Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2017, 9:11
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Tesla otvorila druhú rýchlonabíjačku u nás. Vieme, kde presne nájdete nový Supercharger v Bratislave

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Najrýchlejšie nabíjačky elektromobilov na svete máme už aj v našom hlavnom meste.

Domáci fanúšikovia a prívrženci značky Tesla majú o dôvod na radosť viac. Už niekoľko posledných rokov americká automobilka Tesla Motors pracuje na značnom rozšírení sieti svojich firemných superbnabíjačiek, teda tzv. Superchargerov. Určite vám neunikla skutočnosť, že v závere roku 2015 sa špeciálnej stanice dočkalo aj Slovensko, keďže stále relatívne mladučký výrobca elektromobilov vybudoval pri Zvolene (konkrétne pri hoteli Kaskády v Sliači) vôbec prvú stanicu s hŕstkou najrýchlejších nabíjačiek elektromobilov na svete. Už vtedy sa ale vo veľkom hovorilo o druhej lokalite, ktorá ma rozšíriť sieť na Slovensku, no a práve v týchto dňoch sme sa jej dočkali. Jeden z členov domáceho Tesla klubu uverejnil záber, ako navštívil práve otvorený, v poradí druhý Supercharger u nás. Ako sa navyše dozvedáme, niekoľko čerstvo spojazdnených rýchlonabíjačiek pred zábavno-obchodným centrom Aupark v Bratislave je už aj v samotnom systéme Tesly.

Pripomeňme, že Supercharger dokáže za približne 40 minút nabiť batérie až na 80 %, zatiaľ čo plné nabitie trvá okolo 70 minút. Pravdou však je, že medzičasom už neplatí informácia o tom, že nabíjanie na týchto staniciach je doživotne zadarmo v rámci ceny vozidla. Sprvoti totiž sám Elon Musk prehlásil, že tieto stanice sú určené pre jazdy na dlhé trasy, preto svojich zákazníkov doslova poprosil, aby obmedzili ich používanie. Krátko na to Tesla vyrukovala s informáciou, že pokiaľ si stihnete objednať svoju Teslu do konca roka 2016 a doručená vám bude do konca marca 2017, používať túto nabíjačku môžete bezplatne. Pre všetky ostatné elektromobily bude Supercharger naďalej fungovať, avšak zadarmo z nich dostanete len 400 kWh ročne, čo je v priemere tak 1600-kilometrový dojazd. Ako sa majú veci odstupom niekoľkých mesiacov, koľko sa platí po prečerpaní tohto limitu a aká je situácie u nás nevieme, na fóre slovenského Tesla klubu budete ale iste múdrejší.

Domov
Zdieľať
Diskusia