Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. marca 2017, 10:26
Čas čítania 0:00
Martin M.

Vieš, ako si správne napísať životopis alebo čomu je dobré sa vyhnúť? Pomôcť ti môže aj týchto 5 tipov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Komunikatívny a flexibilný, tak ako všetci ostatní.

Pre niektorých sa pomaly končí školské obdobie, matury, vysoká škola a je na čase sa rozhodnúť, čo ďalej. Možností je neúrekom, od pokračovania v štúdiu, absolventská prax, stáž, úrad práce, no najčastejšie si to ľudia namieria do práce. Teda v prvom rade si tú prácu musia nájsť a poslať do firmy životopis. Zrejme ťa neprekvapí, že mnohí chcú s prácou začať práve v zahraničí, keďže podmienky na Slovensku nie sú zrovna ideálne. Či už v zahraničí alebo na Slovensku, pokiaľ nemáš prácu vybavenú nejakým kamarátom alebo rodinným príslušníkom, na životopis by si si mal vyhradiť čas a dať si na ňom záležať. Je to tvoja vizitka a v istom zmysle niečo ako prvý dojem.

Čo by mal obsahovať dobrý životopis:

  • meno, adresa, telefón, email
  • v skratke tvoje bio (základné informácie)
  • vzdelanie (najaktuálnejšie patrí navrch)
  • pracovné skúsenosti (opäť tie najaktuálnejšie navrch)
  • koníčky a zručnosti

Životopisy podané naozaj originálnym spôsobom

Vieš, ako si správne napísať životopis alebo čomu je dobré sa vyhnúť? Pomôcť ti môže aj týchto 5 tipov
Zdroj: Hongkiat

To, v akom formáte všetky tieto informácie zosumarizuješ, je už na tebe, no pamätaj, že naozaj dobre napísaný životopis by mal byť prispôsobený firme/inštitúcii, ktorej ho posielaš. Presne ako oblek šitý na mieru. Je nezmysel posielať jeden životopis do firiem zameraných na rôzne oblasti. Ak sa uchádzaš napríklad o štúdium v inej krajine v rámci Erasmu, tvoj pracovný životopis danú inštitúciu príliš zaujímať nebude, rovnako tak nebudú zaujímať zamestnávateľa tvoje školské vyznamenania. Takýchto príkladov je neúrekom a ľudia častokrát na životopis nedbajú, no na druhú stranu nariekajú, keď sa im nikto neozve. Poďme sa pozrieť na niekoľko vecí, ktorým by si sa mal vo svojom životopise vyhnúť, ak teda nechceš, aby skončil v koši.

1. Zabudni na vzorové životopisy

Je jasné, že pokiaľ si hľadáš obyčajnú brigádu, tie vzorové životopisy (štýlu Word) z netu ti možno postačia, no ak sa naozaj uchádzaš o nejakú špecifickú pozíciu alebo ti záleží na tom, aby si získal pracovné miesto v nejakej firme, skús sa vyhnúť prepisovaniu klasických životopisov. S takýmto životopisom nielen, že nikoho nezaujmeš, ale docieliš akurát to, že skončíš na hromade podobne vyzerajúcich papierov, ktoré čakajú na skartovanie.

Takýto nudný formát radšej nepoužívaj

Vieš, ako si správne napísať životopis alebo čomu je dobré sa vyhnúť? Pomôcť ti môže aj týchto 5 tipov
Zdroj: Libertaner


Ak chceš firmu, respektíve osobu, ktorá si tvoj životopis číta zaujať, buď trochu kreatívny. Nevidím zmysel v písaní si životopisu vo Worde, keď sa venuješ dizajnu či grafike. Fantázii sa medze nekladú a to, čo spomenieš, respektíve ako si ten svoj životopis okoreníš je naozaj len na tebe. Vedz však, že personalisti častokrát životopisy ani len nečítajú, preto ak si dáš záležať a spravíš ho trochu netradičným spôsobom, určite sa pri ňom zastavia a strávia nad ním viac ako len niekoľko sekúnd svojho času.

