Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2017, 18:22
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Hackeri "uniesli" očakávaných Pirátov Karibiku a pýtajú si za hollywoodsky trhák výkupné

TECH
Uložiť Uložené

Ďalšia z obetí zákerného vírusu.

Slovíčko Ransomware je čoraz populárnejšie a aj tí, ktorí doposiaľ poznali len "trójskeho koňa", sa dozvedajú, že to nie je jediný vírus na svete. Odhliadnuc od toho, že tento konkrétny malvér napáda nechránené počítače po celom svete vrátané nemocničných zariadení či dokonca bánk, sa dostal aj k diskom dočasne uchovávajúcim pripravovanú sériu Orange is the New Black a najnovšie i k štúdiu Disney, respektíve k ich bezprostredným zákazníkom - predajcom a menším vydavateľom. Za blížiaci sa trhák Piráti Karibiku: Salazarova pomsta pýtajú od Disney nemalé výkupné, avšak rovnako ako v prípade Netflixu, štúdio odmieta zaplatiť akúkoľvek čiastku.

V prípade Netflixu znamenalo odmietnutie úhrady výkupného fakt, že hackeri nahrali takmer celú sériu z väzenského prostredia na internet. Ako sa bude situácia s Pirátmi vyvíjať je však momentálne otázne. Na prípade pracuje americká FBI a intenzívne sa pokúša vypátrať útočníka. Podľa ich slov je to však náročné až takmer nemožné, hackeri totiž používajú celú paletu zabezpečujúcich techník skrývajúcich ich virtuálnu identitu. Slovenská a česká premiéra filmu je 25. mája, pričom zvyšok sveta si odnesie zážitok z kina už o deň skôr. Aj keď by seriózneho fanúšika kinematografie podobný únik zrejme nevyviedol z miery, je reálne, že po úniku stopy príde štúdio o istú časť z inak miliardových tržieb. Mimochodom, Microsoft vydal už pred dvoma mesiacmi softvérovú záplatu, ktorá pokrýva aj aktuálny ransomware, avšak firmy a spoločnosti neustále používajú neaktualizované a staré Windowsy bez akejkoľvek ochrany. Nemôžu sa teda čudovať hrozivým následkom inak jednoducho ošetrenej diery v systéme. Boli by ste schopní stiahnuť si film z internetu alebo radi podporíte tvorcov odmenou za vynikajúci kino-zážitok?

Hackeri "uniesli" očakávaných Pirátov Karibiku a pýtajú si za hollywoodsky trhák výkupné
Hackeri "uniesli" očakávaných Pirátov Karibiku a pýtajú si za hollywoodsky trhák výkupné Zdroj: Disney
Anketa:
Stiahli by ste si Pirátov Karibiku z internetu?
Áno
Určite nie
Áno
67 %
1522 Hlasov
Určite nie
33 %
754 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia