Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2017, 12:43
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Microsoft predstavil nový Surface Laptop. Takmer 15-hodinová výdrž tromfne každý Macbook

TECH MICROSOFT
Uložiť Uložené

A nielen batéria je na ňom úžasná!

Áno, Microsoft konečne predstavil svoj prvý "laptop". Nie žeby sme predchádzajúce Surface Booky nemohli označiť za pravé notebooky, no boli o čosi hutnejšie a s dotykovým oddeliteľným displejom prispôsobeným práci s tabletom nemuseli vyhovovať každému. A to najmä cenou ľahko prevyšujúcou magickú hranicu tisícky eur. Tomu je však koniec a užívatelia túžiaci po kvalitnom notebooku od Microsoftu sa dnes dočkali. V čom má Surface Laptop navrch?

Microsoft predstavil nový Surface Laptop. Takmer 15-hodinová výdrž tromfne každý Macbook
Zdroj: Microsoft

Už na prvý pohľad si niekto môže všimnúť, že sa proporciami líši od drtivej väčšiny zariadení. 13,5-palcový displej totiž disponuje menej využívaným pomerom strán 3:2, pričom vám tento údajne najtenší displej, aký kedy Microsoft aplikoval v sériovej výrobe, dodá obraz s rozlíšením 2256 x 1504 pixelov. Hoci si už displej nedokážete oddeliť od zvyšku zariadenia, ešte stále sa zachovala dotyková vrstva a taktiež môžete využiť podporu Surface Pen prenesenú z "Bookov". Rámiky obrazového panelu síce niesú najtenšie na trhu, no myslíme, že ich hrúbka vám nebude prekážať. Najmä keď uvážime hmotnosť notebooku, smiešnych 1 252 gramov. 

 

Microsoft predstavil nový Surface Laptop. Takmer 15-hodinová výdrž tromfne každý Macbook
Zdroj: Microsoft

Celé telo je tak ako by sa patrilo vyrobené z jedného kusu hliníku a špecialitou je využitie látky Alcantara na prekrytie klávesnice, respektíve celej spodnej vnútornej časti notebooku. Tá by mala na dotyk pripomínať umelú kožu a zrejme je dostatočne opracovaná, aby sa predišlo znečisteniu mastnotou alebo rôznymi tekutinami. Taktiež má napomáhať šíreniu zvuku, ktorý pre zmenu vychádza priamo z podsvietenej klávesnice a teda sa nemusíte obávať prekrytia reproduktorov. S čím však nemusíte byť spokojný, je prekrytie antény. Pri celokovovom dizajne sa jednoducho muselo vyhradiť miesto aj pre Wi-Fi či Bluetooth 4.0 a preto sa na bočnej strane nachádza menšie znamienko (nie)krásy. 

Microsoft predstavil nový Surface Laptop. Takmer 15-hodinová výdrž tromfne každý Macbook
Zdroj: Microsoft
Microsoft predstavil nový Surface Laptop. Takmer 15-hodinová výdrž tromfne každý Macbook
Zdroj: CBS Interactive

V základnej konfigurácií na vás čaká 4GB RAM, 128GB SSD disk a keďže Microsoft rovnako ako Apple vo svojich Macbookoch zanevrel na i3 procesor, obdržíte rovno najnovšiu i5-ku. Štartovacia cena laptopu uvádzaná na oficiálnom webe hovorí o 999 dolárov, čo môže ale i nemusí byť v našich končinách ekvivalentom v eurách. Ak si hodláte priplatiť, najvyššiu výbavu tvorí 512GB SSD, 16GB RAM a Intel i7. Najmladšia generácia Intelu však neznamená len zvýšenie výkonu ale takisto úspornejšie narábanie s energiou, čo bolo jedným z dvoch dôvodov, prečo výdrž batérie vyústila k absolútne perfektnej hodnote - 14,5 hodiny. Druhým je predinštalovaný novo-predstavený operačný systém Windows 10 S, vyvíjaný s ohľadom na bezpečnosť a úsporu energie. Ponuka portov je už pri pohľade na uzučké telo slabá - 1x USB 3.0, audio jack a Mini DisplayPort. Na výber budú štyri prekrásne farebné prevedenia: Platinum, Burgundy, Cobalt Blue a Graphite Gold, vrátane možnosti zakúpenia bezdrôtovej myši totožného odtieňu. Do predaja poputuje už na konci jari, konkrétne 15. júna. 

  • 13,5-palcový displej s rozlíšením 2256 x 1504 pixelov a pomerom strán 3:2
  • 4GB RAM (s maximálnym rozšírením na 16GB)
  • 128GB SSD (s maximálnym rozšírením na 512GB SSD)
  • najmladšia generácia i5, respektíve i7
  • 14,5-hodinová výdrž batérie 
  • 1x USB 3.0, 3,5mm jack, Mini DisplayPort
  • Hmotnosť 1 252 gramov
  • štyri farebné prevedenia (Platinum, Burgundy, Cobalt Blue a Graphite Gold)
  • štartovacia cena 999 dolárov (podobnú cenu očakávajte aj v eurách)
  • predinštalovaný Windows 10 S
  • Predaj začína 15. júna

 

Technologická konferencia Microsoftu sa však nezameriavala len na lepšie mid-end laptopy, totiž spomínaný Windows 10 S sa týka aj tých najmenej náročných užívateľov a školstva. Toto leto totiž nepríde len Surface Laptop ale aj mnoho konkurentov pre známe Chromebooky. Najlacnejší z nich bude ponúkaný za 189 dolárov (opäť si môžete predstaviť podobnú cenovku v našej mene), pričom hlavnými črtami Windowsu 10 S je maximálna svižnosť systému a povolenie na inštaláciu aplikácií výhradne z Windows Storu, v ktorom podľa predpokladov nebude núdza o dôležitý softvér. Ak sa vám však rýchlosť, bezpečnosť a úspora energie za cenu inštalovania len oficiálnych aplikácií z Windows Storu nepozdáva, nebude chýbať možnosť preinštalovať Windows 10 S na bežný Windows 10 Pro. Viac informácií o tých najlacnejších notebookoch a novom operačnom systéme vám prinesieme čoskoro. 

Microsoft predstavil nový Surface Laptop. Takmer 15-hodinová výdrž tromfne každý Macbook
Zdroj: Microsoft
Domov
Zdieľať
Diskusia