Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. mája 2017, 10:52
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Z bytu Tomáša Stražáka často vychádzali výkriky o pomoc a neutíšiteľný plač, v piatok trinásteho však navždy utíchli

ZAUJÍMAVOSTI ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vo voľnom čase sa venoval psychiatrickej literatúre a obľuboval aj hypnózu. Všetko len preto, aby mal nad druhými moc.

Piatok trinásteho roku 1979 sa pre obyvateľov novozámockého sídliska začal obzvlášť nezvyčajne. Od skorého rána počuli vychádzať z bytu na siedmom poschodí výkriky zúfalstva a neutíšiteľný plač. Nikto však na prosby o pomoc nereagoval. Nikto sa totiž nechcel pliesť do vecí Tomáša Stražáka, ktorý bol svojou agresivitou a nevyspytateľným správaním v paneláku preslávený. Okolo 7:00 ráno sa ale hluk z bytu presunul náhle na balkón. Po pár sekundách nasledovala tvrdá rana, po ktorej zostalo už len nekonečné ticho. Pod okná paneláku dopadla zakrvavená a značne dobitá neznáma žena. Vtedy susedia neváhali a ihneď volali políciu. Pohľad na balkón, z ktorého mladá žena vypadla, bol pre mnohých prisilným zážitkom. Tomáš Stražák sa po ňom prechádzal nahý, navyše bol celý od krvi. Obrázok ako z hororu sa mnohým zapísal do pamäti na dlhé roky.

Z bytu Tomáša Stražáka často vychádzali výkriky o pomoc a neutíšiteľný plač, v piatok trinásteho však navždy utíchli
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Všetko to však siahalo o čosi ďalej. Bol rok 1977, keď mala iba 19-ročná Alžbeta namierené domov do Gbeliec, no ešte predtým musela chytiť vlakový spoj z Nových Zámkov. Na vlakovej stanici sa však dala do reči s mladým mužom, ktorý ju pozval na pohárik nealka. Po chvíli sa pri stole zrazu objavili ďalší dvaja kamaráti. Ako čas plynul, Alžbeta si uvedomila, že jej čochvíľa pôjde vlak. Muži ju však začali prehovárať, aby neodchádzala. Mali totiž v pláne ísť na kamarátov byť niečo popiť a trochu sa zabaviť. Po niekoľko minútovom prehováraní napokon zostala. Partia sa teda vydala na novozámocké sídlisko, do bytu na najvyššom poschodí. Tam už čakal Stražák. Na uvoľnenie si všetci naliali po poháriku vína a pustili sa do debaty. Stražák sa ale veľmi nezapájal. Alžbetu za to nespúšťal z očí. Atmosféra začala mať veľmi rýchlo strmý spád. Stražákove pohľady jej už začínali byť nepríjemné. Navyše ju stále ponúkal vínom, i keď už cítila, že má dosť. Alžbeta odmietala, no zrazu mala pred sebou plný pohár vína, ktorý ju Stražák prinútil vypiť. To už sa dotýkal jej intímnych miest.

Odporúčané
Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) 9. februára 2024, 17:00

Keď bola dostatočne opitá, Stražák išiel priamo na vec. Vyzliekol ju a znásilnil. Potom sa vystriedali. Takýto scenár sa ten večer opakoval ešte niekoľkokrát. Po otvorení očí zrazu zistila, že je ráno a v byte sa nachádza sama. Ihneď sa obliekla a chcela z bytu ujsť, no plány jej prekazili zamknuté dvere. Búchala a kričala o pomoc, ale na pomoc jej nik neprišiel. Ostávalo teda čakať. V podvečerných hodinách sa dvere otvorili. Bol v nich Stražák s ďalšími troma kamarátmi. Tí otvorili fľaše vína a Alžbete naliali plný pohár. Celý večer akoby sa začal odznova. Stražák navyše priniesol do obývačky aj fotoaparát a Alžbetu pri opakovaných znásilneniach fotografoval tak ako aj ženy pred ňou. Svojou zbierkou amatérskych fotografických snímok sa neskôr chválil aj pred psychológmi a psychiatrami. Po hrôzostrašnej noci sa Alžbeta opäť prebrala v byte sama. Takýto scenár sa opakoval zhruba týždeň. Bojovanie s násilníkmi po pár dňoch vystriedala apatia. Na siedmy deň ju Stražák pustil, no povedal jej, že keď niekomu niečo prezradí, zabije ju a fotky porozhadzuje po jej rodnej dedine. Alžbeta v sebe toto tajomstvo niesla dlhé dva roky.

Z bytu Tomáša Stražáka často vychádzali výkriky o pomoc a neutíšiteľný plač, v piatok trinásteho však navždy utíchli
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska - ilustračné foto
Z bytu Tomáša Stražáka často vychádzali výkriky o pomoc a neutíšiteľný plač, v piatok trinásteho však navždy utíchli
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska - ilustračné foto

A kto bol vlastne Tomáš Stražák? Narodil sa do slušnej rodiny, no jeho správanie bolo už od útleho veku problémové. Trpel záchvatmi agresie a hnevu, ktoré sa počas puberty stále viac a viac stupňovali. Agresia a sadizmus sa u neho prejavovali šikanovaním a zosmiešňovaním rovesníkov, pred ktorými si tak dokazoval svoju moc a nadradenosť. V detstve sa preto ocitol niekoľkokrát v polepšovni a na psychiatrii. V škole bol vnímaný ako podpriemerný. Strednú priemyselnú školu dokončil len s veľkými ťažkosťami. Testovaním jeho IQ dospeli psychológovia a psychiatri ku stanovisku, že trpí ľahkou duševnou zaostalosťou (IQ okolo 70). Testy v neskoršom veku však hovorili pravý opak, teda že je nadpriemerne inteligentný. Vo všeobecnosti sa však odborníci zhodli na tom, že osobnosť Tomáša Stražáka je veľmi rôznorodá a nie je ľahké ju jednoznačne kategorizovať. Stražákovu poruchu takisto nebolo ľahké jednoznačne definovať. Raz sa vravelo o psychopatii, neskôr o schizofrénii, inokedy o ťažkej epilepsii. K tomu všetkému si rád vypil, no nanešťastie alkohol znášal veľmi zle. Pod jeho vplyvom sa menil na agresora so sadistickými túžbami.  

Odporúčané
Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor) Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor) 9. februára 2024, 14:30

Čoby opravár televízorov mal aj veľmi zvláštne záujmy. Vo voľnom čase študoval odbornú psychiatrickú literatúru, vďaka ktorej sa bez problémov vyznal v psychiatrickej terminológii a diagnózach. Taktiež sa zaujímal o parapsychológiu, okultizmus a hypnózu, ktorú dokonca neraz skúšal aj na svojich ženách. Veľké problémy so zákonom mal už v roku 1972 po tom, čo bol obvinený zo znásilnenia Heleny H. a neskôr aj 12-ročnej dievčiny. Okrom toho mal na svedomí aj mnoho pokusov o znásilnenie. V tej dobe bol Stražák ženatý so svojou prvou ženou, s ktorou to však taktiež nebola žiadna idylka. Tyranizovanie a vyhrážanie sa bolo na dennom poriadku. Za tieto činy si odsedel 2 roky vo väzení. V určovaní trestu museli sudcovia prihliadať aj na jeho psychický stav, o ktorom Stražák tak rád vravel. Jeho obhajoba bola totiž vo väčšine prípadov založená na nepríčetnosti.  

Z bytu Tomáša Stražáka často vychádzali výkriky o pomoc a neutíšiteľný plač, v piatok trinásteho však navždy utíchli
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska - ilustračné foto
Z bytu Tomáša Stražáka často vychádzali výkriky o pomoc a neutíšiteľný plač, v piatok trinásteho však navždy utíchli
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska - ilustračné foto

Presuňme sa do roku 1979. V tej dobe je Stražák ženatý so svojou treťou manželkou, ktorú ako všetky ostatné taktiež psychicky a fyzicky tyranizoval. Okrem iného na nej skúšal aj hypnózu, aby mal nad ňou plnú moc, čo ho veľmi vzrušovalo. Dokonca sa povrávalo, že má podomácky vyrobený pás cudnosti s elektrickým prúdom, ktorý svojej žene rád aplikuje. Keďže ani Stražák nebol v manželstve šťastný, v práci si našiel milenku Máriu, ktorá bola síce tiež vydatá, no taktiež nešťastne. Čoskoro tak spolu začali spávať a ich vzťah sa postupne prehlboval. Dospelo to až do bodu, keď podal Stražák návrh na rozvod, pretože si chcel Máriu vziať za ženu. Ešte pred tým však spolu odišli na pracovný výlet, kde sa pod vplyvom alkoholu obaja pohádali. Tam ju prvý raz surovo napadol. Márii tento čin stačil na to, aby prehodnotila svoje city ku Stražákovi. Prestala sa s nim stýkať.

Odporúčané
Učiteľka mala milostný pomer s 12-ročným žiakom: keď si odpykala trest vo väzení za sexuálne zneužitie dieťaťa, zobrali sa Učiteľka mala milostný pomer s 12-ročným žiakom: keď si odpykala trest vo väzení za sexuálne zneužitie dieťaťa, zobrali sa 4. decembra 2023, 9:30

Piatok 13. júla sa obaja po dlhšej dobe stretli. Stražák sa jej donekonečna ospravedlňoval a volal ju k sebe na byt. Mária odmietala, on bol však neodbytný. Napokon súhlasila s jedným pohárikom griotky. V byte si nalial do dvojdecového pohára, ktorý hodil do seba akoby nič. Už vtedy sa to Márii nepáčilo, lebo vedela, že keď si opäť vypije, bude agresívny. Po dopití svojho pohára sa postavila a chcela odísť, no v Stražákovi sa prebudil diabol. Sotil ju späť na pohovku a povedal jej, aby sa vyzliekla. Vzápätí jej uštedril zopár rán. V afekte sa jej spýtal, či bude jeho štvrtou ženou, na čo mu Mária povedala, že nikdy. Jeho pohár trpezlivosti práve pretiekol. Zobral gitaru a začal ňou trieskať o Máriu, kým sa napokon celá úplne nerozpadla. To mu však nestačilo. Z police zobral veľký kovový krucifix, ktorým pokračoval. Tvár jej zaliala krv. Celú dobitú a zakrvavenú ju usadil na stoličku a do tela jej začal púšťať elektrický prúd. Po mučení ju zobral na balkón, odkiaľ ju chcel vyhodiť von. Krik sa začal rozliehať celým sídliskom. Mária padala zo siedmeho poschodia priamo na trávnatý porast, čo jej zrejme zachránilo život. Po pár dňoch sa v nemocnici zázrakom prebrala. Stražák sa to opäť chystal uhrať na nepríčetnosť, no tentokrát nepochodil a vo väzení si odsedel dlhé roky.

Domov
Zdieľať
Diskusia