2. Životopis musíš zmestiť na jednu stranu

Vieš, ako si správne napísať životopis alebo čomu je dobré sa vyhnúť? Pomôcť ti môže aj týchto 5 tipov
Zdroj: Libertaner

Je úplná hlúposť robiť si životopis na viacero strán. Prečo? Nikto to po tebe čítať nebude a nikoho nezaujíma, že si pracoval v dvadsiatich rôznych firmách. Ak sú tvoje skúsenosti naozaj bohaté, spomeň tie relevantné a tie, ktoré s danou sférou súvisia. Naozaj nevidím zmysel v tom, aby si spomínal svoju brigádu v Tescu pri pohovore na nejakú IT pozíciu a podobne. Toto rozpisovanie skúseností a zručností sa najčastejšie vidí práve pri počítačových programoch a ľudia radi píšu každý jeden program do jedného riadku, čo spôsobí, že ich životopis je dlhší ako tlačová správa nejakej agentúry. Je fajn, že nie si v oblasti počítačov negramotný, no Microsoft Word, Excel, Outlook… to všetko sa dá zhrnúť do jedného či dvoch slov (pokiaľ nie je tvojou pracovnou náplňou ovládanie konkrétneho programu).

3. Spomeň v čom si dobrý, no daj si pozor na zveličovanie

Vieš, ako si správne napísať životopis alebo čomu je dobré sa vyhnúť? Pomôcť ti môže aj týchto 5 tipov
Zdroj: Libertaner

Si v niečom naozaj dobrý? Tak to skús rozpísať a dať do súvislosti s nejakou skúsenosťou, či už išlo o nejakú prácu, projekt alebo len tvoje hobby. Personalista alebo priamo zamestnávateľ sa o to bude nepochybne zaujímať. Ak si napíšeš pod každú jazykovú zručnosť status experta, no pri pohovore nebudeš vedieť dať dokopy jednu súvislú vetu v cudzom jazyku, veľmi dobré svetlo to na teba nevrhá, skôr naopak. Klamárov nemá nikto rád, tak si naozaj rozmysli, či máš na to, aby si hral svoju hru a vedel si všetky tie skúsenosti a zručnosti aj odôvodniť, alebo sú to len výplody tvojej fantázie a s realitou nemajú nič spoločné.

4. Daj si pozor na gramatiku

Vieš, ako si správne napísať životopis alebo čomu je dobré sa vyhnúť? Pomôcť ti môže aj týchto 5 tipov
Zdroj: Libertaner

Ja chápem, že každý má nadanie na niečo iné a nie každý sa vyzná v tých ypsilonoch alebo čiarkach, respektíve chybička sa môže stať naozaj každému. S prístupom na internet a automatickou opravou, ktorá je zakomponovaná v rôznych programoch si však myslím, že primeranú gramatiku by mal zvládnuť každý. Ak si nie si istý svojím životopisom, skús ho dať prečítať niekomu, koho poznáš. Možno práve kamarát či tvoja polovička ťa upozorní na tú do očí bijúci ypsilon alebo zhodnotí tvoj životopis zo svojho pohľadu.

5. Ak máš referencie, certifikáty a portfólio, nezabudni to všetko spomenúť

S pracovnými skúsenosťami je to všelijaké. Možno si pracoval vo firme niekoľko rokov alebo o sebe tvrdíš, že si naozaj skúsený, no tvoj budúci zamestnávateľ ti veriť nemusí. Referencie od tvojho predošlého zamestnávateľa sú výbornou formou “overenia si” tvojich predošlých skúseností, aj keď ľahko sa dajú zneužiť. Ak ich však spomenieš, dávaš tak aspoň najavo, že ťa z predošlej práce nevyhodili ako špinavú handru za tvoje vlastné chyby, pretože keby to tak bolo, kontakt na svojho predošlého zamestnávateľa by si určite nikdy nespomenul.

Vieš, ako si správne napísať životopis alebo čomu je dobré sa vyhnúť? Pomôcť ti môže aj týchto 5 tipov
Zdroj: Colorlib

Úplne najlepší spôsob, ako dokázať, že si pre zamestnávateľa ten pravý, je spomenúť certifikáty alebo svoje vlastné portfólio. V prípade portfólia nemusí ísť len o záležitosť dizajnérov, práve naopak. Či už natáčaš videá, programuješ nejaký softvér, fotíš, opravuješ autá, staviaš domy… to všetko môže byť súčasťou portfólia, ktorým zamestnávateľovi dokážeš, že si naozaj kompetentný a máš na prácu potrebné skúsenosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia