus predstavila svoj šiesty smartfón

TECH
Uložiť Uložené

Má ešte právo nazývať sa zabijakom vlajkových lodí?

Keď v novembri minulého roku predstavila spoločnosť OnePlus nástupcu vlajkovej lode OnePlus 3, reakcie boli zmiešané. Nová verzia 3T totižto priniesla iba zopár technických vylepšení. Časť fanúšikovskej základne, najmä čerství majitelia, neprijali tento fakt pozitívne. Mohlo za to fiasko s dodaním smartfónov, keďže OP3 predstavili v lete a k niektorým zákazníkom sa kvôli nedostatočným zásobám na skladoch dostal až v čase predstavenia vylepšenej 3T. Problémy s výrobou sa zopakovali aj neskôr pri dodávaní nástupcu.

Hoci odvtedy prešlo iba 7 mesiacov, OnePlus nám už predstavilo svoju vlajkovú loď OnePlus 5 pre rok 2017. Po sérii únikov informácií a renderov sa potvrdilo mnoho špekulácií. Je ešte stále zabijakom vlajkových lodí? Poďme sa bližšie pozrieť na detaily nového smartfónu. 

Dizajn

Nevideli ste už takýto mobil predtým? Hmmm.... Veď to je iPhone 7  Oppo R11! Je škoda, že si OnePlus vybralo z množstva prototypov práve tento dizajn. Niežeby bol škaredý, no chýba mu originalita. Päťka sa skutočne podobá na sedmičku od jabĺčka aj čínsku R-jedenástku. Negatívom sú pomerne široké rámy okolo displeja. V porovnaní s konkurenciou, napríklad S8 od Samsungu, tu OnePlus výrazne zaostáva. Dostupný je v dvoch farebných prevedeniach.

Perfektný hardvér a okopírovaný dizajn. Čínska spoločnosť OnePlus predstavila svoj šiesty smartfón
Zdroj: Marques Brownlee | youtube.com

Displej

Bohužiaľ, ani displej ničím neohúri. 1+5 má  5,5 palcový Full HD Optic AMOLED displej. Samozrejme, pri bežnom používaní si nižšieho rozlíšenia nevšimnete, zlepší výdrž batérie a výkon, no VR na tomto smartfóne nebude ideálne. V časoch, keď konkurencia pridáva 4k displeje, by sa patrilo vlajkovú loď osadiť aspoň 2k panelom. Napriek tomu je však displej pekný a ak ho nevyužijete na VR, úplne postačí aj Full HD rozlíšenie.

Naľavo Samsung Galaxy S8 a napravo OnePlus 5.

Perfektný hardvér a okopírovaný dizajn. Čínska spoločnosť OnePlus predstavila svoj šiesty smartfón
Zdroj: Marques Brownlee | youtube.com
 

Fotoaparát

Čoraz častejšie môžeme vidieť vo vlajkových lodiach aj duálny fotoaparát. OnePlus 5 nie je výnimkou. Tento upgrade hodnotíme pozitívne.. O skvelé zábery sa postará hlavná 16mpix kamera s clonou f/1.7 a asistovať mu bude 20mpix jednotka s clonou f/2.6. Stabilizácia je tentokrát iba elektronická. Vylepšenia sa dočkala aj aplikácia fotoaparátu s PRO módom pre náročných užívateľov. Predná kamera má opäť 16mpix.

Perfektný hardvér a okopírovaný dizajn. Čínska spoločnosť OnePlus predstavila svoj šiesty smartfón
Zdroj: Marques Brownlee | youtube.com

Hardvér

OnePlus 5 doslova žiari v špecifikáciách. Toto monštrum v sebe ukrýva Snapdragon 835, grafiku Adreno 540, 6/8 GB LPDDR4X RAM (podľa verzie) a 64/128 GB UFS 2.1 2-LANE internej pamäte. Batériu s kapacitou 3300mAh nabijeme vďaka technológii Dash Charge z 0% na 92% za jednu hodinu. Ako jeden z mála smartfónov disponuje najnovšou verziou Bluetooth 5.0. Vložíš doňho dve SIM karty a nechýba ani 3,5mm audio jack. Pod displejom sa nachádza keramický snímač odtlačkov prstov

Softvér

Oproti ostatným výrobcom vyniká OnePlus rýchlosťou svojich aktualizácií. Tri-téčko už beží na najnovšom Androide 7.1.1 Nougat s nadstavbou OxygenOS. Výnimkou nie je ani 5. Vylepšený OxygenOS je podobný stock Androidu v smartfónoch od Google, s pár vychytávkami a možnosťami prispôsobenia.


OnePlus 5 je pre mnohých menším sklamaním. Spoločnosť pokračuje v trende dvíhania cien, za nové kúsky zaplatíte 499€, resp. 559€ za drahší model. Okrem fotoaparátu neponúka žiadne väčšie vylepšenie. Napriek tomu však stále ide o celkom slušný pomer cena/výkon a vysokú kvalitu. Za TOP smartfónmi konkurencie, disponujúcimi vodeodolnosťou, 2k alebo 4k displejmi, tenšími rámami okolo displeja či stereo reproduktormi, žiaľ zaostáva. 

Anketa:
Páči sa ti OnePlus 5?
Áno
Nie
Áno
61 %
Nie
39 %
Domov
Zdieľať
Diskusia