Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2017, 21:32
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Mesiac Saturnu asi hostí mimozemský život, tvrdí NASA. Vhodné podmienky sú vraj na dne ľadového oceánu

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Vesmír nám opäť odhaľuje svoje tajomstvá.

Avizovaná novinka od americkej vesmírnej agentúry dnes odhalila svoju podobu. NASA nám prostredníctvom väčšej tlačovej konferencie prezradila, že získala cenné informácie o živote za hranicami našej planéty. Konkrétnejšie ide o Saturn z našej slnečnej sústavy a jeho mesiac s bielym povrchom. Oceán Enceladusu vraj na svojom ľadovom dne ukrýva ideálne podmienky pre jednoduchšie formy života.

Ako píše web The Verge, "hydrotermálne aktivity na dne oceánu mesiaca môžu mať všetko potrebné, aby sa prítomným mikróbom darilo."

Mesiac Saturnu asi hostí mimozemský život, tvrdí NASA. Vhodné podmienky sú vraj na dne ľadového oceánu
Zdroj: NASA

Odhalenie umožnila zrealizovať prítomná bezposádková výskumná loď Cassini, ktorá už niekoľko rokov krúži okolo záhadného Saturnu. Práve vďaka nej v oceáne mesiaca objavili molekuly vodíka. Tie prenikajú cez kôru na dno a tam potom vznikajú takzvané teplé miesta (podobné miesta nájdeme aj na dne našich oceánov), kde by sa vraj mohli vyskytovať jednoduché organizmy, baktérie s ochranou zamrznutej hladiny.

Celkom podobný husársky kúsok sa im ale podaril aj s Hubblovým vesmírnym teleskopom, prostredníctvom ktorého zase objavili erupcie na mesiaci Jupitera, ktorému hovoria Europa. "Takto ďaleko sme zašli pri identifikácii miest s ingredienciami, ktoré potrebuje obývateľné prostredie. Tieto výsledky demonštrujú vzájomne súvisiacu podstatu vedeckých misií NASA, vďaka ktorým sa približujeme k odpovedi, či sme sami alebo nie."

Domov
Zdieľať
Diskusia