Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2017, 11:39
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Čo majú klimatické zmeny spoločné s terorizmom? Zdroje pitnej vody a potravín sú čoraz viac ohrozené

ZAUJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMENA POTRAVINY TERORIZMUS
Uložiť Uložené

Negatívny trend naberá stále na sile a do niekoľkých desiatok rokov môžu mať mnohé oblasti sveta veľké problémy.

Klimatické podmienky na Zemi sa menia, o tom niet pochýb. Avšak pri určovaní ich pôvodcu si už ľudia ani vedci nie sú stopercentne istí. Klasickým obrazom sú väčšinou komíny tovární vypúšťajúce do ovzdušia oxid uhličitý, výfuky áut, ťažby a podobne. Čo je však najviac pozorovateľné sú zasa vyššie teploty, extrémy, rekordy, záplavy, sneženie či horká v netradičných časoch, topiace sa ľadovce a tak ďalej. O čom sa však hovorí menej je súvis medzi globálnym otepľovaním a terorizmom, resp. konfliktami vo svete. Čím teplejšie a suchšie je, tým menej pitnej vody sa nachádza v už teraz kritických oblastiach. A nakoľko ľudská bytosť nedokáže bez vody dlhšie fungovať, nastávajú nemalé problémy.

Čo majú klimatické zmeny spoločné s terorizmom? Zdroje pitnej vody a potravín sú čoraz viac ohrozené
Zdroj: birmingham.ac.uk

Podľa novej štúdie teroristi a teroristické organizácie začínajú využívať rôznorodé prírodné zdroje ako veľmi účinnú zbraň. V nestabilných a problémami zmietaných regiónoch sveta by sa podľa odhadov mali čoraz viacej zameriavať na zásoby pitnej vody a potravín. Prečo? Dôvod je jednoduchý - ide o ťažko dostupné položky a ich vlastnenie môže mať veľký vplyv na celé zástupy obyvateľstva. Čím horšie sa klíma bude vyvíjať, tým môžeme očakávať oveľa horšie, intenzívnejšie a masovejšie strety medzi jednotlivými skupinami. Niečo podobné, ako sme doteraz, my Európania, mohli vidieť akurát tak vo filmoch.

Čo majú klimatické zmeny spoločné s terorizmom? Zdroje pitnej vody a potravín sú čoraz viac ohrozené
Zdroj: nigerianmonitor.com

Už dnes sú práve klimatické zmeny akýmsi "štartérom" prudkého vzrastu počtu jednotlivých ozbrojených zložiek vo svete, aktuálne najviac v Afrike a Ázii, no očakáva sa ich prírastok aj v Južnej Amerike. Nakoľko sme sa o podobnej téme rozprávali ešte v apríli roka 2016 s Michalom Kravčíkov, požiadali sme ho o krátke stanovisko k danej problematike:

Odporúčané
Toto sú zdravé a chutné potraviny, ktoré ti dodajú energiu Toto sú zdravé a chutné potraviny, ktoré ti dodajú energiu 25. apríla 2024, 13:30

5 hodín pred teroristickým útokom na Manhattan v USA (11. septembra 2001) sme zverejnili Prognózu stavu vody k roku 2010. Jedným z paragrafov bolo: Rast agresivity, nenávisti, xenofóbie až terorizmu. Prečo? Lebo bez vody niet života a tie krajiny, ktoré sú drastický vysušené, ekonomicky, sociálne, environmentálne i kultúrne upadajú. Stačí sa pozrieť na Sýriu zažívajúcu 900-ročné historické sucho od roku 2005. A výsledok? Vidiecke obyvateľstvo sa začalo sťahovať do miest a nastal iracionálny konflikt medzi vidieckym a mestským obyvateľstvom. Nedostatok vody i potravín je spúšťačom nerozumného správania sa ľudí. Tí vinia bohatých za svoju biedu. Politici, ktorí nie sú pripravení na krízové situácie a žijú v honose, nedokážu zvládať situáciu a je z toho vojna. A tí, ktorí vidia bezvýchodiskovú situáciu, tak z krajiny utekajú. A kde? Do bohatých krajín ako je napríklad Európa, ktorej sme tiež podrezali žily. Podobne ako Sýria, tak aj v afrických štátoch žijú milióny ľudí, ktorých čaká utrpenie kvôli nedostatku vody. Minulý rok som prechádzal egyptskou vysušenou krajinou a keď som videl, ako je zregulovaná suchá rieka nad údolím Nílu, tak toto je tá skutočná tragédia, že namiesto zadržiavania dažďovej vody v krajine (lebo aj púšti v zimnom období občas zaprší), regulujú potoky a rieky, čím pripravujú úplnú skazu.

Čo majú klimatické zmeny spoločné s terorizmom? Zdroje pitnej vody a potravín sú čoraz viac ohrozené
Zdroj: Xinhua/Yang Zongyou

Musíme si dávať pozor aj na naše Slovensko.

Domov
Zdieľať
Diskusia