Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2017, 19:28
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Taliansko ponúka svoje zámky, kaštiele a iné historické budovy zadarmo. Chce to len ochotu zmeniť ich

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Získať podobné majetky nebolo asi nikdy jednoduchšie.

Honosné zámky, kaštiele a hrady si väčšinou predstavujeme vo vlastníctve ľudí s množstvom peňazí a chodíme do nich akurát tak na výlety či exkurzie. Síce u nás na Slovensku väčšina podobných stavieb potrebuje značnú rekonštrukciu, nakoľko sa s pribúdajúcimi rokmi čoraz viac rozpadávajú, no dané problémy nemáme len u nás. Má ich aj napríklad Taliansko, ktoré sa svojou minulosťou môže rozhodne pýšiť naširoko. Aj u nich stoja desiatky historických budov z dávnejších čias, no nie všetky sú v optimálnom stave. A preto tamojšie mozgy vymysleli zaujímavý nápad.

Taliansko ponúka svoje zámky, kaštiele a iné historické budovy zadarmo. Chce to len ochotu zmeniť ich
Zdroj: The Sun

Talianska vláda si pripravila zoznam 103 pamiatok roztrúsených po celej krajine, ktoré chce ponúknuť verejnosti na predaj. Ide o obranné veže, bývalé školské zariadenia, kláštory ponúkajúce výhľad na krajinu či more a veľa ďalšieho.  Ale nielen tak pre nič za nič, primárnym cieľom opatrenia je ich zachránenie od chátrania. Podmienky získania akejkoľvek stavby z vyčleneného zoznamu sú jasné a jednoduché. Osoba, ktorá si chce nejakú z budov odkúpiť, sa musí zaviazať, že ju premení na turisticky atraktívne miestečko. Medzi základné návrhy sú zaradené veci, ako otvorenie hotela, zriadenie reštaurácie, zhotovenie obchodu a veľa ďalšieho. Chce to len myšlienku, nápad a samotnú realizáciu.

Taliansko ponúka svoje zámky, kaštiele a iné historické budovy zadarmo. Chce to len ochotu zmeniť ich
Zdroj: iluoghidelsilenzio.it

Ak všetko prebehne v súlade s podmienkami, získate svoj vybraný objekt na dobu deviatich rokov. Ak sa vám však táto práca bude pozdávať, môžete si zmluvu predĺžiť na ďalších deväť rokov. Tie najlepšie miesta s najlepšími výsledkami dokážu byť následne odmenené rovno 50-ročným nájmom.

Jedna z ponúk:

Taliansko ponúka svoje zámky, kaštiele a iné historické budovy zadarmo. Chce to len ochotu zmeniť ich
Zdroj: mapio.net

Samotný plán má aj ďalší efekt. Chce, aby ľudia vytvorením ďalších príjemných turistických zariadení odbremenili návštevníkmi preplnené Benátky, pobrežie mora po celej krajine či ďalšie známe lokality v Taliansku. "Cieľom je, aby boli súkromné a verejné budovy, ktoré sú dlhodobo nepoužívané premenené na miesta pre pútnikov, cyklistov, výletníkov či horolezcov," vyjadril sa Roberto Reggio. Projetk tak bude veľmi dobre podporovať malý cestovný ruch.

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

Ak máte radi podobné výzvy, čas na podanie prihlášky máte do 26.6.2017. V prípade, že vám to časovo nevyhovuje, talianska vláda chystá zverejniť zoznam s ďalšími 200 objektami do nasledujúcich dvoch rokov. Detaily TU.

Domov
Zdieľať
Diskusia