Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2017, 11:41
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Falcon Heavy čaká prvý let. Elon Musk odhalil plány s raketou, ktorá nás zoberie k Mesiacu a neskôr aj k Marsu

TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

Vesmírny priemysel zažíva obrovský boom.

Ako sme mohli vidieť na poslednom, doslova ukážkovom parkovaní nosnej rakety Falcon 9 počas nedávno spustenej misie CRS-11, odborníci zo SpaceX sú už v propulzívnom pristávaní menších kúskov ako doma. Preto nastal čas, aby prešli do vyššieho levelu, čím je na mysli ozrutná Falcon Heavy, raketa, ktorá v blízkej budúcnosti zoberie pár bohatých ľudí na okružnú jazdu okolo Mesiaca, a jej vôbec prvý let smerom k rozľahlému priestoru okolo našej modrej planéty.

Kedy teda ten deň D nastane? Ako tvrdí sám Elon Musk, šéf vesmírnej spoločnosti SpaceX, Falcon Heavy poletí niekedy v priebehu štyroch nadchádzajúcich mesiacov priamo z americého Cape Canaveral Air Force Station Space Launch Complex 40. Táto udalosť si získala pozornosť hlavne kvôli tomu, lebo má potvrdiť, či sú už po technickej stránke pripravení na niečo také, ako je let k prirodzenému satelitu Zeme. A neskôr aj k Marsu, ktorý Musk chce dokonca kolonizovať.

Jazda len pre vyvolených

Vizionár ešte v priebehu februára oznámil, že plánujú zobrať dvoch ľudí na jedinečnú jazdu okolo Mesiaca. Cenu za lístok, samozrejme, neprezradil a preto sa internetom spustila obrovská vlna špekulácií, že čo všetko môže taký špás stáť. Najdôveryhodnejšie zo všetkého ale vyzerajú informácie z webu The Verge, kde hovoria o sume okolo 175 miliónoch dolárov za jednu sedačku, čiže dokopy za dve rovných 350 miliónov, čo je pre bežného smrteľníka niečo nepredstaviteľné. Okružná jazda vesmírom by mala byť zrealizovaná niekedy v roku 2018.

Domov
Zdieľať
Diskusia