Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2017, 10:50
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Francúzsko zakázalo chov delfínov aj kosatiek v zajatí. Novým zákonom bojuje proti otrasnému zachádzaniu, ktoré si tieto zvieratá museli vytrpieť

ZAUJÍMAVOSTI DELFÍNY FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Radikálny krok od francúzskeho ministerstva.

Zaobchádzanie so vzácnymi zvieratami ako delfíny či kosatky chovanými v zajatí už prekročilo všetky medze. Zábavný park SeaWorld čelil v Spojených štátoch amerických už niekoľkokrát obrovským škandálom kvôli tomu, v akých podmienkach museli vodné zvieratá žiť, avšak americká vláda dosiaľ nepristúpila ku takému radikálnemu kroku ako jej francúzsky náprotivok. Nový zákon zakazuje akýkoľvek chov delfínov, kosatiek a niekoľkých ďalších druhov veľrýb v zajatí, čo okamžite znamenalo veľký škrt cez rozpočet pre zoologické záhrady a zábavné parky po celej krajine, ktoré vraj nečakali, že ministerka životného prostredia Segolene Royalová zakročí až tak radikálne.


Populárne šou v hlavných úlohách s kosatkami či delfínmi preto budú musieť nadobro skončiť a zákon nezostal len pri chove v zajatí, ale upravuje aj ďalšie aspekty. Výnimku zo zákona predstavujú kosatky a delfíny, ktoré už v súčasnosti v zajatí žijú, pretože by bolo mimoriadne náročné hľadať pre nich odrazu nové domovy, alebo ich len alibisticky vypustiť do voľnej prírody, avšak aj pri týchto zvieratách budú musieť zoologické záhrady a parky zväčšiť rozlohy bazénov, v ktorých zvieratá chovajú a medzi zvieratami a návštevníkmi nebude môcť existovať akýkoľvek kontakt, takže si tam s delfínmi už našťastie nikto nezapláva. Informácie z prostredia ministerstva hovoria o tom, že zmeny mali byť o čosi jemnejšie, ale samotná ministerka sa rozhonila pri zmienkach o tom, že chovatelia často delfíny či kosatky držané v zajatí dopujú drogami, čo preňho bolo absolútne neprístupné. Uvidíme, ako sa s novým zákonom jednotlivé inštitúcie vysporiadajú, ale francúzske rozhodnutie bolo jednoznačne správne.

Odporúčané
Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera Slovenka Denisa žije v Paríži, stážuje v Louis Vuitton: Škola ma celkovo vyjde 48 000 eur, ako študenti makáme od rána do večera 20. januára 2024, 9:30


Domov
Zdieľať
Diskusia