Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2017, 1:53
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V USA chcú skoncovať s jednorázovými plastovými obalmi na jedlo. Vďaka projektu plného ekológie už nezanecháš po jedle žiaden odpad

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD
Uložiť Uložené

Plastové boxy ničia zdravotné stredisko, no v USA ich môžeš veľmi jednoducho vymeniť za ekologickú verziu.

Keď si objednáš domov čínu alebo iné teplé jedlo, pravdepodobne ti to prinesú v bielom plastovom boxe, ktorý síce udrží jedlo teplé, je lacný na výrobu, je skladný, ľahký a pohodlný, no zato poriadne škodí životnému prostrediu. Len si predstav, koľko ľudí si takto objedná jedlo a koľko takýchto boxov je denne rozdaných. Milióny. V americkom meste Portland, v štáte Oregon, si však skupina ľudí povedala, že by stačilo, a tak založili organizáciu s názvom GoBox. Tej štartuje už druhý rok prevádzkovania a stará sa o to, aby za sebou človek po dojedení nezanechával toľko odpadkov. 

Princíp je jednoduchý, no veľmi dômyselný. Podľa aplikácie v mobile si vyhľadáš, ktoré reštaurácie sú do tejto iniciatívy zapojené. Keď si objednávaš jedlo, uvedieš to, ak si ho zabalíš, tak to priamo spomenieš pánovi za okienkom, každopádne, jedlo dostaneš v špeciálnom balení priamo od ľudí z GoBox. Keď doje, vyhľadá zasa špeciálne zberné miesto, kde môže krabičku odložiť. Tá následne putuje do umývarne, a tak splní všetky hygienické štandardy a ty po dojedení nezanecháš žiaden odpad. Bohužiaľ, aj výroba krabičiek či umyváreň musia byť z niečoho finacované, preto stojí ročné členstvo 18 dolárov. Boxy tohto projektu sú vytvorené z ekologického materiálu a v Portlande je zapojených vyše 80 predajní jedla a 3 000 ľudí. Takouto metódou už bolo ušetrených vyše stotisíc plastových krabičiek. Zúčastnil by si sa takéhoto niečoho, ak by podobný projekt fungoval aj v tvojom meste?

Domov
Zdieľať
Diskusia