Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2017, 11:51
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Každá hodina behu predĺži tvoj život o 7 hodín. Vedci tvrdia, že beh nielen znižuje riziko predčasnej smrti, ale aj predlžuje dĺžku života

ZAUJÍMAVOSTI BEH
Uložiť Uložené

Beh je liekom na všetko.

Vedci síce ešte neobjavili zaručený recept na nesmrteľnosť, ale výskumníci z americkej univerzity Iowa State University prišli s zaujímavým výsledkom svojej štúdie. Ešte v roku 2014 vďaka svojmu výskumu vyhlásili, že človeku stačí 5 až 10 minút behu každý deň na to, aby výrazne znížil riziko smrti, o ktorú by sa postarali kardiovaskulárne zdravotné problémy, avšak vedcom to nedalo spávať, a tak sa pustili do tejto štúdie znovu a trošku ju posunuli ďalej. Aj za novou štúdiou stál profesor Duck-chul Lee zaoberajúci sa kineziológiou a detailnejšie výsledky analýzy údajov vyznievajú v prospech behu ešte o čosi lepšie.

Ak sa teda vyberieš zabehať si, tvoje riziko predčasnej smrti sa znižuje až o 40 percent a nezáleží pritom na tvojej rýchlosti či dĺžke behu, takže sa môžeš pokojne uvoľniť a len si beh užívať plným dúškami. Výsledky hypotézu potvrdili aj tým, že v prípade, ak by všetci zúčastnení testovaní ľudia začali pravidelne behávať, s najväčšou pravdepodobnosťou by medzi nimi klesol počet predčasných smrtí o 16 percent a počet infarktov až o 25 percent. Na druhej strane, aktívny beh ti dokonca umožní v ideálnych podmienkach prežiť aj o čosi dlhší život, pretože vedci na základe získaných údajov prišli ku zaujímavému záveru. Ak by si sa vybral behať aspoň na dve hodiny každý týždeň, za 40 rokov tvojho aktívneho života by celkový čas behu dosiahol necelých 6 mesiacov, čo by však znamenalo, že tvoja predpokladaná dĺžka života by sa štatisticky predĺžila o 3,2-roku a v skutočnosti by si mohol žiť dlhšie o 2,8-roku. Za každú hodinu behania by si teda získal 7 hodín svojho života navyše.

Každá hodina behu predĺži tvoj život o 7 hodín. Vedci tvrdia, že beh nielen znižuje riziko predčasnej smrti, ale aj predlžuje dĺžku života
Zdroj: We Heart It

Domov
Zdieľať
Diskusia