Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2017, 20:20
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ste aquaholikom? Mylné predstavy o blahodárnych účinkoch čistej vody môžu spôsobiť veľké problémy

ZAUJÍMAVOSTI ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Všetkého veľa škodí a výnimku netvorí ani obyčajná pitná voda.

Závislostí rozlišujeme desiatky. Človek môže mať poľahky blízky vzťah k alkoholu, drogám, cigaretám, kofeínu i mnohým ďalších veciam, bez ktorých si nevie predstaviť život. Následne však dochádza k rôznym komplikáciám a neželaným situáciám, a preto vo svete registrujeme mnohé hnutia na boj voči spomenutým látkam. Vedeli ste však, že človek dokáže byť závislý aj na obyčajnej pitnej vode? Samozrejme, je odvekou pravdou, že ľudská bytosť bez doplnenia tekutín do svojho tela vydrží len zopár desiatok hodín. Avšak v súčasnosti začali vedci i zdravotníci vnímať problémy, o ktorých by ľudia pred stovkami rokov ani len nechyrovali. Ako ste sa už dočítali z nadpisu, ide o závislosť na vode.

Ste aquaholikom? Mylné predstavy o blahodárnych účinkoch čistej vody môžu spôsobiť veľké problémy
Zdroj: pixabay

Konkrétnejšie by sme mali pracovať s pojmom pitný režim. Za posledné desiatky rokov na ľudí z televízií, novín a rôznych kampaní valia tvrdenia, ako je potrebné doplňovať tekutiny. Ľuďom sa tak postupom času do hláv vsugeroval názor, že čím viacej vody denne vypijú, tým lepšie. Pozitívne účinky sa mali prejavovať na hydratácii pokožky, lepších vlasoch, ostrejšom zraku, rýchlejšej detoxikácii organizmu a podobne. Jednoducho, niet negatív. Opak je však realitou. Nie je totižto vhodné denne vypiť akúsi predpísanú dávku litrov vody, vždy stačí iba počúvať svoje vlastné telo. Ste smädní? Napite sa, treba. Nie však do seba liať litre a litre a následne sa potácať s problémami, pretože to bolo niekde určené.

Odporúčané
Dva dni som sa nedotkla svojho iPhonu: Takmer som zablúdila a v obchode si mysleli, že chcem kradnúť (Reportáž) Dva dni som sa nedotkla svojho iPhonu: Takmer som zablúdila a v obchode si mysleli, že chcem kradnúť (Reportáž) 26. februára 2024, 14:30

Jediný, kto má profit z nadmerného pitia vody, sú len spoločnosti s ňou obchodujúce. Vďaka vzniknutej bubline sa tak ľahšie predáva balená voda. Ako príklad nám môže poslúžiť značka VOSS. Údajne prirodzene filtrovaná, chránená, zdravá a najlepšia voda, akú si môžete kúpiť. Všetko pochádza z panenskej prírody zo severu Nórska a vďaka súčasnej dobe si ju môžu nerušene vychutnávať aj Slováci. Avšak, ak by sme dali do jedného pohára vodu z prameňu Rajec a do druhého VOSS, dokázal by človek určiť, ktorá je ktorá?

Ste aquaholikom? Mylné predstavy o blahodárnych účinkoch čistej vody môžu spôsobiť veľké problémy
Zdroj: flickr.com

Ako teda piť? Je to úplne jednoduché, ako bolo spomenuté, riaďte sa vlastným telom. Záleží na teplote, vašej vynaloženej fyzickej námahe, smäde, ročnom období a podobne. Akási predpísané tabuľky nie sú životne dôležité. To ale neznamená, že človek bude piť vodu úplne minimálne.

Domov
Zdieľať
Diskusia